zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers moeten pensioenregeling herzien

6 juni 2013 - Van de huidige pensioencontracten is zo’n 40 procent per 1 januari 2014 bovenmatig. Dit blijkt uit onderzoek van Aon Hewitt. Werkgevers die hun regelingen niet aanpassen aan de gewijzigde wet- en regelgeving rond pensioenen, lopen het risico dat er meer pensioen wordt opgebouwd dan fiscaal is toegestaan.

In de whitepaper ‘Pensioenen op de schop’, adviseert Aon Hewitt werkgevers hun opties in kaart te brengen en daarbij eventueel verder te gaan dan alleen het wettelijk noodzakelijke. Politieke maatregelen
De politieke maatregelen om de AOW en pensioenen goed betaalbaar te houden, hebben veel gevolgen voor ondernemers. Zij kunnen de wetswijzigingen op verschillende niveaus oppakken, stelt Aon Hewitt in de whitepaper. Op welk niveau organisaties de wijzigingen ook doorvoeren, zij moeten er niet te lang mee wachten, anders lopen zij het risico bovenmatige pensioenafspraken te hebben.
De fiscale mogelijkheden voor pensioenopbouw worden steeds verder beperkt. Steeds meer bedrijven zullen hun pensioenregelingen hierop moeten aanpassen. De nieuwe regels betekenen onder meer een aanpassing van de fiscale kaders voor de opbouw van pensioen. Voor zowel eindloon- als middelloonregelingen en beschikbare premieregelingen geldt dat de maximale opbouwpercentages per 1 januari 2014 omlaag gaan. In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken deze in 2015 nog verder te verlagen. 

Verschillende pensioendata

Aanpassing van de pensioenregeling vereist echter grondige kennis van de nieuwe wet- en regelgeving. Zo gaat de AOW-leeftijd geleidelijk omhoog, maar wordt de fiscale pensioenrichtleeftijd per 1 januari 2014 in één keer verhoogd naar 67 jaar. Deze nieuwe pensioenrichtleeftijd geldt alleen voor nieuwe pensioenafspraken. Oude afspraken blijven staan. In de praktijk zorgt dit ervoor dat werknemers een pensioen krijgen met verschillende pensioendata: een deel wordt uitgekeerd vanaf het 65ste levensjaar en een ander deel vanaf het 67ste levensjaar.
Werkgevers hebben verschillende mogelijkheden om met deze mismatch om te gaan. Iedere oplossing heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bovendien gelden voor verschillende pensioenregelingen andere regels. Aon Hewitt adviseert werkgevers de oplossingen te inventariseren en tijdig actie te ondernemen. Daarbij zijn niet alleen bekende wijzigingen van belang, maar ook de politieke voornemens voor 2015. 

Korting op WW en WIA

De afwegingen die werkgevers moeten maken, strekken verder dan alleen aanpassing van pensioenregeling. De wijzigingen hebben namelijk ook gevolgen voor WW- en WIA-uitkeringen. Afhankelijk van de keuze van de werkgever kan dat inhouden dat werknemers worden gekort op hun uitkering. Als de pensioenregeling is ondergebracht bij een verzekeraar, kan er bovendien sprake zijn van administratieve en contractuele beperkingen.
Verder roepen de wijzigingen vragen op voor andere groepen, zoals deelnemers met prepensioen, VUT of arbeidsongeschiktheidspensioen of tijdelijk partnerpensioen (ANW-hiaatpensioen). Voor hen stopt veelal de uitkering op de eerste dag van de maand waarin zij 65 jaar worden en er is geen geld gereserveerd om deze uitkering tot de verhoogde AOW-leeftijd uit te keren. Dat zorgt dus voor een tijdelijke inkomensterugval.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 De opmars van de strategische HR business partner
 Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP
 Bijna helft logistieke medewerkers niet klaar voor toekomst
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europeanen plannen hun pensioen onvoldoende
 Lage rentes en nieuwe Pensioenverslaggevingsregels treffen Europees bedrijfsleven hard
 Nederland is grootste pensioenopbouwer ter wereld
 Nederlandse multinationals sluiten 2012 af met hoogste pensioentekort in jaren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP (1) 
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
Kwart bedrijven ervaart personeelstekort
Klant niet op één bij CFO
meer top 10