zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes IT-trends zorgen dat nu ook grote ondernemingen digitale opschudding creëren

29 januari 2014 - De tijd dat alleen kleine innovatieve, technologie- gedreven startups de markt konden opschudden en sneller groeiden dan de gevestigde orde, lijkt voorbij. Het jaarlijkse IT-trendrapport, de ‘Accenture Technology Vision 2014’ laat zien dat grote ondernemingen hun omvang, vaardigheden en schaalgrootte effectief inzetten om te transformeren tot ware digitale organisaties.

Het Accenture onderzoek signaleert zes technologietrends waarmee grote bedrijven de grenzen van hun innovatiekracht oprekken. Zodoende profiteren ze optimaal van digitale technologieën en versterken daarmee hun concurrentiepositie. Deze grote organisaties zetten vol in op digitale strategieën en benutten mobiele toepassingen, analytics en cloudtechnologie om bedrijfsprocessen te verbeteren. Verder profiteren ze van real-time inzicht, verleggen de grenzen van hun medewerkers en beheren en gebruiken data op innovatieve manieren.Digitale transformatie
"We zien dat grote ondernemingen de middelen, schaal en motivatie hebben om zichzelf opnieuw uit te vinden door digitale transformatie. Zo pakken ze de koppositie in hun markten terug," zegt Paul Daugherty, CTO bij Accenture. "Marktleiders zetten digitale middelen in om processen effectiever te sturen, de manier waarop ze de markt opgaan transformeren en activiteiten beter te managen. Ook verandert het de manier van interactie met klanten en stroomlijnen ze de samenwerking met partners. Digital zit inmiddels in hun DNA, daarmee is de ontwikkeling tot digitale makelaars van de toekomst ingezet."

De zes IT-trends van de digitale machtsverschuiving:

1. Verregaande integratie van de echte en digitale wereld
Door de opkomst van wearables en andere slimme apparaten gaat het gewone leven steeds verder online. Real-time toegang tot relevante informatie verandert de manier waarop we leven en werken. Deze nieuwe laag connected intelligence biedt mensen nieuwe kansen, automatiseert processen en integreert apparatuur verder met ons leven. Deze ontwikkelingen bieden consumenten toegang tot een scala aan nieuwe mogelijkheden. Binnen bedrijven kunnen apparaten en medewerkers met doelgerichte real-time data sneller en slimmer reageren op iedere situatie. In de zorg loopt nu bijvoorbeeld een pilot van Philips met een Google Glass app. Via deze app hebben artsen tijdens een behandeling inzicht in real-time informatie van vitale functies van de patiënt. Doordat deze informatie op Google Glass gepresenteerd wordt, is er geen  afleiding of verstoring van de medische handelingen.

2. Van ‘workforce’ naar ‘crowdsource’: de grenzeloze organisatie
Bedrijven zijn inmiddels veel groter dan hun eigen medewerkersbestand. Ieder enthousiasteling met een internetverbinding kan een concrete bijdrage leveren. Met de juiste technologie kunnen ondernemingen alle mogelijke kennis en ervaring uit de gehele wereld aanboren. MasterCard Incorporated en Facebook Inc. hebben via bedrijven zoals Kaggle Inc. toegang tot een wereldwijd netwerk van computerwetenschappers, wiskundigen en dataspecialisten. Zij kunnen uiteenlopende problemen oplossen; van het vinden van de beste vluchten tot de optimalisatie van retail locaties. Hoewel het nog een uitdaging is om al deze mogelijkheden goed te kanaliseren is de potentie enorm. Iedereen heeft toegang tot een flexibel wereldwijde workforce die niet alleen het liefst de lastigste problemen oplost, maar dit vaak ook nog gratis doet.

