zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland is grootste pensioenopbouwer ter wereld

6 februari 2013 - Het Nederlandse pensioenvermogen is met 156 procent van het BNP relatief gezien het grootste ter wereld. Het afgelopen decennium nam het vermogen gemiddeld per jaar met 9,1 procent toe tot 909 miljard euro. Dat blijkt uit de Global Pensioen Asset Study van Towers Watson, een internationaal onderzoek naar de dertien grootste pensioenfondsmarkten. Het wereldwijde pensioenkapitaal steeg naar een recordhoogte van 22,7 biljoen euro.

Towers Watson vergelijkt in het onderzoek het totale pensioenvermogen van een land en vergelijkt dat met het BNP. Na Nederland zijn de Zwitsers de grootste pensioenopbouwers (118 procent van het BNP), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (112 procent) en de Verenigde Staten (108 procent). 



Opluchting
Gerard Roelofs, hoofd Investment Consulting Continentaal Europa bij Towers Watson: "Gezien de grote onzekerheid in de economie is het een opluchting dat de pensioenfondsen in kapitaal blijven groeien. De markten zijn volatieler geworden en pensioenfondsen weten beter hoe ze hier mee om kunnen gaan."
Nederlandse pensioenfondsen zijn defensiever gaan beleggen. 57 procent van de totale asset allocatie bestaat uit obligaties. In 2007 was dit nog 43 procent. De beleggingen in aandelen en alternatieve categorieën, zoals vastgoed en hedge funds, nam af naar respectievelijk 27 procent en zestien procent. 

Lage rente
De toename van het pensioenvermogen ontstaat onder andere door de lage rente. Roelofs: "Door de dalende rente neemt het vermogen toe, want de waarde van obligaties stijgt. Door die dalende rente nemen echter ook de verplichtingen toe, wat we de afgelopen jaren hebben gezien in de dalende dekkingsgraden."
Daarnaast is het aantal DC-regelingen in Nederland het afgelopen decennium fors toegenomen. In de DC-regeling staat niet het eindkapitaal van de pensioendeelnemer vast, maar de inleg. Momenteel bestaat zes procent van de pensioenafspraken uit een DC regeling. Roelofs verwacht dat dit zal toenemen: "We zien meer en meer pensioenfondsen en bedrijven die de risico´s bij de deelnemer willen neerleggen. Daardoor neemt het pensioenbewustzijn toe en kunnen deelnemers vaker een pensioen op maat ontwerpen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse multinationals sluiten 2012 af met hoogste pensioentekort in jaren
 Technische branches en vakbonden willen één pensioenregeling
 Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen ultimo 2012 op 102 procent
 Lonen 2013: Pensioenpremies drukken belastingvoordeel
 
 
reacties
 
Willem  |   | 
8-02-2013
 | 
17:23 uur
Toch jammer dit hefboomeffect; Vermogen PF neemt toe door oa. lagere rente en dekkingsgraad neemt af door oa lagere rente.
Als je net gekort bent op je uitkering en voor het zoveelste jaar de indexatie mist, zou je een kronkel in je hersenen kunnen krijgen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10