zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

285. 000 Europese burgers willen dat EU basisinkomen overweegt

16 januari 2014 - Het Europees burgerinitiatief (ECI) voor Onvoorwaardelijk Basisinkomen (UBI) eindigde officieel op dinsdag 14 januari 23.59:59, na het verzamelen van zeker 285000 steunbetuigingen van EU-burgers in 28 landen.

Het verzamelen van een miljoen handtekeningen dat werd opgelegd door de Europese Commissie (EC) om het UBI te onderzoeken als een nieuwe vorm van 'emancipatorisch welzijn' werd niet behaald."We willen elke voorstander die ons initiatief gepromoot en/of ondertekend heeft bedanken," zei Klaus Sambor (Oostenrijk), algemeen organisator van de Europese commissie die dit initiatief in 28 Europese landen heeft gecoördineerd.Race tegen de klok
Gedurende de laatste weken was er een enorme stijging van de steunbetuigingen (zie bijgevoegde grafiek). In Bulgarije alleen al werden 30.000 handtekeningen verzameld in de laatste 5 dagen dankzij een indrukwekkende last-minute sprint door de toonaangevende Bulgaarse vakbond  CITUB. "In het  geval van Bulgarije weerspiegelt het een algemene intensivering van interesse in het basisinkomen die leidde tot berichtgeving in toonaangevende Europese media," zei Martin Jordo (persvoorlichter, Zweden). Le Monde, BBC, El Mundo, Huffington Post, Al- Jazeera, RT 's Keiser Report, Portugese en Bulgaarse televisie gaven berichten over het onvoorwaardelijk basisinkomen en dit ECI. Media in de Nederlanden bleven de grote afwezigen.
Ondanks het feit dat de officiële doelstelling niet behaald is, zijn er vele redenen waarom de voorstanders van een rechtvaardiger en eenvoudiger stelsel van sociale zekerheid  gelukkig zijn. "Dit ECI is slechts het begin van een Europese beweging in de richting van een EU-breed basisinkomen," zei Sambor. Nieuw gevormde groeperingen om dit initiatief te ondersteunen en reeds  bestaande UBI groeperingen werden gesterkt door het  behaalde resultaat van dit ECI.
"De impuls die  hierdoor is gecreeerd zal zijn voortgang vinden in 2014 om zodoende het promoten van het onvoorwaardelijk basisinkomen te bevorderen," bevestigde Stanislas Jourdan, organisator van de ECI -campagne in Frankrijk .Een nieuw pan-Europees netwerk is nu gevestigd dat hetzelfde doel nastreeft namelijk het bevorderen van de praktische uitvoerbaarheid en invoering van het UBI in heel Europa.

ECI proces ‘te omslachtig’
De organisatoren zijn niet van plan om een ander ECI in 2014 te lanceren want "De huidige regels zijn te omslachtig voor volksbewegingen als de onze" legde Stanislas Jourdan uit. De organisatoren zeiden dat ze twee campagnemaanden verloren hebben als gevolg van problemen met de implementatie van het Europese online handtekeningenverzamelsysteem, als gevolg van de ingewikkelde regelgeving rond het ECI.
Een verzoek tot verlenging van het ECI werd afgewezen door de EC, hoewel dergelijke verlengingen voor andere ECI’s in het verleden wel zijn toegekend.
"We overwegen in de toekomst een nieuw ECI indien de regels worden vereenvoudigd  en wanneer er betere voorbereiding mogelijk is in aanloop naar de startdatum" aldus Jourdan. Hij verwees naar het plan om het ECI te hervormen in 2015.

Plannen voor de toekomst
Om de populariteit van het basisinkomen en de tekortkomingen van het EC-inzamelsysteem aan  te tonen, zijn de organisatoren gestart met een online petitie in samenwerking met Avaaz.org. "We willen volgens de regels van de ECI werken, waarbij organisatoren twaalf maanden hebben om handtekeningen te verzamelen" aldus Koen van Haalen (online petitiecoördinator, Nederland). "De gecombineerde resultaten van de twee petities zullen aan verschillende EU instanties en politici worden aangeboden om onze claim te ondersteunen dat er groeiende publieke steun is voor UBI" De organisatoren zijn ook de mogelijkheid aan het verkennen om verzamelde handtekeningen bij het ECI te gebruiken voor het aanbieden van een standaard verzoekschrift aan het EP.
De organisatoren van dit ECI zullen een nieuwe Europese campagne lanceren voor de Europese parlementsverkiezingen in mei. Nationale campagnes voor het onvoorwaardelijk basisinkomen zullen gelijktijdig in verschillende landen worden gelanceerd .

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Merendeel niet tevreden over salaris
 Een op de vijf Nederlanders blijft vaker thuis door inflatie
 Slechts acht procent van de organisaties is voorbereid op cyberdreigingen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europarlementariers vragen steun voor Onvoorwaardelijk Basisinkomen
 Tweede inkomen: de nieuwe norm in Nederland?
 Pensioenopbouw voor iedereen noodzakelijk
 Nederlandse lonen onder druk
 
 
reacties
 
Marjan van Oene  |   | 
16-01-2014
 | 
16:09 uur
Laten we blijven onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een basisinkomen voor iedereen. Doorgaan en meer steun zoeken. Samen komen we verder voor een betere en eerlijke samenleving. Marjan
Wim van Druten  |   | 
20-01-2014
 | 
09:51 uur
Als je dan vast loopt op de EU procedure kunnen we het als Nederland toch mooi oppakken. De introductie van een basisinkomen kan het woud van regelingen en fiscaliteiten en de chaos in de uitvoering beslechten. Weg met al die onzinnige uitzonderingsregels en het stigmatiserende beleid. Weg met al die onzinnige werkverschaffing wat uiteindelijk niets toevoegt aan de Nederlands e concurrentiepositie. Ik heb nog geen politiek partij gezien die hier een uitgesproken thema van maakt. Blijkbaar wil niemand er de vingers aan branden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van beveiligingscamera’s voor jouw bedrijf?
Waar kun je elektrische raamdecoratie kopen?
Tips bij elektrische raambekleding kopen
reacties
Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk (1) 
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek  (1) 
84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone (1) 
Hoe geef ik leiding aan vaste medewerkers voor de toekomst? (1) 
Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer  (1) 
Prijs Audi Q4 E-Tron Sportback: minder hoofdruimte, meer geld (1) 
Deze vijf AI-trends gaan ons leven de komende jaren veranderen (1) 
top10
Geavanceerde technieken zorgen voor drastische toename van phishing
IT’er vindt opkomende technologieën vaak moeilijk te begrijpen
AI VS AI: De beste manier om de moderne cybercrimineel tegen te gaan
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling
Bijna alle mkb-bedrijven zien negatieve impact van kostencrisis op bedrijfscultuur
Drie nieuwe tactieken die cybercriminelen gebruiken bij phishing-aanvallen
Tegen de haren instrijken
Oplopend ziekteverzuim door tekort aan bedrijfsartsen is op te vangen
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek
Werkend Nederland print minimaal vanwege ontbossingszorgen
meer top 10