zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Private equity activiteiten gaan door ondanks terugval in fusies en overnames

5 april 2012 - Het bedrag dat in de eerste twee maanden van 2012 werd uitgegeven aan fusies en overnames, gefinancierd met private equity (PE), was 20,4 miljard USD. Dit is een herstel van bijna vijftien procent ten opzichte van de dieptepunten van september en oktober vorig jaar. Bij de beursintroducties, gefinancierd met PE, werd in de eerste twee maanden van dit jaar ondanks de nog altijd weifelende kapitaalmarkten ruim 1,5 miljard USD opgehaald.


Dit zijn enkele van de conclusies uit de 'Global private equity watch – a return to entrepreneurship 2012', het jaarlijkse onderzoek van Ernst & Young. De totale waarde voor fusies en overnames en beursgangen kwam respectievelijk 32,7 miljard USD en 7,3 miljard USD lager uit in vergelijking met 2011. Maurice van den Hoek van Ernst & Young: "Het was met name in de tweede helft van 2011 moeilijk om financiering te krijgen voor PE-transacties." 



Regionale kansen

In Noord-, Midden- en Zuid-Amerika bleef de waarde van PE activiteiten over het algemeen stabiel in 2011, terwijl de regio Azië/Pacific een bescheiden groei liet zien. Daarentegen daalde de activiteit in Europa, voornamelijk als gevolg van de schuldencrisis in de regio. Maurice van den Hoek: "De laatste jaren zien we een duidelijke uitbreiding van PE investeerders naar snelgroeiende economieën zoals India, China en Brazilië om te profiteren van de dynamiek in deze regio’s. Maar in de toekomst zijn bovengemiddelde rendementen vooral weggelegd voor PE firma’s die oog hebben voor de kansen op zogenaamde frontier markets, zoals Colombia, Chili, Indonesië, Vietnam, Tsjechië en Turkije. Die markten vertonen qua trend gelijkenis met de BRIC-landen, maar de waarderingen zijn er meestal redelijker en er is minder concurrentie." 

Investeringen in Afrika
Een van de ‘frontier markets' met het grootste potentieel is de regio ten zuiden van de Sahara. De laatste jaren zijn er in Afrika allerlei hervormingen doorgevoerd. Zo is onder meer de infrastructuur verbeterd. Het continent is klaar voor investeringen en een aantal fondsen heeft zich er inmiddels gevestigd. Verwacht wordt dat het BBP in Afrika de komende tien jaar met gemiddeld vijf procent zal toenemen. Maar omdat PE in deze regio’s nog nauwelijks ingang heeft gevonden – slechts 0,11 procent in het gebied ten zuiden van de Sahara – is er minder concurrentie bij transacties en investeringskansen. Zuid-Afrika is nog altijd de grootste PE markt in de regio en heeft de laatste twee jaar de meeste PE investeringen aangetrokken. 

Investeringen in Latijns-Amerika

De PE activiteiten in Latijns-Amerika blijven toenemen dankzij forse financiering, een gelijkblijvend transactieniveau en een verbeterende exit-markt. In tegenstelling tot de trends elders in de wereld trok Latijns-Amerika in 2011 68 procent meer kapitaal aan: van 8,3 miljard in 2010 (72 deals) naar 13,9 miljard in 2011 (77 deals). Evenals in voorbije jaren was Brazilië veruit de belangrijkste bestemming. 

Investeringen in Azië

De PE activiteiten in China blijven toenemen dankzij een groeiende stroom binnenlands PE kapitaal en de beschikbaarheid van exit-alternatieven. China telt nog steeds meer binnenlandse dan buitenlandse firma’s die meedingen naar PE transacties. Acht van de top tien PE deals in China in het vierde kwartaal van 2011 zijn gedaan door Chinese PE firma’s. China trok wel minder PE kapitaal aan: 28,5 miljard USD in 2011 tegen 32,1 miljard USD een jaar eerder, een daling van elf procent.
De Indiase PE activiteit beleefde een voortvarend begin in 2011, waarmee de positieve lijn van eind 2010 werd doorgetrokken. De sterke daling van de investeringen in de tweede helft van het jaar weerspiegelde de wereldwijde trend, hoewel het gehele jaar een gelijkmatig beeld vertoonde. Ten opzichte van 2010 stegen de totale waarde en omvang van de transacties met respectievelijk vijftien procent en twintig procent. Het aantal met PE gefinancierde beursintroducties daalde in 2011 in India scherp: van 27 in 2010 tot slechts acht in 2011. Er werd aanzienlijk minder opgehaald, 1,2 miljard USD tegen 4,3 miljard USD – een daling van 71 procent. Dit weerspiegelt de onzekerheid die vorig jaar heerste op de Indiase aandelenbeurzen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland is aantrekkelijk voor durfkapitalisten
 Management bepaalt rendement private equity investering
 Waarde fusies en overnames in financiële sector stijgt met 55 procent
 Nederland het negende aantrekkelijkste land voor durfkapitaal
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10