zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aandacht voor risicomanagement verslapt

24 april 2013 - Door de economische crisis hebben bedrijven steeds minder aandacht voor externe risico’s die hun bedrijfsvoering in gevaar brengen. Gemiddeld daalde de paraatheid op de top tien risico’s voor het bedrijfsleven van 66 procent in 2011 naar 59 procent in 2013. De risico top drie is sinds 2011 niet gewijzigd en blijft ook de komende jaren hetzelfde; politieke risico’s zijn nieuw in de top tien. De verwachting volgens de respondenten is dat dit risico zal stijgen naar de zesde plaats in 2016.

Dit blijkt uit de tweejaarlijkse Global Risk Management Survey van Aon, waarvoor meer dan 1.400 organisaties uit 70 landen zijn ondervraagd. Risicomanagers vinden het lastig om grote risico's die hun organisaties bedreigen, te identificeren en te managen. Het rapport van Aon laat naast de top tien risico's ook verborgen risico's zien waarmee organisaties vandaag de dag worden geconfronteerd. Dit onderstreept het belang om risico's niet langer per geval te beoordelen, maar om het verband tussen de risico’s te bestuderen en zo een succesvol risicomanagement programma op te zetten en te onderhouden. 



Lagere risicoparaatheid
Het wereldwijde onderzoek naar risicomanagement toont een significante afname van risicoparaatheid onder veel respondenten. "Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het uitblijven van het economische herstel de financiële reserves van organisaties heeft uitgeput, waardoor het vermogen om veel van deze risico’s zelf te dragen en te financieren sterk wordt aangetast," zegt Alex van den Doel, Managing Director Aon Global Risk Consulting. Van de 28 industrietakken die in het rapport worden beschreven, rapporteerden dit jaar slechts drie industrietakken – de farmaceutische en biotechnologische industrie, vervoermiddelenindustrie (niet zijnde luchtvaart) en de landbouwindustrie – hetzelfde of een verhoogd niveau van paraatheid. 

Top drie risico’s stabiel; politieke risico’s nemen toe
Uit het onderzoek blijkt dat ondanks de geografische verschillen er veel overeenstemming is onder organisaties over de grootste risico’s en of zij zich wel of niet voorbereid voelen. Het is niet verrassend dat economische neergang/langzaam herstel, veranderingen in wet- en regelgeving en toenemende concurrentie de risico top drie vormen in 2013 en 2016. Deze risico's staan ook bovenaan bij de risicoranglijsten van de vijf hoofdregio's van het onderzoek (Azië-Stille Oceaan, Midden-Oosten en Afrika, Europa, Zuid-Amerika en Noord-Amerika). Dezelfde risico’s behoren ook tot de belangrijkste risico's van 24 van de 28 onderzochte branches. Deze ordening weerspiegelt de systematische aard van deze risico's en de hoge onderlinge samenhang binnen de internationale economie. 

Politieke onzekerheid
Politieke risico's/onzekerheid staat in 2013 voor het eerst in de risico top tien. Als gevolg van burgeroorlogen en sociale en politieke conflicten overal ter wereld gaan de ondervraagde organisaties ervan uit dat dit risico stijgt naar nummer zes in de risicorangschikking van 2016. Ook het risico op natuurrampen zal in 2016 belangrijker worden (stijging van plaats zestien naar plaats negen in 2016). De ongewone klimaatpatronen en de toename van natuurrampen en weerincidenten zijn hier debet aan. Ook het niet erin slagen om te innoveren/te voldoen aan de behoeften van klanten is een toenemende prioriteit dat naar verwachting de komende drie jaar van nummer zes naar vier stijgt. Doordat bedrijven zich steeds meer inspannen om hun plannen voor bedrijfsherstel te verbeteren, verwachten de respondenten dat de onderbreking van bedrijfsvoering niet langer tot de top tien risico's zal behoren in 2016. 

Verborgen risico’s

"Niet alleen verborgen risico’s, ook het onderlinge verband tussen risico’s mag niet worden onderschat," zegt Van den Doel. "De meest voorkomende risico’s staan steeds minder op zichzelf. Als een belangrijke leverancier wegvalt en er niet snel een alternatief gevonden is, kan dit de bedrijfsvoering in gevaar brengen. Dit kan weer uw reputatie schaden, waardoor u als organisatie minder aantrekkelijk wordt voor toptalent. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk in scenario’s te denken en een stresstest te doen. Vervolgens kunt u gericht maatregelen treffen voor de scenario’s die de meeste impact hebben."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Commissaris mag wat vaker in de spiegel kijken
 Betere beheersing digitale risico’s leidt tot veiliger zaken doen
 Risicomanagement organisaties nog te operationeel
 Vermogensbeheerders moeten zich richten op klantbehoefte en risicomanagement
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10