zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Keerpunt woningmarkt: grootste stijging consumentenvertrouwen ooit

6 juni 2013 - De Eigen Huis Marktindicator, die het vertrouwen op de woningmarkt meet, beleeft de grootste stijging sinds het begin van de metingen in april 2004. De Marktindicator stijgt in de maand mei met zes punten van waarde 57 naar 63. Daaruit concludeert Vereniging Eigen Huis dat er sprake is van een trendbreuk.

Ten opzichte van de neutraalwaarde 100 is de situatie op de woningmarkt nog allesbehalve normaal, maar de negatieve spiraal in het consumentenvertrouwen is hiermee doorbroken. De stijging van de Eigen Huis Marktindicator duidt erop dat het aantal kooptransacties in de komende periode zal toenemen. Banken spelen hierbij echter een cruciale rol. Zonder voldoende financiering strandt immers ieder initiatief van woningzoekers om een eigen huis te kopen alsnog. 



Gunstiger

Er doen zich gunstige ontwikkelingen voor op de koopwoningmarkt. De combinatie van sterk gedaalde huizenprijzen en een dalende hypotheekrente maakt koopwoningen beter betaalbaar. Uit het Eigen Huis Marktindicatoronderzoek blijkt dat consumenten vooral minder negatief zijn gestemd doordat de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek is verdwenen. Althans, voorlopig. De soms forse huurverhogingen die voor de sociale huursector worden doorgevoerd, maakt kopen daarnaast voor veel huurders een stuk aantrekkelijker dan blijven huren. 

Donkere wolken

Hoewel het sentiment onder kopers een grote verbetering laat zien, hangen er toch nog donkere wolken boven de woningmarkt. Het aantal mensen dat zonder baan komt te zitten neemt snel toe en opnieuw daalt de koopkracht van huishoudens. Ook zijn er steeds meer huishoudens die met hun hypotheek 'onder water staan' (de waarde van het huis is lager dan de hypotheek die er op rust). Deze huiseigenaren kunnen daardoor niet of nauwelijks verhuizen omdat banken zelden bereid zijn om een restschuld mee te financieren in een volgende woning. Op verzoek van minister Blok heeft Vereniging Eigen Huis de mogelijkheden van restschuldfinanciering in kaart gebracht. Vanavond wordt over dit onderwerp gedebatteerd in de Tweede Kamer. 

Veerkracht

De woningmarkt is door de beperkende maatregelen van de banken en het kabinet hard geraakt. De huizenprijzen zijn mede hierdoor stevig onderuit gegaan en het aantal kooptransacties is tot een dieptepunt gedaald. De gevolgen hiervan voor de samenleving, de werkgelegenheid en de economie zijn groot. Het stuwmeer aan verhuiswensen dat inmiddels is ontstaan, de verbetering in de condities om te kopen en het groeiende tekort aan woningen dat zich op veel plaatsen voordoet, bieden de woningmarkt een goede basis voor herstel. Uit onderzoek blijkt dat de voorkeur van de meeste mensen nog steeds uitgaat naar een koopwoning. De koopwoningmarkt is veerkrachtig, maar voorwaarde is wel dat zowel banken als de politiek er alles aan doen om de koopwens van burgers niet onnodig te dwarsbomen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder dure woningen verkocht
 Akkoord woningmarkt mag geen boemerang blijken voor werknemers
 Doorstarterslening kan woningmarkt en staatskas redden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10