zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Emoties tijdens vergaderingen – hoe gaat u er mee om?

3 september 2013 - Tijdens vergaderingen kunnen de emoties soms hoog oplopen. Hoe reageert u dan en hoe lost u dit op?  In onderstaand artikel beschrijft Carla van den Bos van Vergaderen doe  je zo! Een vergadering waarin de emoties hoog opliepen en wat de oplossing van de deelnemers was. Zij geeft u tips om er makkelijker mee om te gaan.

De situatie


Bij een workshop Effectief Vergaderen brachten twee deelnemers zo’n  vergadersituatie in. Zij zaten in het bestuur van een wooncomplex. Het  project is moeizaam tot stand gekomen. De onderhandelingen tussen de gemeente, de woningbouwcorporatie en de bewoners duurden jaren.  Uiteindelijk is het een heel mooi complex geworden. Bijna zoals de  bewoners steeds wilden. In de tuin stond een kunstwerk vlak voor het  gemeenschappelijke gebouw. Het is geschonken door de architect. Het struikelblok werd het genoemd.

Het voorstel
Iedereen die aanwezig was in de vergadering vond het kunstwerk  oerlelijk. Het stond bovendien flink in de weg. Het voorstel om het  weg te halen vond veel bijval.

De reacties
Een groot deel van de mensen die er al lang wonen waren niet op de  vergadering geweest. Zij wilden het kunstwerk niet weg hebben. Het  kunstwerk stond voor hen symbool voor hun gevecht om het wooncomplex te realiseren. Ze vonden het vreselijk dat het nu weg zou gaan.

Het probleem
Nu was er een groot probleem. Mensen wilden het kunstwerk weg hebben  en anderen juist niet.

De oplossing
Tijdens de volgende vergadering werden veel mensen heel emotioneel.  Het bestuur had geen grip op de vergadering.  Uiteindelijk besloten de deelnemers het kunstwerk te verplaatsen naar een minder  opvallende plek in de tuin. Het is een oplossing waar niemand blij mee  was.

Ruimte bieden aan emoties
Als een situatie zo gevoelig ligt raadt Van de Bos aan ruimte te bieden aan emoties. Emoties uitspreken en gehoor erin vinden is de eerste stap  naar een oplossing. U kunt ruimte inruimen tijdens de vergadering, maar het kan ook in een gesprek van een kleine groep met het bestuur. Zorg dat u het gesprek of het agendapunt goed structureert en maak een  tijdsplanning. Vraag door naar de kern van de zaak. Waarom is het zo’n zwaarbeladen en emotioneel onderwerp?

Mogelijkheden op een rij
In de bovenstaande vergadering was het nuttig geweest om alle  mogelijkheden op een rij te zetten. Het is immers nooit alleen het één  of het ander. Er is met goede wil en creativiteit wel iets anders te  bedenken dat de symboolfunctie over kan nemen. Een mooie opening  daarvan zorgt voor verbondenheid tussen de bewoners. Nu waren de  emoties heel hoog opgelopen. Dan is het moeilijk om een goede  oplossing te vinden. En zo’n hoog opgelopen discussie is nog lang van  invloed op de onderlinge verhoudingen.

Speel met rollen
Tijdens workshops laat Van den Bos vaak in een  spelvorm met rollen een denkbeeldige vergadering spelen door de  deelnemers. Eén van die rollen is De Gevoelsmens. Ook in deze  denkbeeldige vergadering wordt duidelijk dat gevoelens tijdens een  vergadering lastig zijn. Ze staan meestal een rationele oplossing in de weg.Door te oefenen met rollen in een vergadering leert u er beter mee  omgaan. In een gespeelde situatie is het minder bedreigend en minder  heftig. U vindt zo makkelijker manieren om te gaan met lastige situaties.

Effectiever vergaderen? Abonneer u gratis op de 2-wekelijkse VergaderSter.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De zeven geheimen van een goede vergadering
 Drie manieren om veelpraters af te remmen in een vergadering
 Kritiek op een voorzitter? Drie tips om het te op te lossen
 Machtsverschillen in uw vergadering
 
 
reacties
 
Richard de Wit  |   | 
3-09-2013
 | 
11:16 uur
Een andere slimme oplossing: Zet er een notulist op met een horloge die onafhankelijk is, iemand laat uitpraten en vooraf een agenda maakt door rond te gaan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10