zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eindejaarssprint op woningmarkt in december

7 januari 2013 - Het aantal woningverkopen lag met 8.500 transacties op hetzelfde hoge niveau als oktober en november. Deze eindejaar sprint was verwacht gezien de strengere hypotheekvoorwaarden vanaf 1 januari 2013. Er vonden 40 procent meer transacties plaats dan in december 2011. Daarmee was december zelfs een van de beste maanden van de afgelopen drie jaar.

Ter vergelijking: de slechtste maand van dit jaar was augustus waarin de woningmarkt zijn dieptepunt bereikte met slechts 4.600 transacties. Tot half december was er ook in het aantal bezichtingen sprake van een hausse. Daarna nam dit aantal in sneltreinvaart af, omdat de termijn om nog voor het einde van het jaar een huis te kunnen kopen te kort werd. In december werden er 55.000 bezichtigingen aangevraagd. De daling in aantal bezichtigingen is dan ook een voorbode voor een rustige januarimaand, tenzij het kabinet de trukendoos weer openhaalt. De invloed van stagnerende of stimulerende maatregelen vanuit de overheid op de woningmarkt is de afgelopen maanden weer duidelijk zichtbaar geworden. 



Toelichting woningmarktindicator 2012

Het aantal aangevraagde bezichtigingen is de meest actuele indicator om aan te geven hoe de vraag op de woningmarkt zich ontwikkeld. Verkochte woningen (onder voorbehoud) geven een actueel beeld van de meest recent gesloten transacties. Samen bepalen deze indicatoren de vraag naar particuliere woningen en de daadwerkelijke transacties.
Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud van financiering in beeld. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en transacties ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.
Deze indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van al overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers berusten op de markt van circa vijf maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud, aangezien het financieringstraject steeds langer in beslag neemt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland onderschat impact voorlopig regeerakkoord
 Vereniging Eigen Huis: stel verplichte aflossing één jaar uit
 Nederlander heeft hoogste woonschuld
 'Woningmarkt kan niet wachten'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10