zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De belangrijkste internettrends voor 2014

31 januari 2014 - Onlangs bleek uit onderzoek dat maar liefst 95 procent van de Nederlandse huishoudens toegang heeft tot internet en daarmee is Nederland koploper in Europa. Dit jaar is het eveneens tien jaar geleden dat in het Brabantse Nuenen het eerste fiber-to-the-home netwerk werd aangelegd.

De ontwikkeling van internet staat sindsdien niet stil en ook in 2014 blijven de ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen. Reggefiber benoemt de trends op het gebied van internet die komend jaar naar verwachting een prominente rol gaan spelen.Internet everywhere
Het gebruik van mobile devices zoals tablets en smartphones groeit in 2014 in een hoog tempo verder. Bovendien wordt internet nog mobieler en zien we een toename aan wearable devices zoals Google Glass en smart watches.
Dit jaar komen er bovendien meer smart devices op de markt die consumenten ondersteunen bij bijvoorbeeld hun gezondheid, financiën of het inzichtelijk maken van hun energieverbruik. Smart devices zijn altijd verbonden met internet en vaak ook met andere apparaten. Ze worden daarom ook wel connected devices genoemd. Gartner voorspelt dat er in 2020 zelfs 30 miljard connected devices zijn, tegenover 2,5 miljard in 2009. De toename aan deze devices doet een groot beroep op zowel mobiele als vaste netwerken. Het vraagt niet alleen om meer bandbreedte, maar ook om optimale stabiliteit en betrouwbaarheid. De vraag naar een glasvezelverbinding zal om deze redenen dan ook toenemen.

Het nieuwe televisiekijken
Consumenten verwachten meer keuzevrijheid en willen programma’s kijken op de momenten dat het hen uitkomt. Televisie draait steeds minder om zenden en juist meer om de wens van de kijker. Daarnaast zijn er steeds meer apparaten waarop televisie wordt gekeken. Diensten zoals Netflix, Apple TV, de Zweedse nieuwkomer Magine en video on demand-oplossingen van providers rukken op en eisen de hoogste streaming-snelheid van internetverbindingen.
Bovendien hechten consumenten meer en meer waarde aan beeldkwaliteit waardoor het belangrijk is over voldoende bandbreedte te beschikken. In steeds meer Nederlandse huishoudens komen we HD tv tegen en ondertussen gaat de ontwikkeling van nieuwe technologieën verder. Op dit moment zijn er plannen voor de start van de eerste 4K Ultra HD-zenders.

De veranderende rol van privacy
Consumenten worden steeds voorzichtiger op internet. Privacy speelt een grote rol in de keuzes die consumenten maken, bijvoorbeeld bij het vrijgeven van persoonlijke gegevens. In 2013 bleek al dat de dreiging van cybercriminaliteit toeneemt, met name op het gebied van identiteitsfraude en chantage . Het hoofd bieden aan deze toenemende dreiging wordt steeds meer een verantwoordelijkheid van de consument. De behoefte aan betrouwbare diensten en netwerken wordt daarmee groter.

Digitalisering in het onderwijs
Internettechnologie raakt komend jaar nog verder ingeburgerd op basis- en middelbare scholen. 2013 kende al de introductie van de eerste Steve Jobs-scholen in Nederland en in Enschede heeft Reggefiber alle 60 basisscholen voorzien van een 1 Gigabit glasvezelverbinding. Door deze verbinding kunnen de scholen optimaal profiteren van de snelle verbinding met een online communicatie-platform, een interactieve video-toepassing, een lab-omgeving voor kinderen. In het onderwijs worden digitale en online middelen verder geïntegreerd door de inzet van digitale schoolborden, online filmpjes en onderwijsmateriaal in de cloud. Het belang van een goede digitale infrastructuur in het onderwijs wordt in 2014 verder onderstreept, om zo toereikend te zijn voor alle nieuwe mogelijkheden en technologieën. 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Arbeidsmigranten cruciaal voor Nederland, maar leer ook onbenut potentieel benutten
 Kwart Nederlandse bedrijven wil geen zakendoen met bedrijven die verschillende valuta hanteren
 Helft managers hecht meer waarde aan iemands potentie dan aan huidige capaciteiten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie internettrends voor 2011
 Top tien internettrends 2010
 Zes IT-trends zorgen dat nu ook grote ondernemingen digitale opschudding creëren
 De vijf belangrijkste digitale marketing trends voor 2014
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
5-02-2014
 | 
10:51 uur
Als auteur(s) van menig artikel en white paper, houden we de verrichtingen binnen de wereld van IT altijd met een open mind in het oog. Je ziet heel veel hijgerig hypen, en steeds minder mensen die eigenlijk goed begrijpen waar het nu feitelijk om gaat.

