zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlands recht nodigt uit tot woekerpraktijken

14 oktober 2013 - In het Nederlands recht wordt geen aandacht besteed aan de nadeligheid van overeenkomsten waardoor woekerpraktijken mogelijk zijn. Er kunnen legale contracten gesloten worden die voor één van de partijen zeer nadelig zijn. Dat stelt Igor van Loo in zijn proefschrift 'Vernietiging van overeenkomsten op grond van laesio enormis, dwaling of misbruik van omstandigheden'. Volgens hem moet de wet worden aangepast.

Er moet een regeling komen waardoor bij enorme schade (laesio enormis) voor een van de partijen de overeenkomst vernietigd wordt. Van Loo promoveert vrijdag 18 oktober 2013 om 16.00 uur bij de Open Universiteit in Heerlen.



Nadeligheid
Overeenkomsten kunnen nu worden vernietigd door beroep te doen op de wettelijke regelingen ‘dwaling’ of ‘misbruik van omstandigheden’. In de wetsbepalingen over deze regelingen wordt echter niet expliciet aandacht besteed aan de nadeligheid van een overeenkomst. Igor van Loo: "Dat is verbazingwekkend, want sterke nadeligheid is de beste aanwijzing dat een overeenkomst onder invloed van een dwaling of misbruik van omstandigheden tot stand is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan het contract dat de medewerkers van de Gay Krant moesten tekenen waarbij ze afzagen van pensioen. Het Nederlands recht nodigt zo ook uit tot woekerpraktijken."

Conclusie
Daarom moeten volgens Van Loo de wettelijke regelingen ‘dwaling’ en ‘misbruik van omstandigheden’ worden aangepast en moet een variant van de laesio enormis worden opgenomen in ons recht. De laesio enormis is een wetregel die bepaalt dat als een contract niet eerlijk en rechtvaardig is, dit vernietigd kan worden.
Als voorbeelden voor toepassing van de laesio enormis haalt hij de Oostenrijkse dwalingslaesio en de Duitse woekerlaesio aan. Van Loo: "Ook de woekerpolissen in eigen land zouden niet hebben bestaan, als de laesio enormis al was opgenomen in ons recht."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oude woekerpolis is geld waard
 Nederlandse levenmarkt aan vooravond ingrijpende shake-out
 Bedrijfsjurist kwistig met verantwoordelijkheden
 Het Nieuwe Werken heeft juridische haken en ogen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10