zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cloudverkeer wordt dominant in datacenters

21 oktober 2013 - De derde jaarlijkse Cisco Global Cloud Index (2012-2017) geeft aan dat het wereldwijde cloudverkeer, de snelst groeiende component van datacenterverkeer, naar verwachting zal groeien met een factor 4,5. Dit komt neer op een samengestelde jaarlijkse groei van 35 procent, ofwel een toename van het jaarlijks verkeer van 1,2 zettabytes in 2012 tot 5,3 zettabytes in 2017. Van dit verkeer zal 76 procent binnen het datacenter blijven.

Cisco voorspelt ook dat het jaarlijkse totale wereldwijde datacenterverkeer zal verdriedubbelen tot een totaal van 7,7 zettabytes in 2017.


De hoeveelheid van 7,7 zettabytes komt neer op:
•         107 biljoen (1012) uur streaming muziek, ofwel 1,5 continu muziek voor iedere bewoner op aarde in 2017.
•         negentien biljoen uur zakelijke webconferencing, ofwel elke dag veertien uur onafgebroken webconfereren voor iedereen die werkt in 2017.
•         acht biljoen uur aan online high definition (HD) videostreaming, ofwel elke dag ongeveer 2,5 uur streamen van HD-video voor iedere bewoner op aarde in 2017.

Cloud computing
Interessant is dat de grote meerderheid van het datacenterverkeer niet wordt veroorzaakt door eindgebruikers, maar door de voor individuele gebruikers vrijwel onzichtbare cloud computing en de werklasten binnen de datacenters. Cisco voorspelt voor de periode 2012–2017 dat ruwweg 76 procent van het datacenterverkeer binnen het datacenter blijft en voornamelijk wordt gegenereerd door opslag-, productie- en ontwikkeldata. Nog eens zeven procent zal worden gegenereerd tussen datacenters, voornamelijk door datareplicatie en software- en systeemupdates. Slechts de resterende zeventien procent van het datacenterverkeer wordt veroorzaakt door eindgebruikers die de cloud benaderen voor surfen op het web, e-mail, videostreaming en door apparatuur die het Internet of Everything vormt.
"Uit de Cisco Global Cloud Index komt naar voren dat Nederland wereldwijd goed scoort als het gaat om de netwerkondersteuning van cloudapplicaties en -diensten.  De mobiele netwerken in Nederland zijn nu al in staat om geavanceerde cloudapplicaties te ondersteunen. Mede dankzij de uitrol van 4G door de grote providers zal die ondersteuning alleen maar beter worden," zegt Jan Heijdra, Product Sales Specialist Data Center & Cloud Solutions van Cisco Nederland.

Regionale groei
De grootste regionale groei zal volgens de Cisco Global Cloud Index plaatsvinden in het Midden-Oosten en Afrika, waar het verkeer jaarlijks met 57 procent toeneemt, gevolgd door Azië-Pacific (samengestelde jaarlijkse groei van 43 procent) en Centraal- en Oost-Europa (samengestelde jaarlijkse groei van 36 procent).

Belangrijkste bevindingen
•         Het wereldwijde datacenterverkeer zal tot 2017 met een factor drie toenemen – Cisco voorspelt dat het wereldwijde datacenterverkeer zal verdrievoudigen, van 2,6 zettabyte in 2012 tot 7,7 zettabyte per jaar in 2017, wat neerkomt op een samengestelde jaarlijkse groei van 25 procent.
•         Het wereldwijde cloudverkeer zal meer dan tweederde uitmaken van het totale wereldwijde datacenterverkeer – Wereldwijd zal het cloudverkeer groeien van 46 procent van het totale datacenterverkeer (98 exabyte per maand of 1,2 zettabyte per jaar) in 2012 tot 69 procent van het totale datacenterverkeer in 2017 (443 exabyte per maand of 5,3 zettabyte per jaar).
•         Het wereldwijde cloudverkeer zal sneller groeien dan het totale wereldwijde datacenterverkeer – Door de overstap op clouddiensten groeit het wereldwijde cloudverkeer sneller dan het wereldwijde datacenterverkeer. Het wereldwijde datacenterverkeer zal in de periode 2012-2017 met een factor drie groeien (25 procent samengestelde groei), terwijl het wereldwijde cloudverkeer met een factor 4,5 zal groeien (35 procent samengestelde groei).
•         Cloudverkeer per regio: in het Midden-Oosten en Afrika zal het cloudverkeer het snelst groeien tussen 2012 en 2017 - Het Cisco Global Cloud Index omvat nu ook prognoses voor groei van het regionale cloudverkeer:
o    In 2012 genereerden de Verenigde Staten het meeste cloudverkeer (jaarlijks 469 exabytes), gevolgd door Azië-Pacific (jaarlijks 319 exabytes) en West-Europa (jaarlijks 225 exabytes).
o    In 2017 zal Noord-Amerika het meeste cloudverkeer genereren (jaarlijks 1,886 zettabytes); gevolgd door Azië-Pacific (jaarlijks 1,876 zettabytes) en West-Europa (jaarlijks 770 exabytes).
•         Werklasttransities: van 2012-2017 zal de datacenterwerklast groeien met een factor 2,3; cloudverkeer met een factor 3,7 – In 2012 werd 39 procent van de werklast verwerkt in de cloud en 61 procent werd afgehandeld in een traditioneel datacenter.
o    2014 is het eerste jaar waarin het grootste deel van de werklast naar de cloud verschuift. 51 procent van de totale werklast zal in de cloud worden verwerkt, de rest op de traditionele manier.
o    In 2017 zal bijna twee derde (63 procent) van de werklast verwerkt worden door cloud-datacenters en 37 procent in traditionele omgevingen.

