zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen meer betrokken dan mannen

18 juli 2013 - 70 procent van Amerikaanse werknemers voelt zich niet bij zijn werk betrokken. Merkwaardig genoeg tonen vrouwen zich meer geëngageerd op de werkvloer. De grotere flexibiliteit die ze genieten zou hiervoor wel eens de verklaring kunnen zijn. Dit blijkt uit recent onderzoek van Gallup, zo schrijft 6minutes.be.

Volgens het onderzoek kan de werknemerspopulatie in drie groepen worden onderverdeeld. Een derde is actief bij het werk betrokken en toegewijd. 52 procent is niet geëngageerd en gevoelsmatig afwezig. Deze categorie investeert tijd in het werk maar geen energie of passie.Achttien procent tenslotte is actief niet betrokken, dat wil zeggen dat deze werknemers expliciet moeite doen om de productiviteit te dwarsbomen en de organisatiecultuur kapot te maken.



Welzijn voorondersteld
Opvallend  genoeg en ondanks de nog steeds bestaande ongelijkheid qua salaris en promotiekansen, zijn vrouwen juist meer geëngageerd dan hun mannelijke collega's. Er is een licht maar statistisch significant verschil, 33 procent van de vrouwen is actief betrokken bij het werk tegen 28 procent van de mannen. Dit verschil blijkt vrij constant want het vorige Gallup onderzoek kwam uit op een voorsprong met zes procent van vrouwen ten opzichte van mannen wat toewijding op het werk betreft.
De flexibele werktijden zouden hier wel eens de oorzaak van kunnen zijn. Extra vakantiedagen of arbeidsduurvermindering zou het welzijn van medewerkers verhogen. Toegewijde werknemers met veel vrijheid ervaren 44 procent meer welzijn dan de werknemers die niet van hun werk houden en geen flexibiliteit genieten.

Emotioneel bevrijd
Volgens de Amerikaanse psycholoog Frederick Herzberg, gespecialiseerd  in motivatie op het werk, is welzijn een basisvoorwaarde  om creatief of productief te kunnen functioneren. Flexibiliteit zou als een secundaire arbeidsvoorwaarde kunnen worden gezien en als dusdanig een 'hygiënefactor' vormen met een impact op de motivatie.  Aangezien vrouwen als zorgdragers meestal meer van de mogelijkheden om flexibel te werken gebruik maken, is het logisch dat ze er zich ook beter bij voelen.
Zelf bepalen wanneer ze aan de slag gaan, verlicht immers de werkdruk.
De vastgestelde verschillen in betrokkenheid tussen vrouwen en mannen zouden dus geen psychologische verklaring hebben of een seksekwestie zijn. Alles draait om de organisatie van het werk en de werkgever kan dus actief invloed op de betrokkenheid van medewerkers uitoefenen.
En het hoeft evenmin een voorrecht voor de vrouwelijke medewerkers te zijn, ook mannen kunnen ervoor kiezen om meer flexibel te werken om zo beter op het gezin afgestemd te zijn.


Bron: 6minutes.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Slow Working is niet voor watjes
 Van tevreden naar bevlogen medewerkers
 Hoge werknemersbetrokkenheid, betere bedrijfsresultaten
 Betrokkenheid is te meten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10