zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zorgt u goed voor uw lichaam als u stress hebt?

3 december 2013 - Staat u onder langdurige spanning, dan vraagt uw lichaam om extra energie. Zo kan uw lichaam vaak extra voedingsstoffen gebruiken in stressvolle situaties. Letten op uw voeding zorgt ervoor dat het lichaam goed blijft functioneren en zorgt voor een continue aanvoer van energie.

Toch zorgt men vaak niet goed voor betere voeding in een dergelijke situatie. Dit stelt Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl. Het is immers veel makkelijker om – in tijden van stress – even snel iets te kopen in de supermarkt wat snel klaar is, terwijl de gezonde maaltijd waar uw lichaam behoefte aan heeft, blijft staan. De stress heeft u namelijk uitgeput, koken heeft u geen zin in, dus fastfood lijkt een oplossing te bieden. Zo zorgt die snelle vette hap op het station of langs de weg voor extra zout en suikers, die op de korte termijn aan extra energie helpen.Slechte voeding
Ook stort u zich op snoep en snacks, uw lichaam vertelt u immers dat u daar behoefte aan heeft. De langdurige spanning op het werk is uw adrenalinegehalte dermate hoog gestegen dat uw hartslag, bloeddruk en bloedsuikergehalte gaan wisselen. Koolhydratenrijkvoedsel, zoals zoetigheid, verhoogt het bloedsuikerspiegelgehalte waardoor de hersenen serotonine aan gaan maken, wat u rustiger maakt. Uw trek in zoetigheid is dus een logisch en natuurlijk proces.
Maar, slechte voeding werkt u juist tegen. Niet alleen is snoepen ongezond en maakt het u sneller dik, ook levert het niet de juiste voedingstoffen op de lange termijn. Stress zorgt ervoor dat uw lichaam snel voedingstoffen uitscheidt, maar deze worden niet aangevuld door het consumeren van snoepgoed en snacks. Door dit snelle uitscheidingsproces wordt uw spijsvertering verstoord, wordt uw absorptievermogen verminderd, en raken uw bijnieren systematisch uitgeput. Uw gehele lichaam raakt langzaamaan ontregeld en uw immuunsysteem verzwakt, waardoor uw lichaam zich minder goed kan verweren tegen allerlei ziektes.

Goede voeding
Dus, staat u lichaam onder spanning en kampt u met (energie)tekorten door de stress? Let dan vooral op het innemen van de juiste voeding. Tekorten moeten immers op de juiste manier worden aangevuld, zodat uw lichaam weer op orde kan komen en uw energieniveau weer opgebouwd kan worden. Pas dan kunt u ook weer presteren op een hoog niveau.
Kent u het Chinese gezegde: ‘U bent wat u eet’? Ons voelen, onze gezondheid en onze weerbaarheid worden sterk beïnvloedt door wat we in ons lichaam stoppen, onze voeding. Bij langdurige spanning raakt uw lichaam ontregeld en ontstaan er grote tekorten die uw lichaam niet langer gezond en fit kunnen houden. Uit onderzoek blijkt dat deze tekorten bestaan uit een gebrek aan vitamine A, B, C, D, E en K, maar ook een gebrek aan de mineralen magnesium, fosfor, chroom, selenium, zink, kalium en calcium. Bovendien verbrandt uw lichaam meer koolhydraten, vetten en eiwitten.

