zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gebruik applicaties uit de cloud verdriedubbeld

14 oktober 2013 - 28 procent van de Nederlandse bedrijfsvestigingen maakt gebruik van één of meerdere applicaties die draaien in de cloud. Daarmee is het gebruik van applicaties uit de cloud in de afgelopen twee jaar gestegen met ruim 200 procent en over de afgelopen drie jaar zelfs met 300 procent. Vanaf de eerste meetmomenten blijkt het onderwijs voorloper in het gebruik van cloudapplicaties.

Ook in de meeste andere segmenten zijn echter flinke groeicijfers zichtbaar. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile naar het gebruik en de rol van cloudapplicaties bij 4.950 Nederlandse commerciële en publieke bedrijfsvestigingen met ten minste 50 medewerkers.


De gehanteerde definitie gaat uit van applicaties die worden gehost door een derde partij, waarbij de applicatie middels internet (technologie) beschikbaar wordt gesteld aan gebruikers met een afrekenmodel per gebruikseenheid.

Cloudapplicaties vaak HR- en branche-oplossingen
Per applicatie die wordt geïnventariseerd heeft Computer Profile onderzocht of het een oplossing uit de cloud betreft. Binnen alle commerciële segmenten zijn HR-oplossingen de meest voorkomende oplossingen uit de cloud. De uitzondering hierop is te zien in de branches IT, Telecom en Utilities. In deze segmenten komen CRM-pakketten het meest voor. In het publieke domein zijn het meest branche specifieke toepassingen te vinden. In het onderwijs gaat het hier voornamelijk om leerlingadministratiesystemen, in de zorgsector bijvoorbeeld om digitale dossiers en de overheid werkt vooral met systemen voor burgeradministratie. Daarnaast is een grote penetratie HR-pakketten te zien in de zorg. Als er gekeken wordt naar het aantal werkplekken, komen bij organisaties tot 200 werkplekken HR-pakketten het meest terug. Bij organisaties met meer dan 200 werkplekken komt de categorie branchespecifieke oplossingen het meest naar voren.

Leveranciers van cloudtoepassingen
HR-oplossingen vormen de grootste groep binnen de gebruikte software uit de cloud, de meest genoemde vendor hierbij is Raet. Het gewicht van de onderwijssector in het gebruik van oplossingen uit de cloud wordt wel duidelijk uit de genoemde leveranciers/pakketten. Op de tweede plaats staat een branche specifieke vendor, namelijk Schoolmaster. De meest genoemde CRM-vendor is Salesforce (genoemd bij zes op de tien CRM oplossingen).
Als alleen naar de commerciële markt wordt gekeken dan komen Microsoft, Google en Salesforce.com nadrukkelijker naar voren als vendoren van cloud-toepassingen. Voor Microsoft betreft het een mix van officetoepassingen, groupware en DMS/ECM software en voor Google voornamelijk officetoepassingen, waar zij concurrent Microsoft op de voet volgt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steeds meer marketingprojecten in de cloud
 CFO's sceptisch over cloud computing
 Beslissingen over Cloud & Social Business: betrek het gehele managementteam
 CIO’s zien hybride cloud als oplossing voor vereenvoudigen IT
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10