zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR-manager vindt steeds beter de goede mensen

18 oktober 2013 - HR-professionals werkzaam in de ICT-sector, Advies- en Onderzoekbranche en Industrie ondervinden dit jaar de meeste problemen bij het invullen van vacatures. Er is met name een tekort aan technici en ICT specialisten. In de cultuursector en openbaar bestuur is het relatief makkelijk om nieuw personeel te vinden. Hierdoor is er sprake van grote tegenstrijdigheden op de arbeidsmarkt.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2013-2014’ van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder meer dan 1.000 Nederlandse HR-professionals.


Steeds minder HR-professionals hebben sinds 2008 moeite met het invullen van vacatures. In de afgelopen vijf jaar is dit aandeel gedaald van 74 procent naar 23 procent, en ook het komende jaar verandert dat niet. Maar weinig HR-professionals (25 procent) verwachten volgend jaar wel problemen bij nieuw personeel werven.

Zorgen over dreigend wervingsprobleem in bouw
Opvallend is dat de bouw hoog scoort bij de wervingsproblemen die zij verwachten voor 2014. Eenderde van de HR-professionals (33 procent) verwacht het komende jaar problemen bij het invullen van vacatures in de bouwnijverheid. Dat is gelijk aan het niveau van 2012 en een stuk hoger dan dit jaar (zeven procent). "Momenteel kampt de bouw met veel ontslagrondes en hoge werkeloosheidscijfers. Tegelijkertijd zien wij dat men zich zorgen maakt over een tekort aan personeel dat in de nabije toekomst ontstaat," aldus Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot.
Van algehele krapte op de arbeidsmarkt is (voorlopig) geen sprake. Wel hebben HR-professionals in meerdere sectoren moeite om vacatures te vervullen. In de ICT-sector heeft bijna de helft van de HR-professionals (44 procent) problemen bij de werving en selectie. De verwachting is dat dit aandeel volgend jaar nog hoger is. Vooral vacatures voor ICT’ers (36 procent) of verkopers (zeventien procent) zijn binnen de sector lastig in te vullen.
Ook in het Onderwijs en Openbaar Bestuur verwachten HR-professionals in 2014 meer moeite te hebben om vacatures ingevuld te krijgen.
Verder zijn er binnen branches tegenstrijdigheden in vraag en aanbod wat betreft de arbeidsmarkt. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de ICT-sector dan is het niet zo dat je er voor alle functiegebieden terecht kunt. Naar HR of Finance personeel is amper vraag," aldus Van der Spek.

Moeilijkst te vervullen vacature: technicus in adviessector
Gelet op de te vervullen functies, ingedeeld naar functiegroepen, valt op dat met name technisch personeel (dertien procent), ICT specialisten (negen procent) en verkopers (zes procent) schaars zijn. Voor functies op de HR-afdeling, Juridische Zaken en Ondersteuning is het bijna geen probleem (een procent) om personeel te vinden.
Top drie moeilijk vervulbare functies:
1. Technicus in Adviessector (44 procent)
2. ICT’er in Informatie en Communicatiesector (36 procent)
3. Technicus in de Industrie (36 procent)
Toch kun je niet zeggen dat iedere technicus of ICT’er op rozen zit. "Als we kijken naar de arbeidsmarktperspectieven voor technici en ICT’ers dan blijkt dat het containerbegrippen zijn. In de praktijk treden er forse verschillen op voor verschillende functiegebieden en specialismen," waarschuwt Van der Spek.

Personeel durft in 2014 weer van baan te switchen
Met behoud van de huidige medewerkers hebben organisaties weinig moeite. Van de personeelsfunctionarissen zegt 85 procent momenteel geen moeite te hebben om bestaand personeel te behouden. Vorig jaar gaf nog 76 procent van de personeelsfunctionarissen dit aan.
Toch zorgen de gematigd positieve berichten over het aantrekken van de economie er volgens HR-professionals wel voor dat mensen weer durven te switchen van baan. Voor 2014 verwacht 77 procent van de HR-professionals geen moeite te hebben met het behoud van personeel. Dit is acht procentpunt lager dan dit jaar.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Divers werknemersbestand essentieel voor bedrijven
 Grote verschillen bemiddelbaarheid en baanzoekduur tussen sectoren
 Banenperspectief maakt Nederlandse jongeren 'Spaans benauwd'
 Binnen twaalf maanden keerpunt op de arbeidsmarkt verwacht
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
23-10-2013
 | 
14:17 uur
Er zitten wat addertjes onder het gras van deze publicatie.

Dalende cijfers
Dalende cijfers zeggen mij niets. Als je steeds minder vraag hebt, dan zie je dalende cijfertjes. Gaat het dan beter met HR?

