zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Multinationals stappen steeds vaker over op zonne-energie

2 mei 2013 - Steeds meer grote, internationaal opererende bedrijven in Nederland schakelen over op zonne-energie. De Wieckse Witte-brouwerij van Heineken in Den Bosch, het Lidl-filiaal in Weert, de nieuwe Ikea-vestiging in Zwolle en de fabriek van Ton's Mosterd in Zierikzee: allemaal hebben of krijgen ze zonnepanelen op het dak om hun eigen stroom op te wekken.

Oskomera Solar Power Solutions, is momenteel voor een internationaal hightech bedrijf de grootste platdakinstallatie van Nederland aan het aanleggen. In totaal 6120 zonnepanelen leveren het bedrijf 1,6 Megawatt stroom. "Deze bedrijven hebben een voorbeeldfunctie, willen een duurzame bedrijfsvoering hebben en een deel van hun elektriciteitsverbruik zelf opwekken," zegt directeur Dennis Gieselaar van Oskomera.


Ook veel kleinere bedrijven schakelen momenteel over op zonne-energie omdat ze driedubbel profiteren van alle regelingen. "Naast de enorme groei onder particulieren ontdekken ook steeds meer ondernemers zonne-energie als aantrekkelijke oplossing. Het is financieel interessant, een concrete duurzame bijdrage en levert een groen imago met bijbehorende marketing voordelen," stelt CEO Edwin Koot van Solarplaza, dat de conferentie organiseert. 

Duurzame toekomstvisie
Vaak is het plaatsen van zonepanelen een onderdeel van de duurzame strategie en dito toekomstvisie van bedrijven. Zo wil Heineken een van de groenste brouwerijen ter wereld worden. In Zoeterwoude is het bedrijf bezig met windenergie en waterkracht, in Den Bosch draait de brouwerij van onder meer Wieckse Witte en Wieckse Rosébier sinds kort geheel op zonne-energie. Op het dak van die brouwerij zijn 3.632 zonnepanelen gelegd die jaarlijks 855.000 Kilowattuur stroom produceren. Dat is genoeg elektriciteit voor het hele brouwproces.
De fabriek van Ton's Mosterd, een van de grootse mosterdproducenten in Nederland, begon dertien jaar geleden al met 52 zonnepanelen op het dak die 5.000 Kilowattuur leverden. Inmiddels heeft eigenaar-directeur Ton Schröer 532 panelen aangeschaft die 48.000 Kilowattuur leveren. Daarop kan de hele fabriek draaien en dan houdt hij nog stroom over voor twee elektrische auto's en om terug te leveren aan het net. "Ik doe dit vanuit idealistische overtuigingen. Ik wil de wereld schoon achter laten," vertelt Schröer, die eerder dit jaar bekendheid kreeg doordat hij de zendtijd voor tv-reclame die hij bij radio 3FM-actie Serious Request had gewonnen gebruikte om het beeld op zwart te zetten. Zo wilde hij aandacht vragen voor energiebesparing.
Woonwinkel Ikea focust met zijn wereldwijde People & Planet Positive strategie op duurzaamheid. In Zwolle wil Ikea de duurzaamste vestiging van Nederland bouwen. "Omdat het om nieuwbouw gaat kun je daar van de grond af aan rekening mee houden," zegt woordvoerder Mark Ogertschnig. Op het dak komen niet alleen zonnepanelen en windmolens, ook gaat de vestiging gebruikmaken van grondwater voor warmte- en koudeopslag en het terugwinnen van warmte. 

Internationale toename
De toename van het aantal grote bedrijven dat overstapt op zonne-energie is niet alleen in Nederland zichtbaar, maar in de hele wereld. In Engeland is supermarktketen Sainsbury's inmiddels de grootste producent van zonnestroom op daken. Op 169 van haar winkels liggen 69.500 zonnepanelen die samen zestien Megawatt vermogen kunnen leveren. Daarmee reduceert de keten zijn jaarlijkse CO2-uitstoot met 6800 ton en bespaart het flink op zijn elektriciteitsrekening.
In de Verenigde Staten zal supermarktketen Walmart tot 2020 1.000 zonne-energiesystemen toevoegen aan de huidige tweehonderd. Daarmee kan het bedrijf zeven Terrawattuur stroom produceren, net zoveel als zes procent van het gehele Nederlandse verbruik. Uiteindelijk wil de keten voor 100 procent op duurzame energie draaien.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Belang zonne-energie voor Nederlandse economie neemt aanzienlijk toe
 Lokale duurzame energieopwekking goed voor economie en welvaart
 Investeerders verleggen aandacht van wind en zon naar biomassa
 Energievoorziening in 2040 – laat Nederland kansen liggen voor de economie?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10