zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Van tevreden naar bevlogen medewerkers

8 maart 2013 - Een bevlogen medewerker is meer dan alleen maar tevreden. Ze zijn enthousiast over hun werk (‘Ik wil dit doen’), betrokken (‘Ik voel me verantwoordelijk voor het succes van mijn organisatie’) en gefascineerd ("Ik hou van wat ik doe"). Bevlogen medewerkers zetten zich in voor de doelen en ambities van hun organisatie; zij zijn bereid om extra energie, aandacht en tijd te besteden om iets te bereiken dat verder reikt dan hun eigen belang.

Zulke werknemers wil iedereen wel, maar hoe krijgt u dat voor elkaar? Hoe versterkt u de binding van uw mensen met het bedrijf? Hoe zorgt u voor duurzame inzetbaarheid? Hoe zorgt u ervoor dat je met minder mensen meer kunt doen? Carin Suurenbroek van Nieuwe Dimensies geeft antwoord. Actief bevlogen
Volgens onderzoek van GALLUP onder 47.000 medewerkers in 120 landen is maar elf procent van de mensen actief bevlogen door hun werk. Deze werknemers werken met passie en voelen een diepe verbinding met hun organisatie. In het gemiddelde bedrijf is ruim zestig procent van de medewerkers niet bevlogen, zij zijn aanwezig en doen wat nodig is. Niet méér. Ze kunnen bijzonder tevreden zijn, maar hun echte interesse en inspanning bewaren ze voor activiteiten buiten het werk. En dan is bijna 30 procent van de mensen actief niet-bevlogen. Dit is een gevaarlijke categorie medewerkers, aangezien zij hun tijd en energie besteden aan klagen, benadrukken van problemen en soms zelfs de resultaten van anderen ondermijnen. 

Bevlogenheid werkt

Denk eens terug aan een situatie waarin u een topprestatie leverde. Een situatie waarin wat u deed precies klopte met wat er nodig was en u een resultaat neerzette die niemand had verwacht. U misschien zelf ook niet. Zeer waarschijnlijk was u bezig met iets waarvoor u bijzonder gemotiveerd was. Iets dat u ongelooflijk leuk vond om te doen, waardoor u zich met hart en ziel kon inzetten. Juist deze bevlogenheid leidt tot een beter resultaat. De andere kant op werkt ook: betere resultaten leiden weer tot meer plezier in wat u doet. 

Voordelen van meer bevlogenheid
De voordelen van meer bevlogenheid op de werkvloer zijn legio. Naast meer productiviteit zorgt plezier op het werk voor betere communicatie en samenwerking met anderen. Bevlogen mensen zetten hun kwaliteiten in, voelen zich niet zo snel aangevallen en gaan effectiever met conflicten om. Als u zich goed voelt, wordt uw manier van denken vrijer, flexibeler en vloeiender. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor het werk hebben meer energie en ideeën om problemen op een originele manier aan te pakken. Wanneer u uw werk niet leuk vindt, lijkt elke molshoop een enorme berg. Dan wordt het lastig om een probleem aan te pakken zonder eerst te klagen en steunen over alles dat verkeerd gaat. Bevlogen mensen zijn positiever en gaan gewoon aan het werk. Bevlogen mensen hebben er geen moeite mee om toe te geven dat ze een fout hebben gemaakt, ze verontschuldigen zich en gaan weer verder. Door deze ontspannen houding leren ze meer van hun fouten en maken ze minder fouten.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De zes mythes over bevlogenheid
 Zachte managers boeken klinkende resultaten
 Duidelijke doelen zorgen voor bevlogen medewerkers
 Zinvol werk essentieel voor hoogopgeleide vrouw
 
 
reacties
 
Erwin  |   | 
11-03-2013
 | 
17:16 uur
@Michel, ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de visie van @Carin.
Wat is jouw visie, Michel?
Michel  |   | 
9-03-2013
 | 
10:52 uur
Wat is nou het antwoord op alle vragen?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10