zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sterke stijging aantal arbeidszaken

6 februari 2013 - Het aantal arbeidszaken is sterk aan het stijgen, zo blijkt uit gegevens van ARAG. In 2012 steeg het aantal arbeidszaken met 14 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal meldingen van ontslagen via UWV WERKbedrijf en vaststellingsovereenkomsten steeg het hardst, respectievelijk 118 procent en 58 procent ten opzichte van 2011.

Opvallend is de druk die werkgevers uitoefenen voor een snelle zaakafhandeling. ARAG verwacht dat dit jaar het aantal zaken onverminderd hoog blijft. Sinds de start van de kredietcrisis in de zomer van 2008 zit het aantal arbeidszaken in de lift. Ook in de daaropvolgende jaren stijgt het aantal arbeidszaken gestaag en blijft deze op een ongekend hoog niveau. De laatste maanden neemt het aantal zaken wederom stevig toe. 



Ook grote bedrijven moeten inkrimpen
Mieke Berkhout, manager rechtshulp bij ARAG: "Bedrijven hebben door de recessie van 2009 minder reserves om de nieuwe recessie op te vangen. Daar waar in 2009 met name de kleinere bedrijven moesten inkrimpen, zien wij nu dat ook de grotere bedrijven het niet langer kunnen volhouden en gedwongen zijn om afscheid te nemen van hun medewerkers." 

Druk op werknemers
"De druk die zij hierbij op de werknemers leggen is opvallend te noemen. Het komt steeds vaker voor dat werknemers slechts één dag de tijd krijgen om akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Wij raden mensen in zulke situaties aan om nooit zomaar akkoord te gaan met het eerste voorstel van de werkgever, de tijd te nemen en juridisch advies in te winnen," aldus Berkhout.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Omscholing voor 50-plusser kan eenvoudiger en aantrekkelijker
 Ondernemend werknemerschap heeft de toekomst
 Angst voor baanverlies is geen reden om nieuwe baan te zoeken
 Geen draagvlak voor Kunduz-ontslag bij Werkend Nederland
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
6-02-2013
 | 
07:16 uur
Wij onderschrijven grotendeels de inhoud van dit artikel. Wij zien ook de druk bij mensen toenemen met alle gevolgen van dien. Aan de andere kant is dat ook wel te begrijpen. Voor veel kleinere organisaties bijvoorbeeld, met een lager uithoudingsvermogen, staat het water aan de lippen en dan ziet men nog wel eens van dergelijke uitwassen.

Wat een veel grotere zorg is is dit kabinet die klaarblijkelijk, net als de voorgaande kabinetten, struisvogelpolitiek bedrijft en niet erkennen wil dat de crisis voor de NV NL dramatische vormen aan het aannemen is die directe actie van deze overheid verlangt.

Dat is dan misschien nog het meest stuitende.
Edwin van Jaarsveld  |   | 
6-02-2013
 | 
08:53 uur
Indien een werkgever een goede reden voor ontslag heeft, is ontslag vaak binnen enkele weken via het UWV of de kantonrechter voor elkaar te krijgen. Indien werkgever de werknemer onder druk zet om binnen 1 dag een beëindigingsovereenkomst te ondertekenen, zal de ontslaggrond waarschijnlijk niet sterk zijn.
Daarom: laat je als werknemer niet onder (tijds)druk zetten, maar zoek de zaak grondig uit (zie website).

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10