zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verbetering financiŽle armslag leidt tot fors meer fusies en overnames

31 januari 2013 - De aanzienlijke verbetering van de financiële armslag bij bedrijven en de positieve ontwikkeling van de koers-winst verhoudingen gaan dit jaar wereldwijd tot fors meer fusies en overnames zorgen. Uit internationaal onderzoek dat KPMG iedere zes maanden verricht onder 1.000 beursgenoteerde bedrijven blijkt dat de koers-winst verhouding bij deze ondernemingen de afgelopen zes maanden met vijftien procent is gestegen.

Daarnaast zullen de gemiddelde schuldratio’s van de bedrijven dit jaar naar verwachting met vijftien procent dalen, waardoor de financiële slagkracht de komende maanden aanzienlijk zal verbeteren. "Dat betekent dat veel grote bedrijven steeds meer ruimte krijgen om fusies en overnames te financieren," constateert Wouter van de Bunt, managing partner van KPMG Corporate Finance. Van de Bunt: "De stijging of daling van de toekomstige koers-winst verhoudingen is een goede maatstaf voor het algemene vertrouwen in de markt, de gemiddelde schuldratio helpt de capaciteit te meten die bedrijven hebben om toekomstige acquisities te doen." Vertrouwen is toegenomen
Ondanks de verschillende crises in de eurozone is volgens Van de Bunt ook bij Europese ondernemingen het vertrouwen toegenomen. Van de Bunt: "Naar verwachting zullen de koers-winst verhoudingen bij bedrijven in Europa ten opzichte van zes maanden geleden met negentien procent stijgen. En als gevolg van de daling van de schuldratio’s zal de financiële slagkracht van de bedrijven dit jaar met twaalf procent toenemen. Binnen Europa tekenen zich echter grote verschillen af. In Duitsland bijvoorbeeld is het vertrouwen fors toegenomen gezien de stijging van de koers-winst verhouding met 26 procent. Gecombineerd met het feit dat de financiële ruimte zo’n twintig procent hoger zal uitvallen, biedt deze ontwikkeling een uitstekende basis voor toekomstige transacties. En ook het perspectief in Nederland is na de onzekerheid over een mogelijke ‘dubbel dip’ recessie goed te noemen. Met een stijging van de koers-winst verhouding van negentien procent en zeventien procent meer capaciteit voor financiering van fusies en overnames doet ons land nauwelijks onder voor het wereldwijde gemiddelde." 

Vooruitzichten voor 2013
De vooruitzichten voor 2013 zijn volgens Van de Bunt dan ook positiever dan ze de afgelopen twee jaar zijn geweest. Van de Bunt: "Ook de afgelopen twee jaar was als gevolg van de voortdurende aandacht voor schuldvermindering sprake van meer financiële ruimte bij de bedrijven. Nu echter gaat deze ontwikkeling samen met een toename van het vertouwen als gevolg van aanzienlijk verbeterde koers-winst verhoudingen. Dat betekent dat voor het eerst sinds jaren houdt het vertrouwen van de bedrijven in het doen van fusies of overnames gelijke tred houdt met de capaciteit om de transactie ook daadwerkelijk te kunnen financieren." 

Meer stabiliteit
Uit het onderzoek blijkt verder dat het vertrouwen in het herstel van de fusie- en overnamemarkt gedragen wordt in alle sectoren. Van de Bunt: "Dit is met name het gevolg van het feit dat de algemene macro-economische situatie langzamerhand meer stabiliteit vertoont, dat de verkiezingen in de Verenigde Staten voorbij zijn en de gevreesde ‘fiscal cliff’ vooralsnog is afgewend. Bovendien is China begonnen met de overgang naar een nieuw regeringsteam en heeft het IMF vastgesteld dat de acute crisisrisico’s voor de Verenigde Staten en Europa in de afgelopen maanden flink zijn afgenomen. Deze ontwikkelingen zorgen voor meer optimisme bij de bedrijven als het gaat om fusies en overnames en dragen bij aan het vertrouwen om toekomstige acquisities te kunnen financieren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Vermoeidheid en concentratieverlies door kantoortuin leidt tot verzuim
 Meer beveiligingslekken in 2019 ondanks toename security-uitgaven
 Vier tips om het vertrouwen van de klant te winnen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Overnames en fusies nemen wereldwijd toe
 Toename fusie- en overnameactiviteiten na vijf kwartalen daling
 Fusies en overnames lonen ook in grillige markt
 Private equity activiteiten gaan door ondanks terugval in fusies en overnames
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
De meest belangrijke bedrijfsverzekeringen op een rijtje
Hoe werkt een laadpaal voor elektrische autoís eigenlijk?
reacties
Emotionele gezondheid wordt nog te vaak vergeten door werkgevers (1) 
'Cybersecurity moet een schoolvak worden' (1) 
De vier belangrijkste betaaltrends om naar uit te kijken in 2020 (1) 
Meer productiviteit in minder tijd (2) 
Europese markt overspoeld met nepartikelen (2) 
Arbeidsmarkt onverminderd goed (1) 
Angst voor baanverlies leidt tot slapeloze nachten (1) 
top10
Vier HR-trends voor 2020
Diversiteit in Raad van Commissarissen neemt gestaag toe
Hoe kun je dŪt nu relativeren?!
Emotionele gezondheid wordt nog te vaak vergeten door werkgevers
Volop aandacht voor het menselijk kapitaal
Supply Chain 4. 0: Klantbeleving als doorslaggevende succesfactor
Toename personeelskosten leidt tot hogere zorgkosten
Vijf tips om afval te reduceren in productie
Interne datalekken grote zorg voor IT-leiders
Hoogste aantal nieuwe motorrijders sinds 2002
meer top 10