zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Overschotten in de energiemarkt

19 juli 2013 - De gasprijzen staan als gevolg van een overschot onverminderd onder druk. Door een uitblijvende vraag dalen ook de prijzen van kolen. Door deze ontwikkelingen blijven de olieprijzen redelijk stabiel en bewegen deze zich binnen een nauwe bandbreedte van 100-106 dollar. Tegelijkertijd hebben internationale ontwikkelingen - zoals het conflict in Syrië en aangepaste stimuleringsmaatregelen van de Fed - een substantiële impact op de  olieprijzen.

ABN AMRO heeft haar prognose voor de Brent olieprijs in 2014 naar beneden bijgesteld, gezien de wijzigingen in het beleid van de Fed - en mogelijk de Chinese centrale bank - en de verwachte stijging van de Amerikaanse rentes en een dalende dollarkoers in combinatie met een groter olieoverschot. Zij verwacht dat de gemiddelde jaarprijs van olie in 2014 op 95 dollar per vat uitkomt (eerder 100 dollar per vat). De prognose voor 2013 blijft ongewijzigd op 105 dollar per vat.Gasprijzen VS en Europa groeien naar elkaar toe
ABN AMRO verwacht dat het verschil in de Europese en Amerikaanse prijs voor aardgas fors daalt en mogelijk zelfs zal halveren. Dit komt de concurrentiekracht van Europa ten goede en kan een katalysator zijn voor economische groei. De Europese gasprijzen staan aanhoudend onder druk - tien procent - door de heropening van onderhandelingen over langlopende, aan olie gekoppelde overeenkomsten tussen Rusland en Europese bedrijven. Bovendien voorziet ABN AMRO een stijging van de Amerikaans aardgasprijzen met twintig procent. De oorzaak is een toename van de vraag naar gas als gevolg van het economisch herstel (hoewel dit nog historisch laag is). Hierdoor daalt het prijsverschil tussen Europa en de VS in 2015 met meer dan 50 procent ten opzichte van het huidige prijsniveau.

Schaliegas onderdeel verduurzaming energiemix
De winning van schaliegas in Nederland staat ter discussie. ABN AMRO stelt dat het mogelijk voorbarig is om te stellen dat schaliegasboringen wel of geen economische potentie hebben, zeker gezien de technologische vooruitgang. In Nederland is veel expertise aanwezig op het gebied van innovatieve technieken als hydrolic fracturing. Met deze kennis en verbeterde technologieën kan de productie van schaliegas efficiënter, veiliger en goedkoper worden. Onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken en proefboringen moeten uitwijzen in hoeverre sprake is van ecologische schade. Bedrijven zullen alleen naar schaliegas boren als dit - na aftrek van productie- en andere maatschappelijke kosten - rendabel blijkt te zijn. De vraag of naar schaliegas geboord moet worden, staat volgens ABN AMRO los van de verduurzaming van de energiemix. Als winning van schaliegas op economisch en ecologisch verantwoorde wijze mogelijk is, kan dit een methode zijn om de langere transitiefase naar een duurzame energiemix te overbruggen. Zo wordt tijd gewonnen om duurzame energie te ontwikkelen en implementeren in de energiemix. Met als voordeel dat - mits schaliegas wordt ingezet als alternatief voor vervuilender fossiele brandstoffen - aan de Europese doelstellingen voor CO2-reductie kan worden voldaan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Nederlanders in door corona getroffen sectoren hebben weinig interesse in omscholing naar techniek
 COVID-19 debet aan stijging politieke risico’s in thuislanden Nederlandse handelspartners
 40 procent van de jonge werknemers staat al met één been buiten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Multinationals stappen steeds vaker over op zonne-energie
 Energievoorziening in 2040 – laat Nederland kansen liggen voor de economie?
 Lokale duurzame energieopwekking goed voor economie en welvaart
 ‘Energie is politiek’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
Download het white paper
Lees verder
Hoe verzamel je met gewijzigd cookie beleid de juiste data?
reacties
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget (2) 
Van 1001 wachtwoorden naar nul? (1) 
Nissan NV200 (1) 
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot (1) 
Koffie halen kan bron van conflict zijn (1) 
Aandelen weer in de gunst  (1) 
Jongeren willen weer zeeman worden (1) 
top10
Verbeter uw supply chain, verbeter uw klantervaring
Intelligente Automatisering nieuwste trend, maar finance professional heeft geen idee wat het is
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot
Werkende prefereert goed luchtreinigingssysteem boven coronavaccinatie
Vier tips voor een digitale lenteschoonmaak voor uw foto’s en video’s
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget
World Password Day stond stil bij wachtwoordbeheer
Vijf tips om persoonsgegevens te beschermen tegen dark web-cybercriminelen
De cyberdreiging van vaccinaties
Covid, cyber, compliance en ESG zijn de grootste risico's voor de financiële dienstensector
meer top 10