zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse lonen onder druk

15 april 2013 - In de meeste Nederlandse beroepsgroepen daalden of bleven de lonen in 2012 gelijk. Alleen in de bouw (+1,4 procent) en transport (+0,7 procent) stegen de inkomens ten opzichte van 2011. In de agrarische sector daalde het gemiddeld bruto uurloon met maar liefst 6,6 procent. Dat blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index.

In de financiële sector waren werknemers het meest tevreden (38 procent) over hun loon, gevolgd door werknemers in de IT & telecom sector (34 procent) en het onderwijs (33 procent). Uit het rapport blijkt verder dat werknemers uit diverse sectoren in toenemende mate onzeker zijn over hun inkomen voor het komend jaar. Aan het onderzoek van Loonwijzer namen in 2012 13.575 respondenten deel. Geen loonstijging in meeste sectoren
Werknemers in de agrarische sector zagen hun loon in 2012 het meest dalen. Uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index blijkt dat de lonen in deze sector met maar liefst 6,6 procent omlaag gingen. Ook in de horeca & toerisme sector (-3,5 procent), de productiesector (-2,6 procent), het onderwijs (-2,2 procent) en de marketing, pr & reclame sector (-1,9 procent) daalden de inkomens. In de bouw (+1,4 procent) en in de transport & logistiek sector (+0,7 procent) steeg het gemiddeld bruto uurloon in 2012 een beetje. In de financiële sector, de gezondheidszorg en in de IT sector bleef het inkomen gelijk ten opzichte van 2011. "Waar we voor 2011 nog loonstijgingen zagen, is dat in 2012 minder. Vooral in de agrarische sector en toerisme is het krap geworden. Relatief ten opzichte van vorig jaar stemmen de cijfers somber," zegt Paulien Osse, oprichter van stichting Loonwijzer. "Daarentegen vallen de cijfers op internationaal niveau mee. De koopkracht is verhoudingsgewijs hoog. Iets onder de UK en de USA. En het goede nieuws: driekwart van de werknemers rapporteren hoge tevredenheid met hun collega's, en in de meeste gevallen meer dan vorig jaar." 

Werknemers verwachten onzeker jaar qua inkomen

De onzekerheid over het inkomen neemt in Nederland in verschillende sectoren toe. De onzekerheid nam toe in de horeca & toerisme sector, de bouw, het onderwijs, de productiesector, IT en marketing, pr & reclame sector. In de horeca & toerisme sector is dit percentage het hoogst; ruim een derde (36 procent) van de werknemers verwacht een onstabiel en onzeker jaar qua inkomen. Dat percentage steeg met zeven procent ten opzichte van 2011 toen nog 29 procent daar zo over dacht. 

Nederlanders staan open voor nieuwe baan

Zo ongeveer de helft van alle werknemers in Nederland zegt binnen nu en twaalf maanden op zoek te gaan naar een nieuwe baan. In de horeca & toerisme sector ligt dat percentage met maar liefst 62 procent het hoogst. In de marketing, pr & reclame sector geeft 60 procent aan op zoek te willen naar een andere baan. Dit percentage steeg flink vergeleken met 2011 toen 48 procent een andere baan wilde zoeken.
Rikke Wivel, Senior Marketing Director Monster Worldwide: "Het is opvallend dat er zo veel Nederlanders open staan voor iets nieuws. In crisistijd blijven de meeste mensen vaak zitten waar ze zitten, maar nu zien we toch dat veel werknemers de intentie hebben een andere baan te zoeken. Zo zien we aan het begin van dit jaar 19 procent meer bezoekers op onze site dan vorig jaar en 30 procent meer sollicitaties. Wij denken dat veel werknemers nu echt verder willen en een volgende stap in hun carrière willen maken." 

Werknemers in financiële sector meest tevreden over loon

Werknemers in de financiële sector zijn het meest tevreden over hun loon. 38 procent is blij met hun salaris, gevolgd door werknemers in de IT & telecom sector (34 procent) en het onderwijs (33 procent). Medewerkers in de bouw (23 procent), de agrarische sector (23 procent) en de horeca & toerisme (zeventien procent) zijn minder te spreken over het loon dat zij krijgen. Het merendeel van de Nederlanders is niettemin tevreden met hun baan. Volgens de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index ligt dit percentage in het onderwijs het hoogst waar liefst 70 procent blij is met het werk dat zij doen. Ook in de gezondheidszorg (66 procent), de bouw (66 procent) en in de IT & telecom sector (65 procent) ligt dit percentage vrij hoog. In de horeca & toerisme sector daarentegen geeft slechts 55 procent van de werknemers aan tevreden te zijn.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Samenwerking CIO-CFO stimuleert bedrijfstransformatie
 Rapport benadrukt belang van gelijke kansen en mogelijkheden voor hybride werknemers
 HR-digitalisering nog altijd meer gericht op HR dan op werknemer
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Besparen op arbeidskosten: liever via mobiliteit dan via salaris
 Gemiddelde cijfer bij afstuderen voorspelt salaris
 Salaris belangrijkste reden om baan te kiezen
 IT’ers verwachten minder salaris in 2013
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Aangeklaagd door cliënt wegens een beroepsfout: wat nu?
reacties
Werknemers hoeven niet altijd bereikbaar te zijn (1) 
Werknemer vindt dat werkgever verantwoordelijk is voor werkgeluk (1) 
Foute kersttrui populair, maar niet op op de werkvloer (1) 
Kantoren en werkvormen veranderen radicaal (4) 
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein (1) 
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
top10
Alle obstakels voor de digitale transformatie van tafel
Nieuwe blik op security nodig in hybride wereld
Vier tips om burnouts bij werknemers te herkennen
Klaar met ransomware? Check dan deze vijf best practices
Tekort aan vaardigheden beperkt financiële instellingen om doelstellingen te behalen
Wat de coronacrisis ons leert over het managen van mental health
Cisco publiceert eerste wereldwijde Hybrid Work Index
Bedrijven hebben behoefte aan ondersteuning bij uitvoering wet ingroeiquotum en streefcijfers
Werkenden willen zelf kunnen bepalen wel of niet naar kantoor te gaan
Samenwerking CIO-CFO stimuleert bedrijfstransformatie
meer top 10