zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander heeft hoogste woonschuld

6 juli 2012 - De Nederlandse woningmarkt presteert in veel gevallen gemiddeld in vergelijking met andere Europese landen. Opvallend is de hoge prijs voor een woning in Amsterdam. De prijs voor een woning in onze hoofdstad ligt hoog in vergelijking met andere Europese steden, Parijs blijkt echter de duurste stad om te wonen. Opvallend zijn de lage huisvestingskosten in Nederland. De Nederlander kent daarentegen wel de hoogste woonschulden.

it zijn de belangrijkste bevindingen uit de Europese studie van DeloitteProperty Index, Overview of European Residential Markets’. Het onderzoek heeft de verschillende aspecten van de woningmarkt in 27 Europese landen in kaart gebracht. Gekeken is naar aspecten als nieuwbouw, verkoopprijzen, huisvestingskosten en betaalbaarheid van woningen.



Prijs
De gemiddelde prijzen voor een huis in Nederland liggen op het Europees gemiddelde (circa 2.100 euro per vierkante meter). In Italië, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk liggen de prijzen hoger dan in Nederland, terwijl Duitsland en België lager eindigen. Amsterdam zit in de duurste prijscategorie. Parijs, Londen en Milaan spannen de kroon. 

Kosten en betaalbaarheid huisvesting

De Property Index laat zien dat de gemiddelde huisvestingskosten in Europa rond de 3.200 euro per burger per jaar liggen, dit komt neer op 5.800 euro per huishouden. De gemiddelde huisvestingskosten (huur en koop) liggen in Nederland laag ten opzichte van omringende landen. "Als we kijken naar de huisvestingskosten zien we dat deze in Nederland gedrukt worden door de sociale huur," aldus Paul Meulenberg, partner Real Estate Advisory bij Deloitte. Hongarije kent met nog geen 40 procent van het Europees gemiddelde de laagste kosten, Denemarken voert de lijst aan. Denemarken ligt met de huisvestingskosten maar liefst 70 procent boven het Europees gemiddelde.
In het onderzoek is ook gekeken naar de betaalbaarheid van woningen, het brutosalaris is vergeleken met de gemiddelde prijs van een woning. Nederland eindigt ook hier in de middenmoot. Echter, na correctie voor de hypotheekrenteaftrek in Nederland, eindigen we met België, Denemarken en Duitsland in het rijtje meest betaalbare woningen. "Wel moet gekeken worden naar de ontwikkeling van de huizenprijzen als besloten wordt de hypotheekrente af te schaffen", meent Meulenberg. "Te verwachten is dat (gedeeltelijke) afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zal leiden tot een daling in de huizenprijzen."
De Nederlander heeft gemiddeld de hoogste hypotheekschuld per hoofd van de bevolking. De buurlanden liggen op slechts de helft van de schuld in Nederland. 

Nieuwbouw

Uit het onderzoek blijkt dat Spanje en Frankrijk, ondanks de slechte economische situatie koploper zijn in de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen. "De nieuwbouw in Spanje is deels te verklaren door de vraag naar vakantiehuizen in dit land. Wel zien we ook in Spanje een dalende productie ten opzichte van 2008. Frankrijk kent echter een groeiende woningproductie, dit is het gevolg van de oplevering van de pijplijn met nieuwbouwwoningen waarvan de ontwikkeling is gestart voor de crisis."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Blaricum opnieuw duurste woongemeente
 Besluit annuïteitenhypotheek pakt slecht uit voor Nederlander
 Gezinnen vermogend, maar zuinig
 Nederlanders niet bezorgd over hypotheekrenteaftrek
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10