HR vs expertise en kennis
Ik zal me in mijn reflectie louter houden binnen eigen vakgebieden, IT, Techniek en HR. De rest mag u, beste lezer, zelf invullen.

1. Enorm gebrek aan kennis en expertise
Bij HR dan wel te verstaan. In menig 'ghost' sollicitatie hebben we al tenenkrommende situaties met HR professionals mogen beleven. Een kleine opsomming....

1. Leeftijdsdiscriminatie
2. +75% komt niet uit de discipline/branches waar voor men werkt/werft
3. + 90% geen intrinsieke kennis van materie waarvoor men professionals zoekt
4. +45% maakt gebruik van assessment methoden maar ontbeert enige relevante expertise en ervaring
5. De gemiddelde leeftijd van HR specialisten is sinds het uitbreken van de crisis drastisch gedaan. Nu ligt het gemiddelde op 26 jaar.
6. In meer dan 70% van de aanvragen vind er geen enkele noemenswaardige vorm van communicatie meer plaats tussen HR en kandidaten
7. 99% van de HR professionals maakt gebruik van software om de eerste schifting te doen. Hierbij word het cv actief door niemand inhoudelijk gelezen
8. +65% van de gepubliceerde vacatures hebben nagenoeg een onrealistische, dan wel niet met elkaar te verenigen, aantal van wensen/eisen, dat het reeel gezien niet mogelijk is een dergelijk kandidaat te vinden.


Punt 7 .....
Als u zich even zou willen voorstellen dat elk reagerende professional zijn uiterste best doet om.... op te vallen... er zorg voor te dragen dat de juiste 'steekwoorden' in voldoende mate in het CV naar voren komt omdat die kandidaten weten dat zij anders niet uit die rij komen vallen.

Dat heeft nogal wat gevolgen....
Zij die niet zo heel erg goed zijn in het opmaken van hun cv, maar wel cracks als professional, komen niet door de eerste ronde.... Professionals die zich heel goed in de materie SEO en steekwoorden hebben verdiept, vergroten hun kans enorm om bovenaan te komen staan in die eerste schifting.

We hebben nog niet over het percentage circulerende falsificaties van diploma, certificaten, cijferlijsten, referenties of het overdrijven op papier van werkzaamheden uitgevoerd in eerdere functies.

Koppel hier aan dat een HR professional of recruiter in de overgrote gevallen niet kennis, kunde, ervaring bezit een goede afweging te kunnen maken...... kan mij/ons nooit overtuigen dat zij in staat zouden zijn de beste kandidaat aan te kunnen bieden aan de 'vragende' partij of professional.

Alleen al statistisch genomen is de kans dat te kunnen < -25%.

Deze stellingen en discussie zijn allerminst nieuw maar een terugkerend feonomeen. Vraag de slager of hij u kan vertellen welke wijn je bij welk stukje vlees drinkt, vervolgens welke vis een absoluut 'must' is voor de tweede ronde, uiteraard welke wijn, groente en type aardappelen en hoe je zaken kookt, bakt braad en serveert, dan zal die best liegende slager u vertellen dat hij dat absoluut even voor u zal opschrijven.

Zo ook dit soort onderzoeken waarbij je een professional vraagt een oordeel over eigen vermogen, kennis en kunde uit te moeten spreken.

In Nederland zijn er maar bitter weinig professionals die veel weten van selectie en ook inhoudelijk kennis hebben van de discipline of vakgebieden waarbinnen zij zich begeven. Die bezitten doorgaans, omdat zij al wat jaren mee lopen, een natuurlijke senioriteit en aardige mensenkennis. Precies de elementen die de meeste HR professionals klaarblijkelijk nog niet onder de knie hebben.


U weet in elk geval nu waar die discrepantie van pretentie en realiteiten vandaan komen. Ongeveer.
Ellen  |   | 
21-10-2013
 | 
14:24 uur
@ Louis, vraag en aanbod sluiten niet op elkaar aan.
Zoals ook in het artikel staat:
Toch kun je niet zeggen dat iedere technicus of ICT’er op rozen zit. ''Als we kijken naar de arbeidsmarktperspectieven voor technici en ICT’ers dan blijkt dat het containerbegrippen zijn. In de praktijk treden er forse verschillen op voor verschillende functiegebieden en specialismen,'' waarschuwt Van der Spek.
Louis  |   | 
21-10-2013
 | 
15:10 uur
@ Ellen

Zou het dan zo zijn dat al die technici die zijn onslagen een beroep hadden die nu niet meer nodig is, en daarom niet meer in aanmerking komen voor een baan in de techniek ??????
Louis  |   | 
21-10-2013
 | 
11:52 uur
Ik snap niets van deze tekorten er zitten vele technici werkeloos thuis die graag een baan willen hebben....[vele boven de 40] kan iemand me dat nu eens uitleggen

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10