zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onderzoek: het vergeten aspect bij het ziekteverzuim

22 september 2011 - Bij uitval van een medewerker moeten er door de leidinggevende een aantal dingen geregeld worden. Sommige zaken, zoals contact over de ernst en de mogelijke duur van het verzuim, opvang van workload moeten acuut geregeld worden, om het productieproces of de dienstverlening gaande te houden. Andere zaken zoals begeleiding en poortwachter kunnen later geregeld worden.

Dit stelt Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl. Als er een medewerker uitvalt door stress of burn-out, wordt er vaak naar een snelle oplossing gezocht voor de werkzaamheden die blijven liggen. Praktisch gezien is dit ook het eerste wat moet gebeuren. Het werk moet zo snel mogelijk weer door gaan, want een ontbrekende schakel kan de hele dienstverlening doen vertragen of stoppen. Vervolgens wordt er samen met de bedrijfsarts bekeken, hoe de medewerker weer snel kan herstellen, zodat hij /zij terug kan keren in het arbeidsproces. Hier heeft u als leidinggevende te maken met de Wet verbetering Poortwachter. Dit is een zogenaamd curatief proces, genezend en re-actief. Wat is de oorzaak?
Maar er is nog een aspect bij verzuimbegeleiding dat belangrijk is en vaak vergeten wordt: de oorzaak van het ziekteverzuim, kijkend naar de medewerker én naar de organisatie. Uitval door stress en burn-out is een signaal dat er twee partijen zijn die niet goed samenwerken. Er is een mis-match. Er is iets niet goed afgestemd. Net als bij een echtscheiding zijn er twee partijen die een rol spelen in het geheel. Vaak vergeten we bij verzuim het organisatie-aspect ook te onderzoeken.
Onderzoek naar de oorzaak van het verzuim speelt een belangrijke rol. Trekt u de angel er niet uit, dan is het gevaar voor herhaling van ziekteverzuim groot. De medewerker valt opnieuw uit of er vindt veel wisseling plaatst op die werkplek. 

Dubbel onderzoek
Valkuil is wel dat er door de waan van de dag en drukte geen tijd gemaakt wordt voor goed onderzoek. Onderzoek vraagt tijd en dat hebben we vaak onvoldoende. Daarbij is kennis over de oorzaken van ziekteverzuim nodig, zodat u weet wat u moet onderzoeken. Wilt u ziekteverzuim daadwerkelijk oplossen, dan zult u naar de twee kanten van de situatie moeten kijken. Werken is een samenspel tussen de kwaliteiten van een medewerker en de doelen van de organisatie. Het aanbod en de vraag moeten goed op elkaar zijn afgestemd, om goed te kunnen presteren en gezond te blijven kunnen werken. Kortom: Het is effectiever en het werkt preventief als u niet alleen oplossingen zoekt en onderzoek doet naar oorzaak van verzuim bij de medewerker zelf, maar ook naar de bijdrage ervan vanuit de organisatie. 


Gratis tele-masterclass ‘Top 5 oorzaken van ziekteverzuim in organisaties’ op 27 september. Meer info en opgave? Klik hier.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes tips om in te spelen op een overbelaste medewerker
 Verzuim kan nog beter worden aangepakt
 Vijf tips om dreigend ziekteverzuim te herkennen
 Verzuim moet eerst besproken worden met leidinggevende
 
 
reacties
 
Cnops  |   | 
22-09-2011
 | 
13:34 uur
Het ziekteverzuim ontmaskert immers de kwaliteit van het beleid .
Als me niet gemotiveerd is wegens interne redenen zijn er verschillende redenen om thuis te blijven
Edwin van Jaarsveld  |   | 
22-09-2011
 | 
09:39 uur
Interessant artikel met belangrijke aandachtspunten bij ziekte.

Edwin van Jaarsveld
Ontslagspecialist
bart ten Oever  |   | 
2-10-2011
 | 
15:34 uur
Veel kort verzuim heeft te maken met KANS klachten, ofwel te lang zitten achter het bureua met hoofdpijn en nek- en schouderpijn als gevolg.

We nemen te weinig tijd voor ontspanning. Een elektrische massagestoel is een simpele en praktische en vooral betaalbare oplossing om deze klachten tegen te gaan. Bel ons eens voor proefplaatsing om het zelf te ervaren. www.totalseat.nl

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10