zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwelijke leider in spagaat tussen zakelijkheid en openheid

5 september 2013 - Een derde van alle vrouwelijke werknemers verkiest een mannelijke baas boven een vrouwelijke manager. Dat bleek onlangs uit een onderzoek bij de Britse modeketen Hobbs. Die resultaten komen overeen met die van een onderzoek uit 2012 onder 5.000 Britse werknemers. Toen bleek dat 45 procent van de vrouwelijke leidinggevenden onder de noemer 'bullebak' valt en dat vrouwen het vooral op vrouwen gemunt hebben.

Telegraph journaliste Judith Woods ging op zoek naar de verklaring bij ervarings- en andere deskundigen. De belangrijkste conclusie is dat vrouwen in leidinggevende posities zichzelf negeren. Ze doen zich bijvoorbeeld anders voor dan ze zijn omdat het hen ontbreekt aan zelfvertrouwen. 6Minutes.be verhaalt over dit vervolgonderzoek. "Vrouwen ondervinden zoveel druk dat ze hun persoonlijkheid niet goed durven te uiten. Terwijl gewoon jezelf zijn juist goed is voor de zaken," aldus Hobbs-CEO Nick Dulieu. "Ook vrouwen hoeven niet altijd keihard te zijn of foutloos te werken. Meer netwerken met andere vrouwelijke leidinggevenden is aan te raden om onzekerheden en ervaringen te delen."



Gevoelig leiderschap
Een belangrijk kenmerk van vrouwelijk leiderschap is emotie. Vrouwen leggen heel wat gevoel in hun werk. Dat maakt hen kwetsbaar voor kritiek en concurrentie. Voor mannen heeft het zakenleven iets van een spel, ze nemen het lichter op en zetten humor in om relaties te onderhouden. Bovendien gaan ze er rationeler mee om. De beoordelingscriteria van mannen zijn kwantitatief en meetbaar terwijl vrouwelijke leiders ook daar emoties niet helemaal kunnen uitbannen. De subjectiviteit die daardoor in hun omgang met medewerkers sluipt, maakt hun ondergeschikten op hun beurt onzeker. Op die manier kunnen vrouwelijke troeven - gevoeligheid en empathisch vermogen - een zwakte worden.

Oog voor detail
Vrouwen hebben meer oog voor detail dan mannen. Ze vitten op kleinigheden, wat hen als baas veeleisend maakt. Ze zijn daarnaast vooral kritisch ten opzichte van elkaar. Vrouwen letten op elkaars kleding en vergelijken zich voortdurend. Ook trekken veel vrouwen uit het onderzoek geen duidelijke grenzen. De ene keer geven ze bijvoorbeeld dingen uit hun privé-leven prijs, dan weer zijn ze zo gesloten als een oester. Dat gebrek aan standvastigheid schept wantrouwen.

Moeilijk evenwicht
Maar vrouwen hebben het dan ook niet makkelijk om hun koers te bepalen, aldus Woods. Ze moeten koel en zakelijk zijn om het respect van mannen te krijgen en tegelijkertijd moeten ze een zekere openheid bewaren zodat hun vrouwelijke medewerkers hen durven te benaderen. Een moeilijk evenwicht, stelt de journaliste.


Bron: 6minutes.be
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Vrouwen werken het liefst voor een man’
 Vrouwen meer betrokken dan mannen
 Finalisten Topvrouw van het jaar 2013 bekend
 ‘Hoge functie is moeilijk te realiseren voor vrouwen’
 
 
reacties
 
Meriam Jansen  |   | 
6-09-2013
 | 
10:38 uur
Bedankt voor dit bericht, ik begeleid ondernemende en leidinggevende vrouwen juist op dit punt. Vrouwen hebben nog een vertaalslag te maken, mogen zich nog ontworstelen aan de overtuiging dat ze mannen moeten kopiëren om serieus genomen te worden.
Zichzelf zijn, juist je vrouwelijke kwaliteiten gebruiken levert in samenspraak met mannelijke kwaliteiten creëert een superproduct en -proces.
Als wij, vrouwen, ons verbinden, en volhouden onszelf te zijn, leren mannen en stropdasvrouwen hoe het anders en mooier kan.
l stoel  |   | 
6-09-2013
 | 
11:58 uur
Mannen zijn ook gevoelig, wellicht meer dan vrouwen. En op het gevoelige vlak van sex en erotiek meer oplettend.
Geen wonder dat vrouwen op de werkvloer zich massaal inspannen voor een geblondeerd sexpoes uiterlijk, op alle niveaus.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10