zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Energie is politiek’

4 januari 2013 - De stabiele olieprijzen in december paste perfect in het beeld van de neutrale maar volatiele trend van 2012. Afhankelijk van waar de focus lag waren olieprijzen gevangen tussen economische onrust aan de ene kant en angst met betrekking tot voorraden als gevolg van geopolitieke spanningen aan de andere kant.

Waar eerder in 2012 de richting van de olieprijzen werd gedomineerd door de vraag of aanbodzijde, werd het vierde kwartaal vooral gekenmerkt door stabiele prijsvorming. Het lijkt alsof Saudi-Arabië vastbesloten is de olieprijs op of iets boven de USD 100 te houden aangezien bij dit prijsniveau zowel producenten als consumenten zich comfortabel voelen. Politiek blijft cruciaal voor energie

Terwijl de nasleep van de fiscale afgrond in de VS het nieuws nog zou kunnen blijven domineren in de komende weken, zal ook ander politiek nieuws belangrijk blijven voor de richting van de olieprijzen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat energie vaak gelijk staat aan politiek. Enkele gebeurtenissen die dit jaar gevolgd moeten worden zijn: het Amerikaanse beleid inzake de Keystone XL pijpleiding, het Japanse nucleaire beleid, de relatie tussen Rusland en de EU met betrekking tot aardgastransporten, Britse schaliegas winning en het conflict tussen Iran en het westen over het Iraanse nucleaire programma. 

Olie- en gasprijsprognose voor 2013

Een combinatie aan factoren zal leiden tot aanhoudende volatiele maar relatief stabiele olieprijzen. Aan de ene kant zien we dat de vraag slechts beperkt zal stijgen, vooral in de tweede helft van 2013. Dit wordt voornamelijk gedreven door het verwachte economische herstel in de VS. Echter de impact op de olieprijs zal waarschijnlijk beperkt blijven aangezien ook de productie toeneemt. Productiestijgingen zullen vooral worden gezien in Irak, de VS en sommige andere niet-OPEC landen. De reservecapaciteit van Saudi-Arabië zal verder toenemen doordat zij de productie verder zal verlagen. Als gevolg van ruime voorraden zouden aardgasprijzen onder druk kunnen blijven in de eerste helft van 2013. Alleen als de temperatuur aanzienlijk onder het normale gemiddelde voor de tijd van het jaar zakt, zullen de prijzen kunnen stijgen. Gedurende de tweede helft van het jaar zal de aardgasprijs vermoedelijk stijgen als gevolg van het door ons verwachte economische herstel, wat leidt tot meer vraag naar aardgas.


Bron: ABN AMRO
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lagere olieprijzen in vierde kwartaal
 Geen hogere olieprijzen in derde kwartaal
 Volatiele oliemarkt deze zomer
 Oil Market Monitor: positioneren voor een ommekeer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10