zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse werknemer heeft geen plan B bij ontslag

21 juni 2013 - 59 procent van de werknemers in loondienst zegt niet voorbereid te zijn op een eventueel ontslag. Vooral ouderen en lager opgeleiden zeggen geen plan B te hebben in het geval zij morgen op straat staan. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.970 personen in loondienst dat is uitgevoerd in door Intelligence Group in april van dit jaar. Tien procent van de Nederlandse werknemers antwoordt bevestigend op de vraag of men verwacht het komende jaar zijn baan te verliezen en 18,5 procent zegt op deze vraag ‘misschien’. Ruim zeven van de tien personen in loondienst verwacht niet komend jaar zijn baan te verliezen.

Van de mensen die verwachten hun baan te verliezen, weet bijna de helft (49 procent) wat ze gaan doen. Anders gezegd, bijna de helft heeft een ‘plan B’. De helft heeft nog geen voorbereidingen getroffen, ondanks het feit dat zij verwachten hun baan te verliezen.Jongeren het beste voorbereid
Van de mensen in loondienst, ongeacht of ze verwachten hun baan te verliezen, zegt 41 procent een ‘plan B’ te hebben. Vooral jongeren tot 25 jaar voelen zich voorbereid; van deze groep zegt 51 procent een ‘plan B’ te hebben. Hoe ouder men is, hoe minder men zich op een negatief scenario voorbereidt; in de categorie 50-66 jaar zegt slechts 36 procent een ‘plan B’ te hebben in geval van ontslag. Wanneer wordt gekeken naar opleidingsniveau, blijkt een soortgelijke tendens. Hoe hoger opgeleid, hoe vaker men aangeeft voorbereid te zijn op een eventueel ontslag. Toch heeft ook de helft van de academici geen alternatief scen.

Het ‘plan B’ is veelal reactief
Op de vraag wat men zou doen indien men wordt ontslagen, zijn de antwoorden vrij voor de hand liggend. Men gaat vacatures zoeken, werkgevers benaderen, in het netwerk rondkijken en zich aanmelden bij een arbeidsbemiddelaar. Slechts een kleine groep gooit het over een hele andere boeg en noemt als plan een eigen bedrijf starten (veertien procent), omscholen (twaalf procent) of emigreren (vijf procent). "Een opvallende uitkomst, aangezien nog nooit bij zoveel organisaties reorganisatie en mobiliteit hoog op de agenda staat. Ontslag is dus een reële mogelijkheid. En wie pas in actie komt bij ontslag, is  eigenlijk al te laat," aldus Martijn Hemminga, mede-initiator van Werf& live.

Tijdig actie ondernemen
Nu steeds meer organisaties te maken hebben met reorganisaties en (gedwongen) ontslagen, zouden werknemers er goed aan doen om hun eigen arbeidsmarktwaarde te kennen en te werken aan hun eigen plan B. Ongeacht of je verwacht je baan te verliezen. Op dit moment is niets zeker als je in loondienst bent en onvoorbereid zijn op de snel veranderende arbeidsmarkt verkleint de kansen van werknemers. Veel werkgevers zijn bereid om werknemers te ondersteunen in het opstellen van het plan B, zoals uit de verschillende best practices blijkt die onder andere op Werf& live worden gedeeld.

Onderzoeksopzet
Dit onderzoek is uitgevoerd door Intelligence Group in het kader van het event Werf& live, dat plaatsvindt op 27 juni a.s. In april 2013 zijn in totaal 2.970 mensen in loondienst gevraagd of zij verwachten binnen een jaar hun huidige baan te verliezen en zo ja, of zij weten wat zij dan gaan doen. Met andere woorden: hebben zij een plan B? Vervolgens werd gevraagd naar de concrete plannen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer vertrekt niet zonder vertrouwelijke gegevens
 Sterke stijging aantal arbeidszaken
 Angst voor baanverlies is geen reden om nieuwe baan te zoeken
 LinkedIn en reorganisaties: van-werk-naar-werk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10