zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien voorspellingen voor de IT-markt in 2013

30 januari 2013 - De onderzoeksanalisten van IDC Benelux hebben gezamenlijk de belangrijkste toekomstverwachtingen opgesteld, gebaseerd op actuele ontwikkelingen in de lokale en internationale IT-markt. Er wordt ingezoomd op de veranderende rol van de CIO, de impact van cloud op traditionele dienstverlening, de veranderende kenmerken van de telecomindustrie en de volgende fase van sociale marketing en collaboratie.

IDC Benelux verwacht dat de aanhoudende economische onzekerheid in Nederland en België ertoe zal leiden dat organisaties ook dit jaar voorzichtig zullen zijn met de toewijzing van hun IT-uitgaven. Ondanks de negatieve voorspellingen van het Centraal Planbureau, verwacht IDC dat de totale IT-markt in 2013 zal blijven groeien.'Derde platform'
Op basis van de huidige datasets en gesprekken met CIO's en IT- (diensten) leveranciers voorspelt IDC dat de belangrijkste investeringen gedaan zullen worden in technologieën die het 'derde platform' ondersteunen. Met het derde platform bedoelt IDC de nieuwste generatie van IT-dienstverlening gebouwd op mobiliteit, cloud, sociale technologieën en big data. "Het eerste platform gebruikte mainframe en terminaltechnologie. Het tweede platform was gebaseerd op internet en client/serverconnecties. We zijn nu aangekomen bij een derde generatie platform waarbij nieuwe technologieën ervoor zorgen dat gebruikers onafhankelijk van device en locatie kunnen werken. Privé en zakelijk gebruik en gedrag zijn meer met elkaar verenigd. Bedrijven zien in dat de data die ze opslaan nuttig zijn voor de bedrijfsvoering en daarnaast in grootte explodeert," zegt Jeroen Wortel, Country Manager IDC Benelux.

Top tien voorspellingen voor de IT-markt in 2013
Gebaseerd op het onderzoeksrapport van IDC Benelux zijn de volgende top tien trends lokaal relevant voor het aankomende jaar:

1. IT- uitgaven zullen verminderen, maar gestimuleerd worden door de verdergaande ontwikkelingen in mobiliteit
Ondanks de krimp van de Nederlandse en Belgische economie zullen de IT-uitgaven toenemen met 1,5 procent, resulterend in een totale IT-uitgave van  31,6 miljard euro in Nederland. Naast het feit dat de IT-uitgaven groeien, is het interessant om te constateren dat het soort investeringen drastisch aan het veranderen is. De groeiende impact van tablets, smartphones en cloud-oplossingen op huidige producten en diensten is duidelijk zichtbaar en is dan ook de reden waarom de IT-markt in z’n geheel nog groeit. 

2. Mobiliteit zal consumenten zelfstandiger maken dan ooit, maar de CIO’s zullen de gebruikers standaarden gaan opleggen

BYOD (breng je eigen toestel mee naar de werkomgeving) is een grote verandering in Nederland en België. Dit komt voornamelijk door de penetratie onder privé gebruikers. IDC verwacht daarom dat in 2013 marketingafdelingen gaan inzien dat sociale media meer is dan alleen zenden. Eindgebruikers krijgen immers steeds meer te zeggen over het IT-beleid. De kosten en complexiteit die dit met zich meebrengt, zal de CFO en CIO ertoe brengen standaarden op te leggen om de verandering enigszins in goede banen te leiden. 

3. De telecommarkt wordt steeds verder gedreven door data; over het algemeen zal de omzet niet significant stijgen

De Nederlandse en Belgische telecommarkt zal qua omvang redelijk hetzelfde blijven, maar qua aangeboden en gevraagde diensten sterk veranderen. Het afnemen van bellen en toenemen van dataverkeer zal ook in 2013 doorzetten, evenals de toename van bellen over IP, Ethernet en breedband. Tevens zal de vraag naar video over IP zowel privé als zakelijk flink toenemen. Zo ziet IDC een stijging van ruim zeventien procent in omzet bij leveranciers van bedrijfsapparatuur die nodig is om video over IP te faciliteren.

4. Sociale marketing zal een paradigmaverschuiving bereiken
Nederland is één van de meest volwassen sociale mediamarkten in vergelijking met andere Europese landen. Dit komt echter voornamelijk door privé gebruikers en IDC verwacht dan ook dat in 2013 marketingafdelingen gaan inzien dat sociale media meer is dan alleen zenden. Er zullen concrete acties ondernomen worden. Nieuwe technologieën en processen die voorbij gaan aan de geijkte marketingpaden, zullen ingezet worden om een beter beeld te krijgen van klantgedrag en het bewerken van de markt. Het traditionele adverteren zal voor bepaalde doelgroepen steeds meer gaan afnemen. 