3. Data supply chain: data breder benutten
Datatechnologieën ontwikkelen zich razendsnel, maar moeten wel hanteerbaar blijven. Hierdoor wordt veel bedrijfsdata nog niet optimaal benut. Slechts een op de vijf bedrijven integreert data binnen de gehele organisatie. Om de potentiële waarde van data echt te kunnen gebruiken, moeten bedrijven data als een supply chain of waardeketen gaan benaderen. Dan kan data door het gehele bedrijf en zelfs binnen complete ecosystemen stromen. Google Inc. en Walgreens Co. doen dit door hun API’s vrij te geven. Meer dan 800.000 websites gebruiken nu data van Google Maps. Externe ontwikkelaars bieden in hun apps de optie om de verpakkingen van Walgreens te scannen, zodat klanten ze eenvoudig kunnen nabestellen.

4. Groots opschalen: hardware is terug (maar was nooit weg)
Door de vraag naar grotere en snellere datacenters is de hardware wereld innovatiever dan ooit. Nieuwe ontwikkelingen rondom energieverbruik, processors, geheugen en infrastructuur bieden bedrijven veel voordelen. Daardoor kunnen organisaties gemakkelijk opschalen, efficiënter werken, kosten terugdringen en betere systeemprestaties realiseren. Hardware is momenteel onmisbaar voor de groei die verdere digitalisering van bedrijven mogelijk maakt.

5. Software als kerncompetentie in de digitale wereld
In navolging op de consumentenwereld gebruiken bedrijven steeds meer apps om flexibeler te kunnen opereren. Accenture onderzoek toont aan dat 54 procent van de best presterende IT-organisaties enterprise app stores gebruikt. Zo bieden ze medewerkers eenvoudig apps op maat. Binnen deze nieuwe digitale organisaties moeten business en IT samen bepalen welke rol ze bij de ontwikkeling van apps willen spelen. Zeker omdat vanuit de business een sterke roep om continue verandering is ontstaan. Ook het ontwikkelproces van apps zelf moet anders om de voordelen van nieuwe technologieën te vertalen naar continue verbetering van software en snelle groei.

6. Sturen op flexibiliteit: ‘built to survive failure’ voor non-stop business
In het digitale tijdperk moeten bedrijven de voortdurende druk op processen, services en systemen goed kunnen doorstaan. Dit stelt hoge eisen aan een organisatie en in het bijzonder aan de CIO. Een infrastructuur die altijd beschikbaar is bepaalt het verschil tussen normaal functioneren en verlies van merkwaarde. Bedrijven zoals Netflix Inc. gebruiken automatische test tools om hun systemen continu aan te vallen. Deze organisaties ontwerpen build for failure systemen. Ontwerpen zijn niet meer gebaseerd op specificaties maar maken gebruik van de voordelen die modulaire technologieën en geavanceerde testprocessen bieden om de betrouwbaarheid en veerkracht te versterken.

Digitale opschudding
Daugherty: "Deze zes trends borduren voort op de ontwikkelingen die we de laatste jaren zagen. Vorig jaar constateerden we dat ieder bedrijf digitaal moest, ongeacht of het management dat erkende. Nu zien we dat digitale technologieën in alle vezels van high performance organisaties zijn doorgedrongen. Door de grote technologische verschuivingen en hun impact op strategieën en operationele prioriteiten van ondernemingen kan het management nu ook zelf voor de broodnodige digitale opschudding zorgen. Bijvoorbeeld door hun eigen business opnieuw uit te vinden en de herdefiniëren. Dat is de manier om een duurzaam concurrentievoordeel te realiseren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
 Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
 Prinsjesdag 2021: de belangrijkste veranderingen voor HR- en salarisprofessionals
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nog drie IT-trends voor 2014
 Vier IT-trends voor 2014
 CIO’s zien softwareontwikkeling als business-enabler
 Bedrijven slecht voorbereid op nieuwe IT-risico's
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
top10
Twee derde Nederlanders dik tevreden met baas
Zakelijk reizen na corona: grote behoefte aan ‘grenzeloze benefits’
Online neemt de rol van de papieren folder langzaam over
Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
Jongeren werken aan gezonde wereld en energietransitie tijdens de Tech Day
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft
Nalatigheid beveiligen softwareontwikkeling moet gevolgen krijgen
meer top 10