zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Woningmarkt kan niet wachten'

25 april 2012 - Vereniging Eigen Huis betreurt dat door de ontstane politieke situatie de onzekerheid op de woningmarkt blijft voortduren. De markt dreigt daardoor verder in het slop te raken. Vereniging Eigen Huis vraagt de politiek om snel het besluit te nemen om het lage tarief voor overdrachtsbelasting te continueren en te kiezen voor een hervorming van de markt voor koop- en huurwoningen.

Het meest acute probleem is het aflopen van de termijn van de verlaagde overdrachtsbelasting. Indien het kabinet niet ingrijpt, eindigt deze belastingmaatregel op 1 juli aanstaande. Huizenkopers en -verkopers zijn in het ongewisse over een veelbesproken verlenging van deze maatregel. Deskundigen zijn unaniem van mening dat een terugkeer van het hoge tarief op dit moment de woningmarkt ernstig schaadt. 



Verlaagde overdrachtsbelasting
Omdat pas na twee a drie  maanden overdrachtsbelasting wordt geheven bij de formele overdracht van de woning, dreigt de woningmarkt nu al verder stil te vallen. Vereniging Eigen Huis doet daarom een dringend beroep op de politieke partijen om de verlaagde overdrachtsbelasting zo snel mogelijk te continueren. Het overleg in het Catshuis had hiervoor al een voorstel klaarliggen, inclusief de budgettaire dekking. 

Tweedeling in hypotheekrenteaftrek
Het overleg in het Catshuis leverde een tweedeling op in de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe en bestaande gevallen. Vereniging Eigen Huis is fel tegenstander van een dubbel systeem van renteaftrek. Het belangrijkste bezwaar tegen deze maatregel is dat de druk om te bezuinigen op die manier bij de jongere generaties wordt gelegd. Deze maatregel doet meer kwaad dan goed op de woningmarkt en er staat geen bezuinigingsresultaat tegenover dat op korte termijn kan worden bereikt.

Integraal plan
De vereniging pleit aanhoudend voor een echt integrale hervorming van de woningmarkt, die kan rekenen op een breed draagvlak in de samenleving en in de politiek. Vereniging Eigen Huis is hierover in overleg met de Woonbond, Aedes (de koepel van woningcorporaties) en de makelaarsorganisaties.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 VBO Makelaar na mislukken Catshuis: handhaaf overdrachtsbelasting twee procent
 Nederlanders niet bezorgd over hypotheekrenteaftrek
 Elco Brinkman: Blokkades voor starters nu opheffen
 Breed front komt op voor huisvesting middeninkomens
 
 
reacties
 
Steven  |   | 
25-04-2012
 | 
09:34 uur
Inderdaad wordt bij een hybridestelsel de woningmarkt op slot gezet (personen blijven zitten).

Hiernaast worden de personen welke een bijdrage hebben geleverd aan de luchtbel in de huizenmarkt ontzien terwijl zij zelf groot financieel voordeel hebben genoten. Jongeren of personen welke een eerste huis gaan aanschaffen betalen de rekening.

In het verlengde geldt dat over 10 tot 20 jaar de behoefte aan woningentypen ook gaat veranderen en meer gericht zal moeten worden op verzorging. Dit heeft nog een negatieve ontwikkeling op de prijs van starters en gezinswoningen.

Misschien toch maar weer gaan huren....

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10