5. Sociale bedrijfscollaboratie zal de snelst groeiende softwaremarkt worden in 2013
Recent IDC-onderzoek laat zien dat bedrijven meer collaboratie-instrumenten gaan inzetten om de productiviteit te verhogen en kosten te verminderen. Deze softwaremarkt met producten zoals Salesforce Chatter, Microsoft Lync, IBM Connections en Cisco WebEx Social zal in 2013 toenemen met 34,4 procent. 

6. Winkeleigenaren zullen de omnichannel retailstrategieën verder omarmen
De 'showroom'-trend (kijken/testen in de winkel en vervolgens online kopen) zal ook dit jaar een grote uitdaging zijn voor retailers. Met de groeiende concurrentie in de retail-industrie verwacht IDC dat retail-organisaties in Nederland en België zich bewust zullen gaan wapenen met een compleet arsenaal aan communicatiekanalen. IDC meent dat de traditionele retailers meer gebruik gaan maken van sociale media, digitale wegwijzing en mobiele applicaties in 2013. IDC verwacht dat er voor IT-leveranciers in Nederland en België volop mogelijkheden zijn om retailers naar het volgende niveau in hun marketingcommunicatie te helpen. 

7. Private cloud-adoptie zal de groei van de vraag naar publieke cloud-diensten bevorderen
 
IDC voorspelt dat grote organisaties in 2013 meer public cloud-diensten zullen implementeren en private cloud zullen overslaan. Het toenemende vertrouwen in en de acceptatie van private cloud-oplossingen onder Nederlandse en Belgische organisaties zal de adoptie van public cloud-diensten versnellen. 

8. Servervirtualisatie blijft een belangrijk investeringsgebied

Uit recent IDC-onderzoek is gebleken dat organisaties in Nederland nog steeds op zoek zijn naar manieren om hun bestaande infrastructuur omgevingen te verbeteren (top 3 prioriteit). IDC voorspelt dat servervirtualisatie in 2013 doorgaans een snel groeiende softwaremarkt zal blijven, met een groei van 13,4 procent. 

9. De dienstverleningsindustrie blijft worstelen: een kwestie van overleven of overnemen

De Nederlandse en Belgische services-markt (consulting, outsourcing en support), gekenmerkt door vele zelfstandigen en een groot aantal aanbieders, zal ook in 2013 geen significante groei tonen. De markt is op zoek naar een structureel antwoord op het 'derde platform', ontwikkelingen met andere wensen van gebruikers, alternatieve businessmodellen en een veranderende wijze van het in rekening brengen van kosten. Directies van bedrijven zoals Atos, Capgemini, KPN en Ordina zullen alle zeilen moeten bijzetten om te kunnen overleven door bijvoorbeeld slim te partneren en hun portfolio van diensten te veranderen. 

10. CIO’s zullen een kleinere rol spelen in de evaluatie van IT-investeringen

Uit de gesprekken met CIO’s blijkt dat bedrijfsleiders zich steeds meer gaan profileren bij het maken van IT-besluiten. De rol van de CIO is aan het veranderen van IT-diensteninkoop en levering naar het faciliteren van flexibiliteit en het aanboren van nieuwe markten middels nieuwe IT-mogelijkheden. Ook de rol van IT an sich is aan verandering onderhevig en zal zich steeds strategischer moeten bewijzen. IT zal gelinkt moeten zijn aan de algehele bedrijfsstrategie. 

Erop of eronder
Over de verwachtingen van het aankomend jaar zegt Wortel het volgende: "2013 zal een jaar zijn waarin het voor een aantal IT-leveranciers en dienstverleners erop of eronder is. Veel IT-leveranciers moeten nog een duidelijk antwoord geven op hoe zij gaan reageren op de nieuwste technologieën en business-modellen. Dat terwijl de economische crisis gedurende 2013 zal aanhouden en de manier waarop ondernemen, in de breedste zin van het woord, aan verandering onderhevig is, dit jaar ter discussie zal blijven staan. Managementteams van IT-bedrijven moeten aan de juiste knoppen draaien om een succesvolle uitvoering van diensten te kunnen waarborgen en om tevens aan de hoge verwachtingen van de klant rondom kostentransparantie, elasticiteit en flexibiliteit te kunnen voldoen."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zonder focus op innovatie blijft kloof tussen business en IT groeien
 De vier belangrijkste trends op het gebied van kwaliteitsmanagement
 Robotisering van automatisering plaatst outsourcing in totaal nieuw perspectief
 Cybercriminaliteit in 2013: cyberoorlog niet aan de horizon
 Zonder focus op innovatie blijft kloof tussen business en IT groeien
 De vier belangrijkste trends op het gebied van kwaliteitsmanagement
 Robotisering van automatisering plaatst outsourcing in totaal nieuw perspectief
 Cybercriminaliteit in 2013: cyberoorlog niet aan de horizon
 
