zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cloud computing vraagt andere houding van business-managers

23 april 2013 - IT is de verantwoording van de IT-manager. Op dat standpunt hebben veel managers zich de afgelopen decennia gesteld. Maar informatietechnologie heeft zich ontwikkeld tot een krachtig tactisch en strategisch wapen, dat ingrijpende gevolgen kan hebben voor de hele organisatie. Het is de hoogste tijd dat de business-managers hun verantwoordelijkheid op het gebied van IT gaan nemen. Dat betekent nogal wat voor de manier waarop organisaties met IT omgaan.

De roots van IT liggen op de financiële afdelingen, waar als eerste de processen werden geautomatiseerd. Het is om die reden dat IT-afdelingen vaak tot de portefeuille van de financieel manager zijn blijven behoren, ondanks het feit dat in de loop der tijd ook andere processen binnen de organisatie een automatiseringsslag ondergingen. "In de visie van een financieel manager valt IT onder de kosten om de operatie te ondersteunen. Die traditionele manier van kijken naar IT kan niet meer overeind blijven in de huidige tijd," meent Mark Raben, Director Innovation & Strategy van SAP. Hij ziet een duidelijke tweedeling in de activiteiten en taken van de IT-afdeling. "Aan de ene kant blijft het ondersteunen van business processen een belangrijke taak. Dat zal niet veranderen. Maar aan de andere kant heeft IT zich ontwikkeld tot een krachtig tactisch en strategisch wapen voor de business. Het ligt niet voor de hand de verantwoordelijkheid daarvoor uitsluitend neer te leggen bij de financieel manager en het hoofd IT. Ook de algemeen managers, de divisiehoofden, de afdelings- en unitmanagers moeten hun verantwoordelijkheid op het gebied van IT nemen."Manager voor overkoepelende visie
Steeds meer managers ontdekken de toepasbaarheid van IT binnen hun eigen domein. Cloud computing brengt nieuwe technologie immers binnen handbereik. "Daar schuilt ook weer een gevaar in," waarschuwt Raben. "Als we niet oppassen ontstaan bij veel bedrijven situaties zoals we die kennen uit het pre-ERP-tijdperk: elke manager kiest voor zijn domein zijn eigen favoriete software, waardoor een ratjetoe aan applicaties ontstaat die moeizaam of niet met elkaar werken. Dat kan niet de bedoeling zijn. Iemand moet een alles overstijgende, overkoepelende visie hebben op IT om dat te voorkomen. Een mooie taak voor bijvoorbeeld een managementteam."
Moeten alle business-managers dan IT-skills gaan ontwikkelen? Raben vindt van niet. "De meeste managers gebruiken tegenwoordig een tablet en een smartphone. Daarvan weten ze toch ook niet hoe ingewikkeld de onderliggende technologie is? Wat ze wél weten, is hoe ze die instrumenten kunnen inzetten voor een betere en snellere besluitvorming, en efficiëntere processen – en daar gaat het om. De business-manager moet onderzoeken op welke manier IT ingezet kan worden om de concurrentiepositie te verbeteren, hoe IT baanbrekend kan zijn voor de organisatie, tot nieuwe kansen en businessmodellen kan leiden."
De hele manier waarop binnen organisaties naar IT wordt gekeken, moet volgens Raben dus op de schop. "Vroeger zocht je een IT-oplossing voor een businessprobleem. Nu is de technologie zo mooi en cool, dat u moet onderzoeken hoe u die in uw voordeel kunt inzetten. U bedenkt dus een ‘probleem’ bij de technologie."

Manager regelt de IT
Die nieuwe manier van omgaan met IT heeft grote invloed op de structuur van interne IT-afdelingen. "Ze zullen veel meer standaardvoorzieningen niet meer zelf leveren, maar uit de cloud betrekken. Zo kunnen IT-afdelingen resources vrij maken voor hun nieuwe taak als onderdeel van de business," zegt Raben. "Dat zie ik in de praktijk ook al gebeuren. Veel organisaties gebruiken als fundament het ERP-platform van SAP. Maar het is niet meer nodig kleine nevenvestigingen van een eigen SAP installatie te voorzien. Dat kan immers ook uit de cloud, met SAP Business ByDesign, een cloud-versie van het ERP-platform die probleemloos integreert met de bekende SAP omgeving. Een veel efficiëntere oplossing." Het kan zelfs gebeuren dat een organisatie besluit alleen nog maar SAP Business ByDesign te gebruiken. "Dat deed een bedrijf in Rotterdam. De gevolgen daarvan zijn heel vergaand: het bedrijf heeft inmiddels geen eigen IT-afdeling meer. De manager heeft zich over de IT ontfermd en koopt de benodigde IT-ondersteuning in de cloud. IT als nutsvoorziening dus, en dat allemaal omdat er geen installatie op locatie meer nodig is." 

