zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Participatiesamenleving’ wint Vaagtaalverkiezing 2013

10 december 2013 - De Vaagtaalverkiezing 2013 was een nek-aan-nekrace. Uiteindelijk won ‘participatiesamenleving’ met 13,6 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door ‘uitbodemen’ (13,0 procent) en ‘horizontaal beleid’ (11,8 procent).

Bijna 1.200 mensen deden mee aan deze zesde editie van de Vaagtaalverkiezing. Ruim een op de zeven stemmen ging naar ‘participatiesamenleving’. Hiermee heeft dit kwaadaardig vage woord de titel vaagste vaagtaal van 2013 gewonnen.



Mindfullness en menopauze
De vaagtaalverkiezing bevatte ook een enquête. Daaruit bleek onder andere dat vrouwen van 56 tot en met 65 jaar het woord ‘mindfullness’ veel minder vaag vinden dan mannen en vrouwen van andere leeftijden. Kennelijk is voor vrouwen in de overgang (gemiddeld 51 jaar) ‘mindfullness’ gesneden koek, terwijl de rest van de (participatie)samenleving er maar weinig mee kan.

Vage genomineerden
De participatiesamenleving is flink aan het uitbodemen: ondanks de doordachte combinatie van horizontaal beleid en maatschappijbrede integrale samenwerking – doorspekt met een welhaast onontbeerlijk vleugje mindfullness – heeft de overheid moeite om haar taalkundig verantwoorde streefbeleid te halen. Niemand – en dat wil je echt niet weten – schijnt z’n eigen verantwoordelijkheid te nemen, zodat Nederland ondertussen veranderd is in één grote onderwaterhypotheek. Kennelijk was het juiste momentum nog niet daar voor de transitie naar een toekomstvaste structurele oplossing. Is het nu dan dus tijd voor harde beslissingen? Of koersen volk en volksvertegenwoordiging onafwendbaar richting een snoeiharde vechtscheiding?

Wat is vaagtaal?
Vaagtaal is het gebruik van woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Veel schrijvers lijden aan vaagtaal en besmetten andere schrijvers via hun teksten. Vaagtaal is namelijk een LOA, een door Lezen en luisteren Overdraagbare Aandoening. Teksten die vaak vol staan met vaagtaal zijn onder andere beleidsbabbels, managementspeak en onderwijslingo. Meer informatie over vaagtaal en de symptomen vindt u op www.vaagtaal.nl.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wachtwoordgebruik Nederlanders is zorgelijk
 Taalgebruik in e-mail verraadt onbetrouwbaarheid
 Taalgebruik zegt alles over betrokkenheid
 Top tien irritant managementjargon
 
 
reacties
 
Eelco L  |   | 
10-12-2013
 | 
14:13 uur
Ik dacht dat het ook was genomineerd als woord van het jaar; hoe kan dat terwijl een groot deel het woord niet eens begrijpt?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10