zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse markt voor cloud-diensten in 2013 in 2016 verdubbeld

5 november 2013 - Parallels publiceerde vorige week de belangrijkste resultaten gepubliceerd van het rapport Parallels SMB Cloud Insights™ voor de Nederlandse markt. Dit gedetailleerde rapport illustreert hoe serviceproviders winst kunnen genereren door het leveren van cloud-diensten aan het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Parallels schat dat de markt voor cloud-diensten voor het Nederlandse MKB is gegroeid van 298 miljoen euro in 2012 tot 390 miljoen euro in 2013. Deze cijfers zullen in de komende drie jaar meer dan verdubbelen tot 780 miljoen euro in 2016. Volgens het onderzoek is deze groei met name gebaseerd op de schaalbare markten voor gehoste infrastructuur en zakelijke apps, met hoge jaarlijkse groeipercentages en grote toekomstige marktaandelen.Cloudberekeningen
Vanaf de zomer 2013 berekende Parallels dat de omvang van de Nederlandse MKB-markt binnen alle categorieën van cloud-diensten rond 390 miljoen euro bedroeg. IaaS is goed voor 124 miljoen euro binnen deze markt, webaanwezigheid en webapplicaties tellen mee voor  84 miljoen euro. Gehoste communicatie en samenwerking (bestaande uit gehoste premium e-maildiensten en gehoste PBX) zijn goed voor 33 miljoen euro. Zakelijke applicaties beslaan de resterende 148 miljoen euro.
In de komende jaren zullen alle cloud-diensten in  Nederland een sterke groei doormaken aangezien de technisch innoverende MKB’s naast traditionele hosting-diensten ook meer andere cloud-applicaties zullen gebruiken. Parallels voorspelt dat de Nederlandse MKB-markt de komende drie jaar jaarlijks met 26 procent zal groeien tot 780 miljoen euro in 2016.
"De grote vraag naar cloud-diensten in Nederland betekent ook dat er meer kansen liggen voor serviceproviders op het gebied van specifieke pakketten voor het MKB die meer ervaring eisen dan alleen op het gebied van app stores," aldus John Zanni, chief marketing officer, Service Provider, Parallels. "Deze serviceproviders kunnen hun bedrijfsmodel uitbreiden en nieuwe markten en klanten aanboren door meer te bieden dan alleen een specifieke bundel van diensten. Ze kunnen zorgen voor snellere innovatie en winst voor de klant door deze te helpen meer te focussen op ideeën dan op de technologische barrières."

Snelgroeiende kansen
Parallels SMB Cloud Insights voor Nederland beschrijft de snelst groeiende kansen voor de levering van cloud-diensten aan het MKB binnen vier hoofdsectoren: infrastructure-as-a-service (IaaS), webaanwezigheid & webapplicaties, gehoste communicatie & samenwerking en zakelijke applicaties. Het rapport biedt tevens specifieke aanbevelingen voor applicaties en diensten zoals:

Infrastructure-as-a -Service:
• 28 procent van het Nederlandse MKB maakt momenteel gebruik van een gehoste server. Dat betekent een aanzienlijke stijging in het afgelopen jaar.
• Aangezien in-house infrastructure veroudert, zullen veel van de midden- en kleinbedrijven overstappen op een gehoste infrastructuur waardoor binnen deze sector tweecijferige groei mogelijk zal zijn.

Webaanwezigheid en webapplicaties:
• De groei op de Nederlandse markt voor webaanwezigheid versnelde in 2012 en behaalde een groeipercentage van zeventien procent en een resultaat van 84 miljoen euro.
• Hoewel driekwart van alle MKB’s al een website heeft, blijft de markt voor webaanwezigheid groeien, onder andere doordat kleine en middelgrote bedrijven van een zelfgehoste website overstappen naar door derden aangeboden webhostdiensten.
• Meer dan 80 procent van het Nederlandse MKB met een zakelijke website maakt nu al gebruik van een serviceprovider die hun webaanwezigheid beheert.
                                                                                                                                                    
Gehoste communicatie en samenwerking:
• Ruim 50 procent van middelkleine MKB’s is van plan om over te stappen van een eigen e mailserver naar een gehoste, premium e-maildienst.
• Gehoste premium e-maildiensten en gehoste PBX zullen de komende jaren snel doorgroeien, waarbij het huidige marktaandeel in de komende drie jaar zal verdubbelen tot ongeveer  67 miljoen euro.
• De gehoste PBX-markt liet in 2012 binnen het Nederlandse MKB een groeipercentage van bijna 50 procent zien. De groei was het sterkst in het afgelopen jaar onder kleine tot middelkleine MKB’s die hun gebruik van gehoste PBX opschroefden met een snelheid van ruim 75 procent.

Zakelijke applicaties:
• Zakelijke applicaties hebben IaaS in het afgelopen jaar ingehaald en zijn nu de grootste investeringspost op cloud-gebied voor het Nederlandse MKB met een snelle groei van 46 procent in 2013. Met een marktaandeel van 148 miljoen euro en een permanente groei in het vooruitzicht, vormen zakelijke applicaties één van de snelst groeiende onderdelen binnen de Nederlandse cloud-dienstenmarkt voor het MKB.
• Nederlandse MKB’s gebruiken een uitgebreide reeks aan zakelijke applicaties, waardoor in 2012 een groot aantal categorieën een snelle groei realiseerde.
• Tot de huidige topapplicaties behoren applicaties voor het delen van bestanden, rechtstreeks samenwerken en online back-up en opslag. Applicaties voor de loonadministratie en HR, telefoonconferenties en virtuele desktop/VDI zijn ook zeer populair onder middelgrote MKB’s.
• De markt voor zakelijke applicaties zal in de komende jaren in Nederland de snelst groeiende categorie van cloud-diensten zijn. Parallels schat dat de markt in 2016 een marktaandeel van 400 miljoen euro zal bereiken, en dus de komende drie jaar jaarlijks met minimaal 39 procent zal groeien.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Voorlopers in cloud genereren dubbel zoveel winst als concurrenten
 Cloudverkeer wordt dominant in datacenters
 Gebruik applicaties uit de cloud verdriedubbeld
 CIO’s zien hybride cloud als oplossing voor vereenvoudigen IT
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10