zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hypotheekrente lager door afname winstmarge banken

13 november 2013 - De winstmarge die banken berekenen op de hypotheken is in augustus voor de derde maand op rij gedaald. Sinds drie maanden berekenen banken de gestegen financieringskosten niet door in de hypotheekrente. Huiseigenaren die een nieuwe hypotheek afsluiten, of die hun lopende hypotheek verlengen, betalen daardoor een iets lagere rente dan voorheen. Dat blijkt uit de Rentebarometer van Vereniging Eigen Huis.

In mei van dit jaar bedroeg de extra winstmarge op de hypotheekrente nog gemiddeld 0,90 procentpunt. Deze opslag, die klanten in het rentetarief betalen, daalde in augustus naar gemiddeld 0,55 procentpunt. In dezelfde periode daalde de gemiddelde hypotheekrente van 3,77 procent naar 3,65 procent. Als de rentemarge ongewijzigd hoog was gebleven was de hypotheekrente gestegen naar 4,1 procent.



Kunstmatige of echte concurrentie?
De recente rentedaling lijkt volgens Vereniging Eigen Huis voor een groot deel toe te schrijven aan SNS Bank, die zich als prijsvechter laat zien. Toen deze bank in februari van dit jaar werd genationaliseerd drong Vereniging Eigen Huis er bij de minister van Financiën op aan om deze staatsbank als concurrentieaanjager in te zetten. In augustus kondigde de SNS Bank aan de hypotheekrentetarieven met 0,2 tot 0,25 procentpunt te verlagen. Andere minder bekende partijen die de concurrentie met de gevestigde orde aangaan zijn het Belgische Argenta en NIBC Direct.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aantal werkloosheidsclaims woonlastenverzekeringen meer dan verdubbeld
 Keerpunt op de woningmarkt: hypotheekrente gaat stijgen
 Hypotheek duurst bij bank
 Hypotheekverstrekkers verlagen massaal hypotheekrente
 
 
reacties
 
Mirjam  |   | 
14-11-2013
 | 
12:04 uur
Echt belachelijk deze opslagen. Als je kijkt wat je in Duitsland aan rente betaald (2,6% voor 10 jaar). Dat zou toch ook in Nederland zou moeten zijn met de hypotheekrente? En die grote onderlinge verschillen tussen hypotheekverstrekkers begrijp ik ook niet. Als ik kijk naar de hoogste en laagste hypotheekrente op bijv. (Klik hier) is het verschil minstens 0,5%. Dat moet toch niet kunnen. Wordt er niet duidelijker op voor de klant. Eigenlijk zouden banken verplicht hun opslagrente openbaar moeten maken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10