zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Toename fusie- en overnameactiviteiten na vijf kwartalen daling

19 juli 2012 - Fusie- en overnameactiviteiten zijn wereldwijd in het tweede kwartaal van 2012 gemeten in transactiewaarde met zo'n 21 procent toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Hiermee wordt de trend van vijf achtereenvolgende kwartalen van daling doorbroken. Met name Europa biedt mogelijkheden op overnamegebied vanwege het beschikbaar komen van activa van hoge kwaliteit.

Dit blijkt uit een rapport van Clifford Chance over wereldwijde fusie- en overnametrends. De fusie- en overnamedata waarop dit rapport is gebaseerd komen onder meer uit het Mergermarket verzamelrapport over het eerste half jaar van 2012. 



Overnametrends 
- Wereldwijd zag de fusie- en overnamemarkt een daling van ongeveer tien procent in de eerste helft van 2012 in vergelijking met de tweede helft van 2011. De totale transactiewaarde daalde van USD 1.035 miljard tot USD 930 miljard.
- Europa biedt mogelijkheden, aangezien activa van hoge kwaliteit op de markt komen. De Europese fusie- en overnameactiviteiten waren vooral 'binnenlands' of binnen de Europese regio (USD 224 miljard in eerste helft 2012), investeringen van buiten Europa kwamen vooral uit Noord-Amerika (USD 83 miljard). Voor de opkomende markten was Europa de topbestemming voor grensoverschrijdende fusies en overnames in de eerste helft van 2012.
- Tussen april en juni 2012 (tweede kwartaal) nam de bedrijvigheid in alle regio's sterk toe - een wereldwijde toename van 21 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012.
- Grensoverschrijdende fusies en overnames zijn goed voor 43 procent van de totale activiteit in het eerste halfjaar van 2012 (in waarde gemeten), grensoverschrijdende fusies en overnames tussen de economische regio's waren goed voor 30 procent van de totale activiteit. Hieruit blijkt dat bedrijven op zoek naar groei bereid zijn verder weg te investeren. Opkomende markten droegen bij voor een bedrag van USD 208 miljard aan de totale transactiewaarde in de eerste helft van het jaar.
- De sectoren energie, mijnbouw en nutsvoorzieningen blijven de wereldwijde fusie- en overnameactiviteit domineren als gevolg van de toenemende behoefte aan grondstoffen en energie. 

Voorzichtige stijging
Jeroen Thijssen, partner M&A bij Clifford Chance: "Sinds april is er een voorzichtige stijging in activiteit. Het blijft onzeker of deze opleving van duurzame aard is. Voor bedrijven met een overschot aan liquide middelen op de balans en beperkte vooruitzichten voor autonome groei, zijn overnames een aantrekkelijke manier om groeidoelstellingen te halen. Daarnaast zien we dat bedrijven door nieuwe regelgeving gedwongen worden om niet-kernactiviteiten af te stoten. Macro-economische en politieke ontwikkelingen blijven echter van grote invloed op het marktherstel en zullen voor de nabije toekomst voor onzekerheid blijven zorgen." 

Verdere trends en uitdagingen:

- Groeimarkten - De relatieve bijdrage van de BRIC-landen in de totale waarde van overnames vanuit of naar groeilanden daalde in de eerste helft van 2012. Veel kopers gingen op zoek naar hoge rendementen in andere delen van Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië en daarnaast in Afrika en het Midden-Oosten.
- Financiering - de steeds hogere kapitaalseisen voor financiële instellingen, samen met de aanhoudende onzekerheid in de eurozone, zijn van invloed op de voor overnames beschikbare liquide middelen.
- Nationalisme - recent overheidsingrijpen in Argentinië, Bolivia en Mongolië hebben bij internationale kopers de risico's van nationalisme ten aanzien van grondstoffen en hulpbronnen onder de aandacht gebracht. Kopers zullen hun belangen moeten gaan beschermen door middel van bilaterale verdragen, politieke garantstellingen en contractuele bepalingen.
- Aandeelhouderslente - druk van aandeelhouders kan overnameactiviteit aanwakkeren, maar ook een belemmering vormen. In de eerste helft van 2012 zijn aandeelhouders mondiger geworden, ook met betrekking tot de bezoldiging van bestuurders. Open communicatie met de aandeelhouders is cruciaal. 

Onzekere vooruitzichten
Thijssen concludeert: "De vooruitzichten voor de rest van 2012 zijn onzeker. Totdat er een periode van stabiliteit intreedt, is een duurzaam herstel van de fusie- en overnamemarkt onwaarschijnlijk. Toch zijn er mogelijkheden in bepaalde regio's en sectoren. Aantrekkelijke deals met een sterke strategische component zullen nog steeds plaatsvinden. Wij verwachten nog wel een aantal splitsingen, joint-ventures en andere strategische allianties te zullen zien de komende periode."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10