zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Van moe naar monter in vijf seconden

3 januari 2014 - We kennen het allemaal wel: zo’n dag waarop we geleefd worden en van hot naar her vliegen. Zo’n dag waarop Jan en alleman gelijktijdig een beroep op ons doet. U voelt dat de fut er uitraakt naarmate de dag vordert. Maar u trekt gewoon door. Aanpakken is het devies!

Want ja, dat rapport moet wel af vandaag. Bovendien heeft u nog beloofd dat belangrijke rapport af te maken en door te sturen naar iedereen. En oh ja, die leverancier wacht al eeuwen op een antwoord. Die moet u nodig terugbellen! Zo’n dag dus. "Doorbuffelen is eigenlijk heel contraproductief," zegt Heidi Does, Slow Working trainer van doesmindful.nl. "Het lijkt in eerste instantie misschien slim. Maar hoe vermoeider u wordt, hoe minder alert en fris u bent in uw hoofd. Gevolg na korte of langere tijd: u raakt het overzicht kwijt. Er sluipen foutjes in uw werk, die u weer moet herstellen. Dat irriteert u. Uw frustratie groeit. U doet narrig naar een collega. Die reageert vervolgens verongelijkt. Voor u het weet ben u kostbare tijd kwijt aan de boel weer gladstrijken. Tijd die u veel beter aan uw werk had besteed."



De kracht van ultrakorte pauzes
Het is veel efficiënter om uzelf regelmatig een pauze te gunnen. Steeds maar doorgaan vreet immers energie en vermindert de kwaliteit van uw werk. Door van tijd tot tijd een korte pauze te nemen, laad u uw accu op. Zo blijft u beter in balans, ook op erg hectische dagen. Zo’n pauze hoeft echt niet heel lang te duren. Een half uurtje. Een kwartiertje. Een pauze van slechts een paar minuten kan al wonderen verrichten voor een juiste energiebalans. Toch kan het nog korter… De aller-, allerefficiëntste pauze is echt superkort, zo’n vijf seconden maar. Ja echt, haast minder dan een zucht. Vijf seconden is, gemiddeld genomen, de duur van één enkele adembeweging. Twee seconden in-, en twee seconden uitademen. Plus een seconde waar er noch een inademing, noch een uitademing is. Hoe kort ook, die vijf luttele seconden helpen uw lichaam en geest te ontspannen. Uw hartslag vertraagt wat. Uw spieren ontspannen zich. Daar hoeft u niets extra’s voor te doen. Niet eens iets aan uw ademhaling te veranderen. De adem ademt zichzelf wel. U hoeft er enkel aandacht aan te schenken. Dat is alles. Hoe vaker u zo’n minipauze door uw dag heen kunt rijgen, hoe minder spanning zich opbouwt. Elke keer dat u bewust kunt zijn van één enkele adembeweging, schenkt u zichzelf een bijzonder cadeau: wat vriendelijke aandacht voor uzelf. Voor u en u alleen.

Triggers om ultrakort te pauzeren
Does adviseert: "Koppel ontspannen, tussen-de-bedrijven-door momenten van rust aan een dagelijkse gewoonte of activiteit. Zeg maar, aan vaste momenten op een dag. U rijgt ze als het ware als parels aan een ketting door uw dag heen." Er is altijd wel een terugkerende taak die u als trigger kunt gebruiken. Ongeacht het soort werk dat u doet. Zodra een trigger zich aandient, brengt u uw aandacht voor even naar de adembeweging. Bijvoorbeeld elke keer:
• als u voor een stoplicht staat
• als u op een liftknopje drukt
• als u op ‘Save’ drukt om een computerbestand op te slaan
• als u het woord neemt in een vergadering
• als u iemand een hand geeft
• als u een deur openduwt
• als u uw auto in zijn achteruit zet

Slimmer werken
In slechts vijf seconden traint u allengs uw aandachtsspier sterker en sterker. Het leert u observeren en ervaren wat zich aan u voordoet. Het leert u ontspannen in het moment zelf. Van moment tot moment. Oefen geduldig en volhardend. Voor, tijdens en na het werk. U zult merken dat u steeds vaker een alerte, frisse doorstart kunt maken. Uw nieuw verworven scherpte helpt u uw grenzen te herkennen en respecteren. Ook op dagen die veel van u vragen. Zo beschermt u zichzelf tegen het ongemerkt wegvloeien van energie en voorkomt u dat werk u uitput. Laat uw creativiteit de vrije loop en verzin voorbeelden die perfect passen bij u en uw werk. Kies de trigger die het beste bij u past. Het helpt u geconcentreerd en efficiënt te werken, zonder dat u moe wordt. Als dat niet slimmer werken is!

Meld u aan voor de gratis teletraining ‘Waarom Slow Working u veel effectiever maakt’ op 20 januari a.s., 20.00 tot 21.00 uur.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zorgt u goed voor uw lichaam als u stress hebt?
 Nederland werkt op halve kracht
 Van tevreden naar bevlogen medewerkers
 Veel ballen in de lucht? Voorkom dat u blokkeert
 
 
reacties
 
J Dikkers  |   | 
4-01-2014
 | 
11:19 uur
Wat een fantasie vol artiekel. Droom maar fijn verder.
Blijf gewoon bij jezelf lijkt mij een beter advies. Laat je niet gek maken. Vind betrouwbare collega's klaar de klussen samen.

Dat snijd meer hout en geeft meer plezier dan dat je krijgt uit het proberen een gewerldige werknemer te zijn. Zoek jezelf zuster!
Pam  |   | 
6-01-2014
 | 
12:48 uur
@J.Dikkers, ? Ik zie geen link tussen wat jj zegt en het artikel. Maar de tekst spreekt je blijkbaar niet aan? Dan doe je toch wat anders, om te ontspannen..
Menno Lutz  |   | 
6-01-2014
 | 
13:36 uur
Leuk artikel!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10