Ongekende mogelijkheden
Cloud computing opent de weg naar ongekende mogelijkheden, nieuwe technologie, rijke applicaties, apps, mobility en complete platformen en infrastructuren. "Daarmee is IT een stuk van zijn technologische imago kwijt. De IT-afdeling nieuwe stijl hoeft zich ook niet te verdiepen in complexe technologieën, zoals een platform dat het gebruik van mobiele devices binnen een organisatie faciliteert. Dat is in de cloud gewoon beschikbaar," zegt Raben. Om te vervolgen: "IT moet van die technologiefocus af en weer deel van de business worden. Dan kun je binnen organisaties ook heel anders gaan communiceren. Elke willekeurige medewerker kan immers goede ideeën hebben. Bovendien is de kans dat een idee technisch uitvoerbaar is aanmerkelijk groter dan tien jaar terug. Er is de cloud waarin bewezen technologie snel up & running is, apps zijn snel ontwikkeld. Is een idee goed, dan kan de organisatie profiteren van het momentum door een snelle time-to-market. Dat moet voor alle managers toch een zeer aantrekkelijke gedachte zijn. In plaats van vergaderen over alledaagse operationele zaken, richten managers zich op de toekomst. Zullen wij onze diensten of producten volgend jaar nog op dezelfde manier verkopen als nu? Wachten we tot de concurrentie ons te slim af is, of gaan we zelf aan de slag met innovatie?"

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 'Werknemer verantwoordelijk voor eigen ontwikkeling'
 De drie meest voorkomende koopfouten bij SSD’s
 Digitale leiders zien digitalisering van infrastructuur als grootste prioriteit
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cloud maakt mobiele workforce zonder zorgen mogelijk
 Beleidsontwikkeling rond cloud computing nog fragmentarisch
 Vijf tips om op cloud-uitdagingen in te spelen
 Cloud herdefinieert rol CIO
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
23-04-2013
 | 
08:05 uur
Ik belees dit artikel maar weer eens met opgetrokken wenkbrauwen. De reden? De stelling van Mark Raben,''...dat de traditionele manier van kijken niet meer overeind kan blijven.....''(???)

Ehm, mijn beste heer Raben, heeft u dan al eens gekeken naar de werking, de merites en de wetmatigheden van de IT als materie? Heeft u werkelijk al eens kennis genomen van hoe die materie werkt?

Als u dat namelijk ooit eens had gedaan dan had u hoogstens kunnen constateren dat men het 'Rommelen' van en met IT tot kunst heeft verheven en er telkens in slaagt weer nieuwe onzinnige zaken te bedenken en te presenteren als 'Nieuw' of 'Revolutionair'.

Ik weet het, men heeft mij altijd wel een bepaalde mate van conservatisme verweten maar bij mijn weten werkt IT nog precies hetzelfde als in den beginnen met de Enniac. Weet u wat er NIET zo werkt? Dat zijn de mensen die telkens weer nieuwe dingen denken te moeten en kunnen verzinnen maar klaarblijkelijk nog steeds niet is staat zijn de twee meest basale vrage te kunnen beantwoorden die eigenlijk ten grondslag liggen aan IT.

1. Waarom automatiseer je?
2. Waarom zou je eigenlijk automatiseren?

De reden dat er zoveel mank en zoveel fout kan gaan is juist dat menig IT manager en IT-er weliswaar een 'trucje' aardig kent, maar geen enkel idee van de materie en de werking hennen.

De reden dat er zoveel mank en fout kan gaan een louter commerciële achtergrond heeft die zo heel erg vaak gespeend blijkt van enige basale materie kennis.

De reden dat IT zo vaak zoveel meer kost dan beoogt of beargumenteerd is omdat Non - IT professionals, en toch nog wel heel wat IT professionals, vooral de 'Young Upcoming Professionals', niet begrijpen hoe tegen IT als vehicle aan te kijken of er goed mee om te gaan. Omdat de 'bruggenbouwers' tussen IT en Non IT er door de crisis ingegeven, snel uitgefaseerd is of vervangen door die Yup.

Cloud is geen wondermiddel en ook geen wondervehicle. Het is een aardig gepresenteerde hype die alleszins nieuw is maar nog steeds flink wat haken en ogen kent.

IT is een strategisch en ondersteunend middel die als zodanig ook erkend en behandeld moet worden en niet louter als kostenpost. Als men de twee basale vragen uiteindelijk heeft weten te beantwoorden gaat men pas begrijpen wat IT is en hoe men daarmee om moet gaan.

Zo eenvoudig is dat.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
Download het white paper
Lees verder
Hoe verzamel je met gewijzigd cookie beleid de juiste data?
reacties
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget (2) 
Van 1001 wachtwoorden naar nul? (1) 
Nissan NV200 (1) 
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot (1) 
Koffie halen kan bron van conflict zijn (1) 
Aandelen weer in de gunst  (1) 
Jongeren willen weer zeeman worden (1) 
top10
Intelligente Automatisering nieuwste trend, maar finance professional heeft geen idee wat het is
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget
Covid, cyber, compliance en ESG zijn de grootste risico's voor de financiële dienstensector
Nederlanders in door corona getroffen sectoren hebben weinig interesse in omscholing naar techniek
40 procent van de jonge werknemers staat al met één been buiten
Van 1001 wachtwoorden naar nul?
Zo erkent u gemaakte fouten!
De cyberdreiging van vaccinaties
Consumenten recyclen wachtwoorden
COVID-19 debet aan stijging politieke risico’s in thuislanden Nederlandse handelspartners
meer top 10