zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder dure woningen verkocht

29 mei 2013 - In de eerste vier maanden van 2013 werden door het Kadaster bijna acht  procent minder woningtransacties geregistreerd in vergelijking met dezelfde periode in 2012. Uit onderzoek van Woningmarktcijfers.nl blijkt dat vooral de verkoop van dure woningen is afgenomen. In de prijsklasse van 300.000 tot 500.000 euro werden 27,5 procent minder woningen verkocht. Boven de 500.000 euro zelfs 39 procent minder.

Ook in het middensegment namen de transacties af, hier met bijna negentien procent. In de prijsklasse tot 100.000 euro nam het aantal transacties toe met 24 procent en tussen 100.000 en 200.000 euro met 4,4 procent. Voor een deel schuiven woningen door naar een lagere prijsklasse, maar dit geldt niet voor de gehele markt. 



Prijsdaling
De verkoop van duurdere woningen daalde met ruim 3.600 stuks, waar een stijging van de goedkopere woningen van slechts 1.100 stuks tegenover stond. Volgens Woningmarktcijfers.nl is dit een belangrijke verklaring voor de prijsdaling die in vergelijking met de eerste vier maanden van 2012 wordt geconstateerd. De gemiddelde koopsom in de eerste vier maanden van 2013 komt mede daardoor uit op 213.600 euro. In vergelijking met de eerste vier maanden van 2012 (235.000 euro) betekent dit een daling van negen procent. In vergelijking met het gehele jaar 2012 is de gemiddelde koopsom met 5,5 procent gedaald. Een koopsomdaling mag echter niet worden gelijkgesteld met een waardedaling. 

Woningaanbod voor het eerst gedaald

Het totaal aantal te koop staande woningen is in het eerste kwartaal van 2013 met 7.000 woningen afgenomen tot 236.000 stuks. De afname bedraagt drie procent en is de eerste daling die sinds het begin van de crisis wordt geregistreerd. De tijd die theoretisch nodig is om, op basis van het aantal jaartransacties, het gehele aanbod te verkopen is daardoor licht gedaald tot 25,6 maanden.
De lage hypotheekrente van dit moment kan voor de komende maanden een positieve rol spelen. Mede door de lichte verbetering van het consumentenvertrouwen, lijkt er langzamerhand een einde te komen aan een periode waarin vooral het negatieve sentiment de woningmarkt heeft beheerst.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Koper betaalt gemiddeld twaalf procent minder dan initiële vraagprijs
 Woningverkopen op hoogste punt sinds begin dit jaar
 Einde periode van forse prijsdalingen in zicht
 Gemiddelde koopsom in 2012 daalt met 5,6 procent
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10