zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Crisis maakt uitzendkrachten zieker’

28 februari 2013 - Door de economische crisis is de gemiddelde verzuimduur van uitzendkrachten het afgelopen jaar gestegen met ruim twintig procent. Dat blijkt uit cijfers van Acture. Het aantal dagen dat iemand ziek is laat een stijging zien van zeven dagen in 2011 naar 8,49 dagen in 2012. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door het teruggelopen aantal vacatures, waardoor de kans op directe terugkeer naar de laatste baan of doorplaatsing naar een volgende baan is afgenomen.

Uitzendkrachten zijn daardoor minder gemotiveerd om zich direct beter te melden; met een dagje langer in de Ziektewet als resultaat. Nieuwe wetgeving moet vanaf 2014 voor verbetering van het ziektebeeld zorgen. Dit bepleit Derks op de website www.flexmarkt.nl 



Langer ziek
Maudie Derks, algemeen directeur van Acture: "Voor 2013 verwacht Acture dat het gemiddelde aantal ziektedagen per melding verder stijgt naar tussen de 9,5 en 10,0 dagen. Na 2013 zal de verzuimduur vermoedelijk afnemen. Dit zal vooral gebeuren vanwege de implementatie van een aantal maatregelen die voortkomen uit de gewijzigde wetgeving en - als de CPB-prognoses kloppen - helaas niet omdat het economisch herstel dan heeft plaatsgevonden, waardoor er weer meer werk beschikbaar is. De factor arbeid, aan het werk zijn, is belangrijk om herstel te realiseren. Nu is het nog zo dat iemand daadwerkelijk vervangende arbeid, passend bij zijn benutbare mogelijkheden moet verrichten om tot herstel te kunnen komen. In de nieuwe wetgeving wordt er vanaf 1 januari 2014 gekeurd op het verdienvermogen. Als iemand dan de capaciteit heeft om met zijn beperkingen toch 65 procent van zijn laatstverdiende loon te verwerven, wordt hij hersteld verklaard. Het is dan aan de persoon zelf om bijpassend werk te gaan zoeken. Dit zal vooral op het langdurige verzuim een positief effect hebben, verwacht ik."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leidinggevenden kunnen veel verzuimkosten voorkomen
 Minder ziekteverzuim door angst voor baanverlies
 Crisis werkt psychisch verzuim in de hand
 Onderzoek: het vergeten aspect bij het ziekteverzuim
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
4-03-2013
 | 
11:42 uur
Laten we hopen dat dit in het voordeel is van de werknemer en de verwachtingen van Maudie Derks uitkomen - het positief effect.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10