Groei van de werklast per regio
In 2017 zal Noord-Amerika de grootse cloudwerklast verwerken, gevolgd door Azië-Pacific - De Cisco Global Cloud Index omvat nu ook prognoses voor de groei van de regionale werklast. Onder ‘werklast’ wordt de hoeveelheid werk bedoeld die een computer of een server moet verrichten om een applicatie te draaien en de gebruikers van die applicatie te ondersteunen.
o    In 2012 had Noord-Amerika de grootste cloudwerklast (met 15,2 miljoen ‘werklasten’ ofwel 47 procent van het wereldwijde totaal); gevolgd door Azië-Pacific met 6,8 miljoen ofwel 21 procent van het totale aantal in 2012.
o    In 2017 zal Noord-Amerika de grootste cloudwerklast verwerken (met 48,2 miljoen ‘werklasten’ ofwel 41 procent van de wereldwijde totale werklast); gevolgd door Azië-Pacific waar dan 36,5 miljoen ofwel 31 procent van het totaal in 2017 zal worden verwerkt.
o    Van 2012-2017 zal de grootste groei van de cloudwerklast plaatsvinden in het Midden-Oosten en Afrika (45 procent samengestelde groei); gevolgd door Azië-Pacific (40 procent) en Centraal- en Oost-Europa (31 procent).
o    In de regio’s Midden-Oosten en Afrika en Azië-Pacific zal de wereldwijde traditionele datacenterwerklast (dus niet de cloudwerklast) in de periode 2012-2017 met enkele procenten toenemen.

Klaar voor de cloud
Om de gereedheid voor de cloud vast te stellen, zijn diverse vaste en mobiele netwerken geanalyseerd. Gemiddelde en mediane upload- en downloadsnelheden en de latentie werden geanalyseerd (mediane waarden werden dit jaar toegevoegd om voor elk land inzicht te krijgen in hoeverre gebruikers klaar zijn voor de cloud). Netwerkprestatiekarakteristieken worden gegeven voor elke geografische regio: Azië-Pacific, Centraal- en Oost-Europa, Latijns-Amerika, Midden-Oosten en Afrika, Noord-Amerika en West-Europa. Voor dit onderzoek zijn de volgende categorieën toegepast:

- Basiseisen cloud apps/netwerk
Downloadsnelheid: tot 750 kbps; uploadsnelheid tot 250 kbps; latentie boven 160 ms. Voorbeelden van basisdiensten voor consumenten: e-mail, instant messaging, browsen, telebankieren, video/muziek-streaming (niet-HD). Voorbeelden van zakelijke basisdiensten: e-mail, instant messaging, VoIP en webconferencing.

- Middelzware eisen cloud apps/netwerk
Downloadsnelheid: 751 – 2.500 kbps; uploadsnelheid 251 – 1.000 kbps; latentie 159 - 100 ms. Voorbeelden van middelzware consumentendiensten: smart home, persoonlijke gegevensopslag (multimedia), online shopping, multi-player gaming en HD video/muziek-streaming. Middelzware zakelijke diensten: ERP/CRM, IP audio conferencing, video conferencing.

- Geavanceerde eisen cloud apps/netwerk
Downloadsnelheid: > 2.500 kbps; uploadsnelheid > 1.000 kbps; latentie minder dan 100 ms. Voorbeelden van geavanceerde consumentendiensten: ‘connected’ onderwijs en gezondheidszorg, HD video chat, super-HD en 3D videostreaming. Geavanceerde zakelijke diensten: virtueel kantoor, HD audio- en videoconferencing.

•         Wat betreft mobiele netwerken staat Nederland wereldwijd in de top. Deze netwerken kunnen geavanceerde cloudapplicaties ondersteunen.
•         In alle regio’s kunnen zijn de gemiddelde prestaties van de vaste netwerken voldoende om momenteel middelzware clouddiensten te ondersteunen.
•         De vaste netwerken in Azië-Pacific, Noord-Amerika, Centraal en Oost-Europa, West Europa en Latijns-Amerika kunnen geavanceerde cloudapplicaties ondersteunen.
•         De huidige, gemiddelde prestatiekarakteristieken van de mobiele netwerken in alle regio’s kunnen tot op zekere hoogte clouddiensten ondersteunen.
•         De mobiele netwerken in Azië-Pacific, Midden-Oosten en Afrika en Latijns-Amerika kunnen basis cloudapplicaties ondersteunen.
•         De gemiddelde prestaties van mobiele netwerken in Centraal en Oost-Europa, Noord-Amerika en West-Europa kunnen middelzware cloudapplicaties ondersteunen.
•         In de meeste regio’s bevinden zich landen die voorop lopen en beschikken over vaste en mobiele netwerken die hogere prestaties bieden dan het gemiddelde van de gehele regio.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gebruik applicaties uit de cloud verdriedubbeld
 Steeds meer marketingprojecten in de cloud
 CFO's sceptisch over cloud computing
 Europese bedrijven kunnen leren van cloud-ervaring Amerikaanse collega’s
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10