Verdeel en heers
Doordat heel veen, vooral commerciële partijen, zo hijgerig hypen, is het heel goed voorspelbaar dat veel mensen nogal in verwarring raken. Want was is er nu het beste voor....

Internet gevaren
Je ziet nu al een aanzienlijke toename van internet fraude, diefstal, oplichting, credit card fraude en meer identiteit diefstal. Door de steeds verder oprukkende digitalisering, gaan dit soort zaken ook een grotere rol spelen bij criminelen.

Doorberekenen
Het is een zaak van en voor iedereen natuurlijk. Want, wanneer er mensen de dupe worden van internet criminaliteit, dan worden die kosten gewoon doorberekend aan alle klanten van de banken. Bankiers zijn namelijk niet van gisteren en zullen er voor zorgen zelf geen risico te lopen.

Dat zou de aandacht moeten hebben van u als gebruiker. Die gedachte dan.

Maatregelen
het zou u moeten aansporen na te denken over eenvoudige te nemen maatregelen te voorkomen dat het risico slachtoffer te worden, een stuk kleiner word. Zomaar enkele tips.

- Mobiel internet bankieren
Hier moet u zelf eens heel goed over nadenken. Het fraudegilde is al flinke tijd bezig hier de pijlen op te richten en ze worden geraffineerder. Een eenvoudig advies? Gewoon niet doen. Dan kan uw mobieltje ook niet worden geskimmed. Internet bankieren met uw mobieltje lang niet zo veilig als men u wil doen geloven.

- Mobiel betalen
Ook daar geld hetzelfde gevaar als voorgaande punt. Natuurlijk is er een limiet aan wat u in uw electronische portemonnee doet, maar geld is geld en men beschikt sneller over uw codes en gegevens dan u zich kunt voorstellen.

Verander uw pincode
Menig eigenaar van een mobieltje heeft die nog steeds op 0000 staat of 1111 of dergelijke. Daar maakt u het de dief alleen maar makkelijker mee. Zij doen er allang niet meer snel een nieuw simkaartje in en gaat die dan gebruiken. Men kijkt het gestolen mobieltje steeds vaker na op persoonlijke zaken zoals foto's. Vooral foto's van thuis genomen.... erg interessant.

- Uw tomtom/truustruus/dirkdirk
Het gilde is altijd heel erg geïnteresseerd welk standaard thuis adres er op uw 'gestolen' navigator staat. Het maakt het de potentiële inbreker steeds makkelijker u te volgen.

Uitbreiding van de mogelijkheden via het internet.
Ook dat zal in 2014 en 2015 een hoge vlucht nemen. Maar dat betekend ook dat er steeds meer mensen met u mee kunnen kijken. Hoe meer gadgets dat u thuis heeft geïnstalleerd die bereikbaar zijn via het internet? Des te groter de kans dat mensen graag met u mee kijken.

Het is gewoon een kwestie van rustig eens nadenken of vooruitgang ook werkelijk vooruitgang is. Als het verkoopt, dan is dat voor de verkoper altijd wel natuurlijk.REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Tips om je workforce te managen
reacties
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (2) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
Stijgende energieprijzen en inflatie leiden tot ernstige problemen met onbetaalde energiefacturen (1) 
Bestaan er geen talent-gerichte leiders en organisaties meer? (6) 
top10
Helft CISO's wereldwijd voelt zich niet voorbereid op een cyberaanval
Magazijnmedewerkers: positieve veranderingen te midden van tekort arbeidskrachten
Hybride werkomgevingen zorgen voor toenemende stress en dataverlies
Arbeidsmigranten cruciaal voor Nederland, maar leer ook onbenut potentieel benutten
76 procent betaalt ransomware-criminelen
Maatschappelijke betrokkenheid werkgever essentieel bij werving personeel
Genomineerden klant- en medewerkerbeleving Awards 2022 bekend
Spoofing: wat is het en hoe herken je het?
Nederlandse consument experimenteert met nieuwe identificatiemethoden
Succesformule familiebedrijven ontcijferd: ze presteren beter door informeel management
meer top 10