 
reacties
 
Chevrgp  |   | 
4-02-2013
 | 
14:42 uur
2013 staat in mijn ogen voor een nieuwe kijken op productie van IT. Zoals het onderzoek al aangeeft, komen er nieuwe internationale modellen op de markt, waar de IT / Internet ondernemer op kan inspringen. Een model hiervan is Staffleasing wat dit jaar werd geïntroduceerd door MicroSourcing. Deze Filipijnse Service provider met een volledig Nederlands Management Team komt met een flexibele wijze van IT outsourcing, waarbij zij gebruik maakt van een database van > 50.000 IT kandidaten. Nederlandse bedrijven krijgen hiermee nieuwe collega's in De Filipijnen en MicroSourcing verzorgd de huisvesting, legal support, werving & selectie en bovenal de begeleiding. Men zorgt voor een lange termijn oplossing, maar indien dit niet bevalt, dan kan men afscheid nemen met een minimum van 30 dagen. Juist de groei is interessanter, aangezien dit binnen 2-4 kan geschieden. De beschikbaarheid en natuurlijk aanzienlijke prijsverschillen maken dit een model voor de toekomst..
NumoQuest®  |   | 
7-02-2013
 | 
10:42 uur
Wat een typisch en commercieel gebral weer. In het hele artikel wordt gesmeten met zaken die een normaal mens niet eens wil begrijpen.

2013 is een jaar voor velen alleen al proberen het hoofd boven water te houden. Voor veel mensen en bedrijven zou het er zeker wel eens erop of eronder kunnen worden. Werkeloosheid zal toenemen en CIO's zijn vooral bezig met downsizen en vooral geen geen geld uitgeven waar het niet moet.

Traditioneel is de IT de hoek vaak waar de eerste klappen vallen. En terecht zou ik bijna zeggen. Want.... stort de boel nu in elkaar? Niet echt blijkt. Maar, men kan ook onnadenkend te werk gaan en veel te ver gaan. Dan krijgen we excessen zoals KPN vs hacker, de nadelen van een niet redundant uitgevoerd cruciaal knooppunt a la Vodafone in Rotterdam of door inertie en incompetentie zaken zoals het failliet van overheids ICT.

Cloud is een verhaal want nu al aan kritiek onderhevig is en als voormalig cloud gebruiker zal ik deze commerciële droom niet zo snel propageren. Privé cloud is niets meer of minder gewoon je data bij een extern datadienst te parkeren waarbij je dit alleen zou doen uit louter financiële overweging ter besparing, niet vanwege een toegevoegde waarde want financieel gezien is het lokaal opslaan van data, zaken in eigen hand houden dus, absoluut niet duurder.

Hetgeen het wel duurder maak is de inhuur voor dagelijks onderhoud. Dat het hele byod verhaal maar geen hogere vlucht wil nemen in het nuchtere Nederland, lijkt me heel evident. Zo ouderwets ben ik niet maar het gepriegel op een blackberry om een email te moeten breien is nu eenmaal aan flinke tekortkomingen onderhevig en het gebruik van een tablet voor voorgeprogrammeerde taken en beperkte data invoer een hele handige oplossing.

Voor het uitgebreid gebruik om grotere en zwaardere documenten te produceren of te onderhouden domweg niet zo geschikt. Ook een aantal gewenste applicaties is nu eenmaal niet altijd even geschikt voor een tablet.

De veelgehoorde kreet dat 'werknemers' het steeds vaker zouden eisen/wensen? Een rondje eenvoudig navragen leert hier in ieder geval dat men androids/blackberry/tablet heel aardig vind maar dan vooral om te pingen/WA-en en leuke gimmigs en gadgets met elkaar te delen. Als tool gedeeltelijk ingezet met zeker niet voor alles geschikt. Bovendien is het niet aan de werknemer te bepalen welke middelen er ter beschikking worden gesteld maar nog altijd aan de werkgever uiteindelijk. Kwestie van samen kijken naar de grootste toegevoegde waarde.

Wat het landschap der IT professionals zelf betreft? Daar zijn de grootste klappen al gevallen en menig professional die de IT min of meer is ingerold, vraagt zich momenteel af of er nog wel plaats is voor haar/hem in dat IT landschap. De vakidioten houden hun eigen ontwikkeling wel bij.

Weet u wat mijn wens is voor 2013? Dat dat gat van communicatie tussen IT en Non - IT nu eindelijk eens wordt aangepakt. Organisaties zijn klaar met het veel te veel betalen voor strategische zaken zoals IT. Dat gebeurde dan ook stelselmatig door in het artikel opgevoerde namen.

Laten we gezamenlijk in 2013 terug keren naar 'Versimpeling' ipv telkens maar weer nieuwe namen en commerciële wegen te bedenken voor bestaande zaken. Automatiseren is besparen. Dat begrip is niet al te veel professionals in de IT gegeven overduidelijk. Daarnaast zien we ook de effecten van het loslaten van echt gekwalificeerde professionals uit angst dat. En die twee zaken zullen ongetwijfeld in 2013 ook vaker plaats gaan nemen ben ik bang.

IT is een pracht instrument. Schaalbaar, Voorspelbaar. Jammer dat veel commerciële clubjes dit nog steeds niet blijken te willen begrijpen.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10