Voedingstips bij spanning
Hieronder volgen enkele tips voor een juiste voeding bij langdurige spanning.
•       -   Vitamine C. U verbruikt meer vitamine C in stressvolle situaties. Vitamine C verhoogt de weerstand tegen stress en het is tevens een ‘stressverdrijver’, immers vitamine C kan zorgen voor een afname van stressreacties in uw lichaam. Het verlaagt de hoeveelheid cortisol in het bloed.
•     -    Vitamine B. Bij stress neemt u opname van vitamine B af, terwijl deze vitamine de basis is van onze gezondheid. Vitamine B maakt u weerbaarder voor stress en voorziet u van energie. De vitamine zorgt voor ons zenuwstelsel, het hart, de zuurstoftoevoer en een goede stofwisseling.
•         - Mineralen. Met een hoog stressgehalte verliest u veel mineralen. Mineralen zorgen voor uw zenuwstelsel, geven ontspanning en helpen tegen spierspanning. Met name calcium, magnesium en kalium zijn erg belangrijk voor een gezond lichaam. Een goede multivitamine zorgt voor voldoende ondersteuning van uw lichaam in stressvolle situaties.
•       -   Essentiële vetzuren. Door de stress neemt de kans op hart- en vaatziekten toe, maar ook de kans op ontstekingen in het lichaam. Inname van essentiële vetzuren, zoals olijfolie, noten, vette vis, avocado, enzovoort helpen die kans verminderen. Bovendien helpen deze vetzuren onze hersenen te beschermen.
•         - Do’s: Gebruik veel verse groenten, fruit, vis, gevogelte en volkoren producten. Maak met mate gebruik van koolhydraten en zuivel. Zorg dat u gezonde vetten en essentiële vetzuren binnen krijgt.
•         - Don’ts: Probeer op te letten met het gebruik van koffie, alcohol, te veel zout, suiker, te veel eiwitten en roken.
In het kort, goede voeding zorgt voor een goede conditie, maakt u weerbaarder bij spanning en stress. Besteedt daarom aandacht aan wat u in uw lichaam stopt, zodat u geen roofbouw pleegt op uw lichaam. Leeft u onder spanning, zorg dan extra goed voor uw lichaam, zodat u snel kan herstellen en uw energieniveau op peil houdt.

Vraag het gratis e-boek '7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen' aan op www.ligtpunt.nl.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Flexibel werken maakt bedrijven competitiever
 Explosieve groei in aantal aanvallen op populaire vergadertool
 Organisaties slagen er niet in waardevolle gegevens voldoende te beschermen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Burnout blijft actueel
 Hoe lang lijden voordat u gezonder gaat leven?
 Stress- en burnoutklachten: nachtmerrie of groeimoment?
 Vijf noodzakelijke stappen bij stress- of burnoutklachten
 
 
reacties
 
HealthyRituals.nl - Chantal  |   | 
28-10-2015
 | 
12:06 uur
Wat veel mensen niet weten is dat koffie een echte boosdoener is voor mensen die vanzichzelf al vatbaar voor stress zijn. Mijn advies is dan ook altijd om een tijd lang geen koffie te drinken. In het begin is dat vaak lastig, omdat het lichaam er gewend aan is geraakt, maar na verloop van tijd merk je dat je je mentaal en fysiek beter zult voelen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
A life changing event
Zaterdag 30 maart - Flora Boskoop - 10.00 - 16.00 uur. Een interactief seminar met Pieter Frijters met als onderwerpen: burn-out, paniekaanvallen, (spreek)angst, piekeren en assertiviteit. Bekijk de video voor een impressie van het seminar.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Ontwikkelingen in de markt van drukwerk
Vergroot uw rendement in 2019 door reviews op NederlandReview Review marketing
reacties
Fors minder jongeren gebruiken desktop pc om te internetten (1) 
Werk beďnvloedt privéleven negatief  (1) 
Nederlanders onderschatten beveiligingsrisico’s van computers (1) 
Belangrijke handelspartners Nederland minder stabiel (1) 
Vier apps verantwoordelijk voor 82 procent van mobiel dataverbruik iOS (1) 
Klimaatakkoord zet Nederland in beweging richting duurzame economie (2) 
Evenveel vrouwen als mannen met hbo- of wo-diploma (1) 
top10
Wat organisaties verwachten van de financiële afdeling van 2025
Een derde van de werkenden vindt zichzelf slimmer dan zijn of haar baas
Klimaatakkoord kan ruim 70. 000 banen creëren
'Er is een cyberoorlog gaande'
Energie en klimaat prominent in provinciale verkiezingsprogramma’s
Dit zijn de drie meest voorkomende spearphishing-aanvallen
Helft C-level leidinggevenden voert transformatie-initiatieven door zonder duidelijke strategie
Verzekeraars streng bij schade aan mobieltje
Fors minder jongeren gebruiken desktop pc om te internetten
Cao-afspraken opnieuw hoger
meer top 10