zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese bedrijven kunnen leren van cloud-ervaring Amerikaanse collega’s

10 juli 2013 - De afgelopen jaren heeft cloud computing een enorme groei doorgemaakt. Bedrijven over de hele wereld beginnen dan ook steeds meer de voordelen van de cloud in te zien voor zowel de business als voor hun IT-systemen. Managers verwachten daarom via cloud computing hun bedrijfsprocessen sneller te kunnen uitrollen, betere resultaten te behalen en lagere kosten te realiseren. Maar is dit nu ook zo in de praktijk? Een recent onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van de cloud bij bedrijven uit de Verenigde Staten (VS) en Europa, claimt van wel.

De resultaten uit het ‘TechInsight Report 2013: Cloud Succeeds. Now What?’ tonen aan dat gebruikers zeer tevreden zijn over de cloud en dat het zelfs hun verwachtingen heeft overtroffen. De overeenkomsten in meningen over cloud-gebruik tussen bedrijven uit de VS en Europa zijn daarom ook redelijk consistent. Toch zijn er ook duidelijke verschillen aan te wijzen. Zo besluiten Europese bedrijven nog grotendeels over te stappen op de cloud omdat zij verwachten dat zij fors kunnen besparen op IT-kosten. Respondenten uit de Verenigde Staten zijn dat stadium al voorbij en hanteren nu de cloud met name vanwege de toenemende snelheid van innovatie. Daarnaast staan ook het verbeteren van de IT-prestaties, de schaalbaarheid en de mate van flexibiliteit op de prioriteitenlijst om op cloud computing over te stappen.Ervaring met cloud
"Amerikaanse organisaties gebruiken de cloud over het algemeen iets langer dan bedrijven in Europa. De VS begon drie á vier jaar geleden al met het inzetten van de cloud voor systemen en omgevingen. In Europa ligt het gebruik tussen de één en drie jaar," zegt Marcel den Hartog, Senior Principal Product Manager EMEA bij CA Technologies in Nederland. "Dit zien we ook terug in de ervaring die bedrijven uit de VS inmiddels hebben opgebouwd op het gebied van cloud computing. Zij weten goed waar de voordelen liggen en beschikken ook over inzicht in wat mogelijke struikelblokken zijn. Europese bedrijven kunnen om die reden veel leren van hun ervaring en zouden die kennis moeten benutten om de cloud zo effectief mogelijk in te zetten. Voor zowel business als IT-doeleinden."

Offensief versus defensief
Europese bedrijven focussen zich nu nog teveel op kostenbesparingen, terwijl dit in de Verenigde Staten niet eens in de top drie aan redenen voor cloud-gebruik voorkomt. "De organisaties daar zijn veel meer bezig met het creëren van kansen voor de business. Opvallend is hier het verschil in proactiviteit. Waar de VS offensief op zoek gaat naar nieuwe innovatieve mogelijkheden, zijn Europese bedrijven nog te afwachtend en stellen zij zich veelal defensief op," aldus den Hartog. "De organisaties benutten zo de voordelen van de cloud niet ten volle, wat uiteraard zonde is, want zo laat je kostbare kansen liggen. Vooral in deze lastige economische tijden waarin budgetcuts aan de orde van de dag zijn, is het belangrijk om met innovatieve producten te komen en voor te lopen op de concurrentie. In Europa zullen bedrijven het cloud-gebruik van de VS dan ook meer als voorbeeld moeten gaan nemen. Staar u niet blind op kostenbesparingen, maar kijk naar mogelijkheden van de toekomst, durf nieuwe paden te bewandelen en zoek naar de behoefte van de business."

Systemen naar de cloud
Het onderzoek toont bovendien aan dat organisaties veel van hun (IT)-systemen/omgevingen inmiddels kunnen verplaatsen naar de cloud. Dit geldt voor diverse applicaties in de categorieën IT-beveiliging, IT-beheer, webinfrastructuur, productiviteit, line-of-business (LOB), consumentgerichte toepassingen en de backoffice (HR/CRM). In nagenoeg iedere categorie geeft ongeveer 50 procent van de respondenten aan dit soort applicaties naar de cloud te willen verplaatsen. Maar om IT-toepassingen in de cloud te kunnen hosten, moeten managers wel op de cloud provider kunnen vertrouwen dat zij de beschikbaarheid en veiligheid ervan waarborgen. Het feit dat de helft van de bedrijven inmiddels applicaties verplaatst naar de cloud, laat zien dat zij over het algemeen vertrouwen hebben in hun cloud provider. Overigens zullen zij wel altijd de mogelijkheid open moeten houden om flexibel tussen cloud providers te wisselen om cloud vendor lock-in te voorkomen. "De cloud is dus een succes en is de afgelopen jaren volwassen geworden. Toch kunnen we nog leren van de meer ervaren gebruikers. Zo zorgen bedrijven ervoor dat cloud computing met de tijd mee kan blijven groeien en ook in de toekomst succesvol is," besluit den Hartog.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Strategische aanpak cloud vaker op agenda van managers
 Bedrijven doen ICT de deur uit
 Cloud computing vraagt andere houding van business-managers
 Cloud maakt mobiele workforce zonder zorgen mogelijk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10