zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Overnames en fusies nemen wereldwijd toe

4 oktober 2012 - Het tweede kwartaal van 2012 toont een wereldwijde groei van de fusie- en overnameactiviteiten van 23 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011. Alle regio’s lieten een positieve trend zien ten opzichte van Q2 2011. De meeste groei vond plaats in Azië en het Stille Zuidzeegebied (30 procent).

Vergelijkbaar positieve ontwikkelingen toonden Latijns-Amerika (negentien procent), Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA, 23 procent) en Noord-Amerika (22 procent).


Dat blijkt uit de IntraLinks Deal Flow Indicator (DFI) van Intralinks voor het tweede kwartaal van 2012. De DFI biedt inzicht in de huidige wereldwijde activiteiten en trends op het gebied van fusies en overnames, nog voordat deals officieel bekendgemaakt zijn. 

Gezonde groei
Naast de groei van 23 procent ten opzichte van het voorgaande jaar wijst de DFI op een stijging van het aantal deals dat de afgelopen vier kwartalen het due diligence-stadium bereikte (Q3 2011 t/m Q2 2012). Het totale aantal deals steeg met 22 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Over de hele linie blijkt een sterke groei op jaarbasis van het aantal deals in het due diligence-stadium. De grootste stijging vond plaats in Latijns-Amerika (33 procent) en Azië en het Stille Zuidzeegebied (31 procent). Ook de regio´s EMEA en Noord-Amerika gaven met respectievelijk 26 procent en zestien procent blijk van een gezonde groei. De energiesector en productie-industrie waren goed voor de sterkste groei in Noord-Amerika en Latijns-Amerika, terwijl er in de EMEA-regio sprake was van een forse opleving binnen de financiële dienstverlening en technologiesector. In de regio Azië en het Stille Zuidzeegebied steeg het aantal fusies en overnames in de consumentengoederen- en vastgoedsector. 

Gemengd beeld
Ondanks de stijging van het aantal due diligence-activiteiten ten opzichte van Q1 2012 tonen de groeicijfers op kwartaalbasis een gemengd beeld. In Noord-Amerika vond in Q2 2012 de meeste groei plaats ten opzichte van het eerste kwartaal (28 procent), terwijl de EMEA-regio een groei van twintig procent toonde. Latijns-Amerika vertoonde eveneens een krachtige groei van negentien procent na een kleine inzinking in het eerste kwartaal. In Azië en het Stille Zuidzeegebied was er sprake van een afname van vier procent na een forse opleving in het eerste kwartaal. 

Selectieve opstelling
"Uit de recente ontwikkelingen blijkt dat de kopers na maanden van economische volatiliteit op de markt terugkeren, maar zich aanmerkelijk selectiever en voorzichtiger opstellen," aldus Matthew Porzio, de vicepresident M&A Product Marketing bij IntraLinks. "In deze onzekere tijden willen kopers een waterdichte due diligence uitvoeren om zich tegen alle risico’s in te dekken, alvorens ze tot acquisitie overgaan. Kopers proberen hun bedrijfsportfolio te doen groeien met kleinere fusies en overnames die ze in het verleden mogelijk niet hadden overwogen. Deze strategie stimuleert de fusie- en overnameactiviteit over de gehele linie."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Toename fusie- en overnameactiviteiten na vijf kwartalen daling
 Fusies en overnames lonen ook in grillige markt
 Facebook koopt Instagram voor één miljard
 Private equity activiteiten gaan door ondanks terugval in fusies en overnames
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
4-10-2012
 | 
15:45 uur
Nemen de overnames en fusies wellicht ook toe, door de huidge marktomstandigheden? Doordat het misschien moeilijker is om 'normaal' te groeien, worden eerder overnames gedaan?
Barry | ACMO Bedrijfsoverdrachtadviseurs  |   | 
7-10-2012
 | 
00:11 uur
Een goede en scherpe opmerking die mevrouw van Schalken hiervoor plaatst. Als je als manager groeiwensen hebt, kun je proberen autonoom te groeien ('normaal' via het groeimodel van Ansoff) maar overname is een goed alternatief.

Barry Mooibroek AA RAB
ACMO Accountants + Bedrijfsoverdrachtadviseurs

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10