zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Schaars ICT-talent zal hogere eisen stellen aan werkgevers

14 januari 2014 - Na een marginale groei van vijf procent in 2012 is het aantal ICT-vacatures in 2013 in een stroomversnelling terechtgekomen. In de eerste helft 2013 groeide het aantal vacatures met ruim zestien procent.

In de tweede helft bedroeg de groei maar liefst ruim twintig procent. Softwareontwikkelaars laten nog steeds de grootste groei zien met 29 procent. Functioneel beheerders laten met vijf procent de laagste groei zien. Werkgevers op zoek naar ICT-talent zullen meer uit de kast moeten halen om deze medewerkers te werven en aan zich te binden. Ze krijgen hierbij te maken met calculerende ICT-ers die op zoek zijn naar flexibiliteit en gemak. Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de ICT arbeidsmarkt 2013 van Erik Kolthof, competence director Finance & ICT bij Yacht.



Vraag naar specialisten
De vraag naar ICT-specialisten zoals business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers, projectmanagers en softwareontwikkelaars laat over heel 2013 een forse groei van 18,6 procent zien. Na de arbeidsmarkt voor technische functies is de ICT-markt hiermee de tweede snelste groeier. In totaal werden het afgelopen jaar ruim 123.000 unieke ICT-vacatures geplaatst. Werkgevers zijn nog steeds zeer kritisch en zoeken het schaap met de vijf poten, maar het schaarse ICT-talent krijgt weer meer mogelijkheden om eisen te stellen.

Hogere eisen van ICT talent: calculerend, op zoek naar flexibiliteit en gemak
Werkgevers stellen hoge eisen aan te werven ICT-ers maar kunnen een soortgelijke reactie terugverwachten. Uit de meeste recente Beroepen- en Arbeidsmarkt Survey van Yacht onder circa 800 ICT-professionals van december 2013, blijkt dat slechts acht procent actief op zoek is, 65 procent latent zoekt en 27 procent honkvast is. Kolthof: "De goede tijden voor de ICT-er komen weer terug. Het worden niet meteen weer sollicitatiegesprekken bij de autodealer, maar je moet voor een goede ICT-er wel wat op tafel leggen. De ICT-er blijkt een calculerende werknemer: salaris, een vast contract en goede secundaire voorwaarden scoren duidelijk hoger dan bij de gemiddeld hoogopgeleide Nederlander. Flexibel werken, in de vorm van flexibele werktijden en thuiswerken, vinden ICT-ers belangrijk. Veel kennis opdoen en veel leren, scoren beduidend hoger dan bij andere hoogopgeleiden."
ICT-ers maken het zich zo makkelijk mogelijk om een nieuwe functie te vinden. De meest gebruikte zoekkanalen zijn de algemene vacaturesites (59 procent) en het plaatsen van het eigen CV op een jobsite (44 procent). Het persoonlijke netwerk wordt veel minder ingezet dan door andere hoogopgeleiden.
Op de vraag hoe ICT-ers hun huidige baan hebben gevonden antwoordt 24 procent het persoonlijke netwerk tegen 32 procent van de totale groep hogeropgeleiden.

Meest gevraagde functies
Na een groei van vijf procent over 2012, die vooral geconcentreerd was rond softwareontwikkelaars en het MKB,was in 2013 een breed herstel over de hele linie te zien. De top vijf meest gevraagde functies van 2013 zijn:
1. Softwareontwikkelaar: 29 procent
2. IT-manager: negentien procent
3. Informatieanalist: zeventien procent
4. Tester: zeventien procent
5. Business consultant: dertien procent
Security officers laten procentueel de grootste groei zien, maar hun absolute aantallen zijn nog vrij laag. In 2012 werden er 698 gevraagd en in 2013 1.004

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 e-CF in de strijd tegen dreigend tekort ICT-professionals
 HR-manager vindt steeds beter de goede mensen
 Regie op ICT: dé oplossing of toch niet
 Hogere eisen aan ICT-ers leiden tot groeisprint
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10