zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Volksvertegenwoordigers moeten strenger worden gescreend

7 oktober 2013 - Uit het vertrek van Henk Krol uit de Tweede Kamer wegens het niet afdragen van de pensioenpremies van zijn medewerkers, blijkt wederom dat ook het screenen van deze doelgroep een must is. Het imago van Henk Krol wordt hier immers mee geschaad, maar zeker ook dat van zijn partij, 50PLUS. Door middel van goede screening had dit voorkomen kunnen worden.

Met het aftreden van Henk Krol komt het imago van volksvertegenwoordigers onnodig in een kwaad daglicht te staan. Het screenen van deze doelgroep is dan ook een must. De afgelopen jaren zijn er voorbeelden te over van in opspraak geraakte vertegenwoordigers, die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan wangedrag of het niet zo nauw namen met de ethische- en integriteitsnormenDiepgaand onderzoek
De politiek heeft er tot nu toe voor gekozen enkel een ‘Verklaring omtrent gedrag’ van het Ministerie van Veiligheid en Justitie te eisen. Dat is niet toereikend. Hiermee neemt de politiek onvoldoende verantwoordelijkheid. "Deze verklaring zegt alleen iets over strafrechtelijke veroordelingen, maar niets over misgedragingen die daar niet onder vallen. Met alleen een VOG-verklaring doet men aan window dressing," stelt directeur René Reijenga van Screenen.com.
Een goed screenonderzoek gaat veel verder. "Privé- maar ook zakelijke activiteiten worden nauwkeurig onderzocht. Denk daarbij financiële onregelmatigheden, ongewenste belangenverstrengeling, niet genoten opleidingen, onjuiste opgave van werkervaring, maar ook niet integer of misplaatst gedrag," vervolgt Reijenga. "Van politieke figuren mag worden verwacht dat zij in alle openheid integriteitkwesties bespreekbaar maken en kunnen aantonen dat zij zelf van onbesproken gedrag zijn. Het screenen van volksvertegenwoordigers is dan ook een must."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Arbeidsongeschikten melden vaakst slaapproblemen
 Helft Nederland overgestapt naar slimme meter
 Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Social screening werkt sollicitanten op de zenuwen
 Recruiters trekken foute conclusies uit Facebook
 Verzekeringsbranche verslaat telecom-, internet- en energiesector op servicegebied
 Sollicitant steeds vaker gevraagd naar Facebookgegevens
 
 
reacties
 
B  |   | 
7-10-2013
 | 
08:36 uur
Ik geloof dat Rene Reijenga de realiteit een beetje uit het oog verloren is.

Ten eerste, de overheid (ambtenaren) kunnen niet hun baas (het parlement) gaan screenen. Dat zou namelijk betekenen dat ze een grotere macht hebben dan het volk dat haar vertegenwoordigers kiest. Dat het volk ook criminelen kiest, hoort daarbij.

Ten tweede is het natuurlijk aan de partijen zelf om hun (verkiesbare) leden te screenen om schade aan hun partij te voorkomen. Een term als ''de politiek'' vind ik in dit verband ook vrij onzinnig. Partijen maken dat zelf uit, ''de politiek'' bestaat niet.

OPA BEWEGING  |   | 
7-10-2013
 | 
08:40 uur
Volksvertegenwoordigers dienen te zijn wie ze zijn - namelijk volksvertegenwoordigers. Iedereen die Nederlander is en ouder dan 18 jaar heeft actief en passief kiesrecht en kan dus volgens de wet tot volksvertegenwoordiger gekozen worden (er zijn een paar uitzonderingen - bv bij het uitzitten van gevangenisstraf). Waarom dit beperken door allerlei extra eisen op te leggen? Het enige effect dat je krijgt is dat onze parlementen en gemeenteraden kamers vol nietszeggende grijze muizen worden! Juist NIET screenen maar bij de verkiezingen de volledige doopceel van kandidaten in detail openbaar en transparant maken - laat de kiezer dan maar beslissen of iemand het waard is hem/haar te vertegenwoordigen. Veel van de ellende van de crisis van dit moment is terug te leiden tot het feit dat er geen doorleefde inspirerende PERSOONLIJKHEDEN meer in de politiek zitten. Dat heeft te maken met het afserveren van in principe mensen met interessante meningen en gedachten maar met een vlekje op hun blazoen. Ondernemers kijken vandaag de dag bijvoorbeeld wel 10x uit om in de politiek te gaan - ooit een akkefietje gehad met een leverancier of een werknemer en de naam van de ondernemer en zijn bedrijf wordt publiekelijk te grabbel gegooid (voorbeeld Krol). We doen onszelf allemaal tekort als we mensen niet beoordelen op hun betekenis voor de toekomst maar op hun fouten uit het verleden. Hoe zeggen de banken dat ook alweer? Prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst! Laten we dus niet achterom kijken bij het kiezen van volksvertegenwoordigers maar laten we vooral vooruit kijken en hen beoordelen op de mening die ze verkondigen - want daar gaat het om!

Dick Schouw
Maarten  |   | 
7-10-2013
 | 
19:55 uur
PR actie van meneer Reijenga? Lijkt er erg veel op. Wij van WC eend adviseren ....
En hij krijgt een platform. Misschien daar eerst screenen?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Ruim 220. 000 mensen werken niet vanwege zorgtaken
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Bijna net zoveel vacatures als werklozen
Economisch beeld fractie minder gunstig
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
meer top 10