zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers moeten pensioenregeling herzien

6 juni 2013 - Van de huidige pensioencontracten is zo’n 40 procent per 1 januari 2014 bovenmatig. Dit blijkt uit onderzoek van Aon Hewitt. Werkgevers die hun regelingen niet aanpassen aan de gewijzigde wet- en regelgeving rond pensioenen, lopen het risico dat er meer pensioen wordt opgebouwd dan fiscaal is toegestaan.

In de whitepaper ‘Pensioenen op de schop’, adviseert Aon Hewitt werkgevers hun opties in kaart te brengen en daarbij eventueel verder te gaan dan alleen het wettelijk noodzakelijke. Politieke maatregelen
De politieke maatregelen om de AOW en pensioenen goed betaalbaar te houden, hebben veel gevolgen voor ondernemers. Zij kunnen de wetswijzigingen op verschillende niveaus oppakken, stelt Aon Hewitt in de whitepaper. Op welk niveau organisaties de wijzigingen ook doorvoeren, zij moeten er niet te lang mee wachten, anders lopen zij het risico bovenmatige pensioenafspraken te hebben.
De fiscale mogelijkheden voor pensioenopbouw worden steeds verder beperkt. Steeds meer bedrijven zullen hun pensioenregelingen hierop moeten aanpassen. De nieuwe regels betekenen onder meer een aanpassing van de fiscale kaders voor de opbouw van pensioen. Voor zowel eindloon- als middelloonregelingen en beschikbare premieregelingen geldt dat de maximale opbouwpercentages per 1 januari 2014 omlaag gaan. In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken deze in 2015 nog verder te verlagen. 

Verschillende pensioendata

Aanpassing van de pensioenregeling vereist echter grondige kennis van de nieuwe wet- en regelgeving. Zo gaat de AOW-leeftijd geleidelijk omhoog, maar wordt de fiscale pensioenrichtleeftijd per 1 januari 2014 in één keer verhoogd naar 67 jaar. Deze nieuwe pensioenrichtleeftijd geldt alleen voor nieuwe pensioenafspraken. Oude afspraken blijven staan. In de praktijk zorgt dit ervoor dat werknemers een pensioen krijgen met verschillende pensioendata: een deel wordt uitgekeerd vanaf het 65ste levensjaar en een ander deel vanaf het 67ste levensjaar.
Werkgevers hebben verschillende mogelijkheden om met deze mismatch om te gaan. Iedere oplossing heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bovendien gelden voor verschillende pensioenregelingen andere regels. Aon Hewitt adviseert werkgevers de oplossingen te inventariseren en tijdig actie te ondernemen. Daarbij zijn niet alleen bekende wijzigingen van belang, maar ook de politieke voornemens voor 2015. 

Korting op WW en WIA

De afwegingen die werkgevers moeten maken, strekken verder dan alleen aanpassing van pensioenregeling. De wijzigingen hebben namelijk ook gevolgen voor WW- en WIA-uitkeringen. Afhankelijk van de keuze van de werkgever kan dat inhouden dat werknemers worden gekort op hun uitkering. Als de pensioenregeling is ondergebracht bij een verzekeraar, kan er bovendien sprake zijn van administratieve en contractuele beperkingen.
Verder roepen de wijzigingen vragen op voor andere groepen, zoals deelnemers met prepensioen, VUT of arbeidsongeschiktheidspensioen of tijdelijk partnerpensioen (ANW-hiaatpensioen). Voor hen stopt veelal de uitkering op de eerste dag van de maand waarin zij 65 jaar worden en er is geen geld gereserveerd om deze uitkering tot de verhoogde AOW-leeftijd uit te keren. Dat zorgt dus voor een tijdelijke inkomensterugval.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 De top-100 snelst groeiende beroepen van de toekomst: Mensenwerk blijft groeien
  Nederland ideale vestigingsplek dankzij digitale infrastructuur
 Duurzame kijk op HRM oplossing voor burn-outklachten?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europeanen plannen hun pensioen onvoldoende
 Lage rentes en nieuwe Pensioenverslaggevingsregels treffen Europees bedrijfsleven hard
 Nederland is grootste pensioenopbouwer ter wereld
 Nederlandse multinationals sluiten 2012 af met hoogste pensioentekort in jaren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips om meer uit e-mail te halen met een CRM-koppeling
Wil je je in 2020 meer focussen op klantengagement? Dan heb je zowel een CRM- als een email marketingsysteem nodig. In dit white paper legt Spotler uit waarom een koppeling zo waardevol is én hoe je dit goed aanpakt. Benieuwd naar de tips?
Download white paper
Lees verder
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
reacties
Onbekend maakt onbemind (1) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
Soft Skills: programmeur moet teamspeler zijn, salesmedewerker coole kikker  (1) 
Loonafspraken voor 2020 hoger dan 2019 (1) 
top10
Eerder stoppen met werken: wat zijn de mogelijkheden?
Driekwart onderschat financiële veranderingen bij nieuwe baan
Hoe moet het uitvoerend-, midden- en topmanagement zich kleden?
Waar kandidaten zich aan storen tijdens een sollicitatiegesprek
Low-code in 2020: hoe om te gaan met de dreigende softwarecrisis?
Handelsoorlog: na China is nu Europa aan de beurt
IT-trends in 2020: hoe AI alle andere trends gaat beďnvloeden
Service heeft sterke invloed op customer loyalty
Posities in zorg overheersen in top tien snelst groeiende banen
Bedrijven plukken steeds vaker voordelen van mobiele CRM-apps
meer top 10