zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Keerpunt op de woningmarkt: hypotheekrente gaat stijgen

9 juli 2013 - Het keerpunt op de woningmarkt lijkt bereikt. Nadat afgelopen half jaar de tien jaar vaste rente daalde tot 3,95 procent, verhogen verschillende aanbieders nu de rentetarieven. Het is een kwestie van dagen of hooguit een paar weken voordat ook de laagste rente stijgt. Met de nu nog lage hypotheekrente, de nog altijd lage woningprijzen en het stijgende vertrouwen bij starters op de woningmarkt, lijkt nú het 'ideale koopmoment' aangebroken.

Het einde van de daling van de hypotheekrente komt niet uit de lucht vallen. De staatsrente is de aanjager. Hierop is de hypotheekrente gebaseerd. Onze staatsrente steeg het afgelopen half jaar met ruim 0,5 procent. Ook in Duitsland was dat het geval. Oorzaken zijn enerzijds de verbeterde omstandigheden in landen als Spanje en Italië. Anderzijds wordt vanuit Europa en de Verenigde Staten de rente opgedreven. Toezichthouders als de Amerikaanse centrale bank (FED) en de Europese Centrale Bank (ECB) kondigden recent aan hun financiële steun langzaam terug te schroeven. Logischerwijs stijgt daardoor de rente op staatsleningen en, iets later, ook de rente op hypotheken.Eerste stijgingen een feit
Inmiddels is duidelijk dat de rentestijgingen snel worden doorgevoerd: Aegon, met nu nog de laagste rente bij vijftien en 30 jaar vast, verhoogt volgende week alle rentetarieven met 0,30 procent. Nationale Nederlanden verhoogt de tarieven vanaf vijf jaar vast met 0,20 procent. Bij ING en Woonfonds stijgen volgende week alle tarieven met respectievelijk 0,15 procent en 0,20 procent. En ook Conservatrix verhoogt de rentes: vijftien jaar vast met 0,20 procent, twintig jaar vast met 0,25 procent en 30 jaar vast met 0,15 procent.

Alle tarieven omhoog
Aegon, Nationale Nederlanden en ING zijn grote namen. Over het algemeen zijn dat niet de goedkoopste aanbieders. Het is nu wachten op de huidige voordeligste aanbieders die het voorbeeld van de grote partijen volgen. De huidige verhogingen veroorzaken een sneeuwbaleffect: als de concurrent verhoogt, is er weinig reden om de eigen prijzen laag te houden.

Rekenvoorbeeld
Een korte rekensom: voor een hypotheek met een tien jaar vaste termijn is de laagste rente nu 3,95 procent. Begin 2012, nog geen anderhalf jaar geleden, lag dat op 4,60 procent. Het is gezien de stijging van de staatsrente niet onwaarschijnlijk dat we binnen nu en een jaar naar dit niveau terugkeren. Het verschil tussen 3,95 procent en 4,60 procent komt neer op hogere woonlasten van bruto 1.567 euro per jaar.

Keerpunt op woningmarkt
Naast het feit dat de rente stijgt, kondigde ING al aan dat het consumentenvertrouwen in de woningmarkt fors stijgt. Maar liefst twee derde van de starters vindt het nu een goed moment om een woning te kopen, zo concludeert ING. De huidige combinatie van lage woningprijzen én lage hypotheekrente zorgt voor goed betaalbare woonlasten. Natuurlijk kan niet met volledige zekerheid gezegd worden dat de woonlasten de komende maanden flink zullen stijgen. De kans is echter wel groot. Kortom, het langverwachte keerpunt lijkt bereikt en het optimale koopmoment is aangebroken.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Mind your data
 2018: het jaar van de verliezer
 Het aanwerven van het juiste talent en het belang van kandidaatervaring
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Na april ook in mei meer woningverkopen
 Keerpunt woningmarkt: grootste stijging consumentenvertrouwen ooit
 Minder dure woningen verkocht
 Einde periode van forse prijsdalingen in zicht
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
9-07-2013
 | 
15:58 uur
Aanvullend hierop is het aantal hypotheek aanvragen met maar liefst 12% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook een belangrijke indicator dat het vertrouwen in de woningmarkt lijkt te herstellen.
Rob  |   | 
9-07-2013
 | 
11:35 uur
Hoe vaak hebben we dit nu gehoord?

Ik persoonlijk verwacht nog enorme daling van de woningprijzen
Jac  |   | 
10-07-2013
 | 
11:53 uur
Stemmingmakerij en onvolledige informatie:
Partijen als Aegon en Rabo bank verhogen hun rente meer dan de gerechtvaardige minimale 0,1% omdat ze dit jaar al veel hypoptheken hebben uitgegeven en even een pas op de plaats willen maken.
Alexander Kuipers, woordvoerder Aegon Nederland  |   | 
10-07-2013
 | 
16:39 uur
Uw opmerking dat Aegon volgende week alle rentetarieven verhoogt met 0,3 procent is niet juist. Mag ik vragen wat uw bron is?
Ellen  |   | 
28-07-2013
 | 
12:26 uur
Nemen we toch een Duitse hypotheek...
ORP  |   | 
29-07-2013
 | 
16:21 uur
Klopt niets van! Rente gaat nog verder dalen is mijn stellige verwachting. Structureel is ales nog extreem zwak de komende 2 jaren. Zuid Europa is het nog steeds erg beroerd, Franrijk is technisch gezien failliet enz. pensioenfondsen gaan wel instappen volgend jaar, rente VS zal lange tijd nog erg laag blijven.Langzaam maar zeker zullen er meer concurrenten komen. Daarnaast weten de banken heel erg goed dat ze hun - afgesproken ? - rente veel te hoog hebben gehouden: dit komt een keer uit en dan hebben we een 2e woeker affaire, die de banken dit keer niet met traineren zullen kunnen afwimpelen. Kijk maar naar het Libor schandaal. Wie had dit verwacht of wie juist wel ... ? De 'straffen' zijn tegenwoordig veel hoger.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederland zakt uit top drie Digitaliserings Index  (1) 
Generatie Z wordt online het gemakkelijkst beďnvloed (1) 
De top tien startups waar talent wil werken (1) 
Hoe word ik meer zichtbaar en gewaardeerd? (1) 
Marketeers besteden video steeds meer uit (6) 
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop (4) 
UPS bestelt 125 Tesla-trucks (1) 
top10
Vijf zegeningen van een burn-out
Extreme beloning toppers in bedrijfsleven blijkt wederom mythe
Kennis cybersecurity-terminologie Nederlandse beslissers onvoldoende
Sterke ontwikkeling cloud- en hostinggebruik in Nederland
Nederlander met modaal inkomen ziet nettosalaris met bijna 50 euro stijgen
Vijf tips om tijd te besparen met vliegen
Wie van het Europese talent wil in Eindhoven werken? Bijna niemand
Generatie Z wordt online het gemakkelijkst beďnvloed
Besluitvormingsdilemma’s in het digitale tijdperk
72 procent Nederlanders vindt Prinsjesdag waardevolle traditie
meer top 10