zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf tips om uw expats tevreden te houden

22 november 2012 - Een buitenlandse werknemer werven is één ding, zorgen dat hij het in Nederland naar zijn zin heeft en niet binnen een jaar weer vertrokken is, is minstens zo belangrijk. Hoe zorgt u daarvoor? Rob van Elburg, eigenaar van RAVE-cruitment, geeft op het blog van Monsterboard vijf tips uit zijn eigen praktijk.

1. Regel de huisvesting


Ga bij werving uit van de piramide van Maslov. Hierbij is huisvesting een van de belangrijkste voorwaarden voor geluk. De meeste bedrijven bieden wel ondersteuning bij het zoeken naar een huis, maar zorg liever dat er al eentje beschikbaar is als de werknemer op Schiphol aankomt. En betaal bijvoorbeeld de eerste maand huur. Vanuit daar kunnen ze dan eventueel zelf verder zoeken. Daarmee neemt u de onrust weg over waar men gaat wonen. 

2. Zorg voor sociale contacten

De derde trede in de piramide van Maslov gaat over sociaal contact. Als mensen dat niet hebben, zullen ze minder gelukkig zijn en niet lang blijven. Betrek ze daarom bij sociale gebeurtenissen en breng ze in contact met expat-communities. Zorg dat ze mensen leren kennen. 

3. Begin dicht bij huis met zoeken

Als u niet eerder werknemers uit het buitenland hebt gehaald, begin dan niet meteen te moeilijk met werknemers uit India of China. Als het dan misloopt, zal het draagvlak voor overige internationale wervingen ook niet zo groot meer zijn. Begin daarom dichter bij huis. In Spanje, Griekenland, Engeland en Duitsland zijn ook heel veel werknemers die in Nederland willen werken. De overstap qua cultuur is voor hen een stuk kleiner. En omdat ze makkelijk eens een weekendje naar huis kunnen, is de stap ook minder groot. 

4. Kies werknemers die al bereisd zijn

Als u dan toch gaat werven in verre landen, is het verstandig om te kijken of iemand al een beetje bereisd is. Veel bedrijven maken de fout om de eerste de beste medewerker uit India te plukken die nog nooit buiten zijn eigen land geweest is. Voor hen is de overgang naar een ander land veel groter waardoor de kans op succes kleiner is. 

5. Kijk verder dan de functie

Focus niet alleen op de inhoudelijke match met de functie, maar vraag ook door naar de motieven voor relocatie. Vraag waarom de expat hier graag wil werken, wat zijn langetermijnplanning is en hoe het thuisfront ertegenaan kijkt. Iemand komt immers hier niet alleen werken, maar ook leven. Daarvoor is alleen de inhoudelijke match niet voldoende als u ook graag wilt dat hij langer dan een jaar blijft.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Pensioengat dreigt voor expats
 Amsterdam goedkoper geworden voor expats
 Expat wil niet terug naar huis
 Vier consequenties van de gewijzigde expatregeling
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10