zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese jongeren laten hun carrière niet begrenzen

17 mei 2013 - Europese jongeren laten hun carrière niet begrenzen: 81 procent is bereid om voor werk naar het buitenland te verhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van StudentJob in zeven West-Europese landen. Hoewel de bereidheid overal groot is, zijn er opmerkelijke verschillen aan te wijzen tussen landen onderling. Zo zijn Nederlandse jongeren erg tevreden, Spanjaarden juist weer niet, en zijn Duitsers en Oostenrijkers niet zo conservatief als soms wordt gedacht.

De Spaanse jongeren zijn het meest ambitieus. Van hen zegt 88,6 procent graag te willen werken in het buitenland. Ruim de helft van de emigranten in spe geeft als belangrijkste reden, dat zij ‘alles willen doen voor hun carrière’. Niet verbazingwekkend, gezien het enorme banentekort in eigen land. Slechts 6,9 procent geeft aan tevreden te zijn met de huidige situatie; hiermee zijn Spaanse jongeren het minst tevreden van allemaal. Oostenrijkers en Duitsers gaan voor avontuur

Wat een groot contrast met de Oostenrijkers, die met 81,4 procent emigranten in spe de tweede plaats van de Emigratiedranglijst bezetten. 70 procent zegt dit te willen doen, omdat zij ‘wel in zijn voor een avontuur’. De carrière is voor Oostenrijkers duidelijk veel minder belangrijk. Ook hebben zij het minste oog voor mogelijke negatieve kanten van emigratie: slechts 2,4 procent geeft aan de risico's van emigratie voor werk te groot te vinden. Opvallend is dat er ook onder Duitse jongeren veel avonturiers schuilen: 78 procent wil wel emigreren voor werk, 63,9 procent vanwege het avontuur. 

Nederlanders en Belgen blijven liever thuis

De Nederlandse jongeren zijn tevens het minst ambitieus als het gaat om redenen voor emigratie: de carrière speelt in geen van de andere landen zo'n kleine rol. In totaal geeft 'slechts' 73,1 procent van de Nederlandse jongeren aan het thuisland te willen verlaten voor een baan (de meesten omwille van het avontuur). Alleen onze zuiderburen zijn behoudender: met 66,5 procent emigranten in spe bungelt België onderaan de Emigratiedranglijst. Ook zijn Belgen en Nederlanders met respectievelijk 8,3 en 4,8 procent het meest risicomijdend. 

Niet bang voor risico's

"Er zijn grote verschillen te zien tussen de verschillende Europese landen. Maar over het algemeen kun je zeggen dat jongeren op dit moment helemaal niet meer in grenzen denken. Ze willen vooral een leuke en ambitieuze baan, en ze zijn daarvoor bereid om risico's te nemen," aldus Julien Drewe, manager van StudentJob. "Zelfs als dat betekent dat ze daarvoor hun vertrouwde omgeving moeten achterlaten. Hun levenssituatie laat dit veelal ook makkelijk toe; ze hebben meestal nog geen gezin of kinderen."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Jongeren verdienen meer, maar als vrouw minder
 Ransomware schaadt mentale gezondheid IT-professionals
 Onbekwaam personeel veroorzaakt fouten en fysieke ongelukken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Recordaantal hoog opgeleiden bezoekt de EmigratieBeurs
 30 procent Nederlanders wil emigreren voor baan
 Nederlander blijft na pensionering liefst in eigen land
 Expat wil niet meer emigreren
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
20-05-2013
 | 
20:28 uur
Op zich is dit een goed artikel zij het dan ook dat er een trend niet in op is genomen.

Economische vlucht
Die trend heeft namelijk alles te maken met de economische vlucht van een aanzienlijk aantal van de genoemde percentages die je als economische 'vlucht' zou moeten bestempelen.

Gevolgen
Die vlucht zorgt ervoor dat jongeren kijken naar hun kanzen elders en natuurlijk waar wel werk is i.p.v. verkiezen achterover te gaan zitten in afwachting van.

Nederlandse jongeren het minst ambitieus
Ook hier m.u.v. de jongeren die het in de genen hebben te blijven zoeken naar mogelijkheden zelf vooruit te kunnen komen, zie je dat het gros toch een houding heeft van 'pffff'.

Steeds vaker zie je dat latere generaties die opkomen steeds lijken te vinden dat je hen zaken moet 'aandragen' i.p.v. dat zij zelf initiatieven ontplooien, met alle gevolgen van dien. Men wil wel de voordelen van een bepaalde levensstijl, maar dat daarvoor ook nog iets dient te worden gedaan is een kwestie van opvoeden.

De stelling dat 'die jongeren' die ambitie vertonen geen moeite hebben over de grenzen heen te denken en te acteren, is iets, gelukkig, van alle tijden. Dat dat wat makkelijker gaat wanneer je nog niet gebonden bent lijkt me evident.

Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
22-05-2013
 | 
12:17 uur
Ben benieuwd hoe deze cijfers er over pak 'em beet 10 jaar zijn, wanneer de jeugdwerkloosheid hopelijk een stuk lager ligt, in bijvoorbeeld Spanje.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Welke opleiding past bij jou
Hoe vind ik een goede advocaat
Wat kan ik allemaal met een mkb boekhouding
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Slechts helft vacatureteksten bevat salarisinformatie
Europese finance- en IT-leiders onthullen pad naar digitale financiële transformatie
Inflatie en de werkplek: vier op de vijf Nederlanders gaan werklocaties niet wijzigingen
Voorspellingen voor 2023: toename Cybercrime-as-a-Service (CaaS) en Reconnaissance-as-a-Service
Werkgevers zien zich door economische onzekerheid genoodzaakt geboekte vooruitgang op arbeidsvoorwaarden terug te draaien
Werken waar je wil – ‘Het nieuwe werken is gewoon werk’
Betrokkenheid bij ESG en DEI daalt, maar stijgt op gebied van aantrekken van talent
Bij diversiteit en inclusie moet je verder kijken dan de groepssamenstelling
Jongeren verdienen meer, maar als vrouw minder
Trends voor de datacenterbranche
meer top 10