zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Particuliere schulden remmen groei consumptie

27 januari 2014 - De consumptieve uitgaven van huishoudens zijn al een aantal jaren niet gestegen. Tussen 2000 en 2013 stegen de uitgaven cumulatief naar schatting met slechts 4,25 procent. Dat is beduidend minder dan de 10,5 procent voor de eurozone als geheel.

Sinds midden 2008 zijn deze bestedingen zelfs afgenomen. Dit is ook merkbaar in de fors teruglopende retailverkopen in deze periode. De consumptieve uitgaven van huishoudens zijn volgens ABN AMRO teruggelopen doordat het reëel beschikbaar inkomen tussen 2008 en 2013 met ongeveer zes procent is gedaald. Dat had te maken met lage loonstijgingen, ombuigingen door de overheid en pensioenmaatregelen. In het derde kwartaal van 2013 daalden de uitgaven zelfs tot het niveau van midden 2004.



Stijging vaste lasten beperkt ‘vrije’ bestedingen
Terwijl het beschikbaar inkomen is afgenomen, zijn de vaste lasten juist fors gestegen: sinds 2008 met naar schatting twaalf procent. Dit drukt de overige (vrije) uitgaven van huishoudens en dat is het meest zichtbaar in de bestedingen aan duurzame goederen als kleding, consumentenelektronica en woninginrichting. Hoewel ABN AMRO denkt dat het beschikbaar inkomen in 2014 licht zal stijgen, zorgen hoge vaste lasten ervoor dat de vrije bestedingsruimte toch niet toeneemt. Omdat veel huishoudens eerst hun financiële positie willen verbeteren, zal er volgens ABN AMRO pas in 2015 ruimte komen voor een beginnend herstel van de uitgaven door huishoudens. Met een stijging van 0,3 procent zal dit herstel echter zeer bescheiden zijn. Ook in de retail is in 2015 ruimte voor een positieve volumeontwikkeling. Net als de huishoudelijke uitgaven zal deze volgens ABN AMRO bescheiden inzetten, met ongeveer 0,5 procent.

Aflossen particuliere schulden maakt weg vrij voor herstel consumptie
Steeds meer huishoudens willen een deel van hun schulden aflossen om zo het huishoudboekje op orde te brengen. Hierdoor wenden zij toch al schaarse middelen aan om schulden te reduceren, waardoor nog minder ruimte voor vrije bestedingen overblijft. ABN AMRO ziet de particuliere schuldenlast als grootste belemmering voor de groei van de consumptie.

De volledige ‘Focus op Consumptie’ is hier te downloaden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgever moet grotere rol spelen bij aanpak financiële problemen werknemer
 Aantal jongeren met schulden sterk gestegen
 Nederlander heeft hoogste woonschuld
 Topeconoom: crisis eurozone is in 2012 voorbij
 
 
reacties
 
Fimar  |   | 
13-03-2014
 | 
11:00 uur
Je ziet het de laatste tijd steeds meer voorkomen dat huishoudens schulden hebben en het is natuurlijk logisch dat ze deze eerst willen verminderen voordat er nieuwe spullen aangeschaft gaan worden. Het is te hopen dat in 2015 het vrij te besteden inkomen van de huishoudens stijgt en de schulden afnemen!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10