zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft technische studenten wil aan de slag buiten Nederland

30 augustus 2013 - Studenten aan de drie Nederlandse technische universiteiten in Eindhoven, Delft en Enschede willen na hun studie bij voorkeur in het buitenland aan de slag. Slechts 49 procent wil binnen Nederland werken. Een groot aantal (31 procent) denkt binnen Europa te blijven en een kleine groep (tien procent) overweegt de Verenigde Staten of Azië.

Om inzicht te krijgen in de aansluiting tussen technische opleidingen en de arbeidsmarkt en het toekomstbeeld van studenten, ondervroeg ASML 1.300 studenten van de TU/e, TU Delft, Universiteit Twente, KU Leuven (België) en RWTH Aachen (Duitsland).Buitenlandse ambitie
"Het is opvallend om te zien dat een groot deel van de Nederlandse studenten een carrière in het buitenland ambieert. Uiteraard zijn er bij Nederlandse organisaties, zoals ASML, ook voldoende internationale mogelijkheden. Zo werken er bij ASML meer dan 72 nationaliteiten en bieden we verschillende functies aan met mogelijkheden tot een kort of langer verblijf in het buitenland," zegt Hank Oosterbaan, Global Manager Labor Market Communications bij ASML. "Je hoeft dus geen baan in het buitenland te zoeken om internationale ervaring op te doen."

Opleiding positief beoordeeld
De ondervraagde studenten van de drie Nederlandse technische universiteiten beoordelen hun opleiding erg positief. Maar liefst 95 procent van de ondervraagden zou een technische studie aan anderen aanraden. Nederlandse studenten blijken hun studiekeuze voor een belangrijk deel te bepalen op basis van Open Dagen, gevolgd door het oordeel van ouders. De registratiecijfers voor het schooljaar 2013-2014 laten een positief beeld zien. Het aantal aanmeldingen voor een technische opleiding in Nederland is met maar liefst twintig procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Verder studeren
Tweederde van de ondervraagde studenten is van plan om na de studie aan het werk te gaan, terwijl negentien procent nog verder wil studeren. Driekwart van de studenten heeft nog geen idee wat voor werk zij na hun studie precies willen gaan doen. Belgische en Duitse studenten hebben hier meer zicht op.

Producten en oplossingen
Bij de keuze van het meest geschikte bedrijf, laten studenten zich vooral leiden door de oplossingen en producten waaraan gewerkt wordt gevolgd door carrièremogelijkheden en imago. Opmerkelijk is dat onder Duitse studenten duurzaamheid een veel belangrijkere rol speelt bij de keuze voor een bedrijf dan in Nederland.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Data protection officer erg belangrijk voor naleving databeveiliging
 Samenwerken in het kantoor van de toekomst
 Nederlanders minder vaak last minute op vakantie door mooi weer
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europese jongeren laten hun carričre niet begrenzen
 Werknemers vaker in het buitenland aan de slag
 Vijf tips om uw expats tevreden te houden
 Spaanse werknemer klaar voor buitenlands avontuur
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
2-09-2013
 | 
21:31 uur
''Het is opvallend om te zien dat een groot deel van de Nederlandse studenten een carričre in het buitenland ambieert. Uiteraard zijn er bij Nederlandse organisaties, zoals ASML, ook voldoende internationale mogelijkheden. Zo werken er bij ASML meer dan 72 nationaliteiten en bieden we verschillende functies aan met mogelijkheden tot een kort of langer verblijf in het buitenland,'' zegt Hank Oosterbaan, Global Manager Labor Market Communications bij ASML.''

Reclame? Of hoe is dit onderzoek gedaan?
Want wat voor resultaat verwacht je, als in deze crisistijd een groot internationaal bekend en gerenommeerd (Nederlands)bedrijf studenten vraagt 'Ambieer jij een carričre in het buitenland?'
Ik weet natuurlijk niet of dit zo gegaan is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
Tweedeling dreigt in top interim-markt  (1) 
Veertien procent meest bezochte .nl-websites nog geen veilige verbinding (2) 
Leaserijder heeft minder te kiezen vanwege WLTP (1) 
Liever leuk werk dan hoger salaris (2) 
Oudere werknemer afgeschrikt door vacaturetekst (1) 
Vrouw bepaalt wintersportbestemming (1) 
Werknemers denken meer carričrekansen te hebben dan ooit (1) 
top10
Tweedeling dreigt in top interim-markt
Op autovakantie: Nederlander onwetend over gebruik groene kaart
Blended workforce vraagt nieuwe leiderschapskwaliteiten
Veertien procent meest bezochte .nl-websites nog geen veilige verbinding
Wat is de taak van uw Data Protection Officer precies?
Vooral werknemers in contactberoepen ervaren grensoverschrijdend gedrag
Thuiswerkers shoppen en facebooken vaker dan collega’s op kantoor
In vijf logische stappen naar een effectieve strategie-executie
Vraag naar dataspecialisten verdubbeld
‘Zakelijke reizigers kiezen steeds vaker het OV’
meer top 10