zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Negen tips tegen vakantiestress

3 juli 2013 - Nederlandse bedrijven hebben voor zestien miljard euroaan vakantiedagen op de balans staan. Een toename van een miljard ten opzichte van 2011. Een ongelofelijk hoog cijfer, dat de resultaten drukt. "Triest voor de werkgever, maar óók voor de werknemer," stelt Heidi Does, Slow Working trainer van doesmindful.nl.

Does: "Britse onderzoekers concludeerden in 2011 al dat u als werknemer elke 62 dagen een korte break zou moeten nemen. Dit zou uw energie optimaal op peil houden, uw prestaties verbeteren en het risico op stress, oververmoeidheid of burn-out verminderen."


Er is in essentie niks mis met lekker hard werken. Het geeft plezier, voldoening ook. Maar constant doorjakkeren kan op den duur problemen geven. U kunt zich misschien minder goed concentreren dan voorheen. U gaat meer fouten maken. U wordt kribbiger naar collega’s of uw partner. En die symptomen kunnen  op hun beurt weer andere problemen veroorzaken. Met uw gezondheid, uw relatie, uw gevoel van tevredenheid.
Hoe betrokken of bevlogen u ook bent, het blijft essentieel om steeds goed voor uzelf te zorgen. Door af en toe uit de mallemolen van eten-werken-slapen, eten-werken-slapen te stappen en wat afstand te nemen. Zo houdt u uw energie goed op peil. Ook op de langere termijn. Maar hoe doet u dat in de vaak drukke aanloop naar de zomervakantie?
Does: "Experimenteer eens met de volgende praktische tips in combinatie met de eenvoud van mindfulness. Het biedt u een handige ‘toolkit’ om u anders te verhouden tot pre-holiday werkstress."

Communiceer
1. Vertel luid en duidelijk  dat u op vakantie gaat en voor hoelang. Zo kunnen uw leidinggevende, uw team of uw collega-managers er rekening mee houden. Het maakt het ook makkelijker voor u om te bedanken voor een nieuwe project, helemaal als de deadline ervan in uw vakantie valt.

2. Maak afspraken over uw bereikbaarheid. Verwacht men dat u af en toe uw emails checkt of uw mobieltje opneemt? En is dat dan de hele vakantie door, of slechts op een paar cruciale dagen? Denk niet dat u onmisbaar bent en dus altijd klaar moet staan. Echt, problemen lossen zich vaak vanzelf op, ook zonder uw input.

3. Zet nu al uw out-of-office melding aan. Laat ‘m gewoon al een week of twee voor vertrek vanaf een uur of vier ’s middags draaien. Geef in de meldingstekst aan wat u eerder hebt afgesproken qua bereikbaarheid en wie in uw afwezigheid uw verantwoordelijkheden overneemt. U zult zien, al een week voor vertrek krijgt u minder emails binnen.

Organiseer
4. Maak een overdrachtsdocumentje van alle lopende zaken. Door alles op te schrijven, verdwijnt het ook gelijk uit uw hoofd. Dat scheelt een hoop gepieker. Zorg dat uw collega’s toegang hebben tot uw lijst, zodat u hun verwachtingen naar u toe adequaat kunt managen. Vraag of zij op hun beurt deze lijst kunnen bijhouden met zaken die uw aandacht vragen als u weer terug bent.

5. Ruim uw bureau op. Hoe opgeruimder uw werkplek, hoe rustiger het is in uw hoofd in die laastste dagen voor uw vertrek. Het zorgt er bovendien voor dat collega’s snel dingen kunnen terugvinden en uw overdracht nog soepeler verloopt.  

Recupereer
6. Geniet van uw lunch. Hoe druk u het ook hebt, ga niet achter uw computer zitten eten, maar neem rustig de tijd om van uw middageten te genieten. Werk uw lunch niet automatisch en onbewust naar binnen, maar eet met aandacht. U zult er meer van genieten!

7. Loop eens een blokje om in de pauze.  De frisse buitenlucht helpt om uw fysieke energie snel weer wat op te krikken.

8. Neem eens een adempauze. Breng uw aandacht naar de adembeweging in buik of borst. Bewust van in- en uitademen, van moment tot moment. Zo doorbreekt u de neiging om alsmaar door te werken. Het is een uitstekende manier om uzelf te vragen: hoe is het nu met mij? Wat voel ik in mijn lichaam? Hoe is mijn stemming?

9. Kijk gewoon eens een poosje uit het raam. Wees u bewust van hoe u staat of zit. Voel de contactpunten met uw voeten op de grond. Of met uw billen op de stoel. Laat met elke uitademing het gewicht van uw lichaam wat dieper ‘zakken’ in de ondergrond. Doodsimpel, maar ‘it does the trick’.

10. Neem die vakantiedagen op! Laat u door geen leidinggevende, klant of project tegenhouden. U verdient die break!

Vraag het gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op www.doesmindful.nl.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis heeft meer invloed op vakantie Nederlander
 Zonder werkstress op vakantie: negen tips
 Nederlanders minder reislustig dan in 2012
 ICT-veiligheidstips voor vakantiegangers
 
 
reacties
 
zelfvertrouwen vergroten  |   | 
16-07-2013
 | 
22:34 uur
Goede tips. Toch blijft die 62 slechts een 'getal'. Het is zeer afhankelijk van het type werk en hoe zware belasting dat op jou zelf is. Werk met een lage belasting kan je vanzelfsprekend veel langer volhouden. Voor sommige mensen zal 62 dagen dus te lang zijn, voor andere juist te kort.

Het is belangrijk om goed naar je zelf te luisteren. Ontdek wat je wel en wat je niet aankunt!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10