zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vereniging Eigen Huis: stel verplichte aflossing één jaar uit

12 november 2012 - Door de in het Kunduz-akkoord afgesproken maatregelen die op 1 januari 2013 ingaan ontstaat een giftige cocktail voor de woningmarkt. De negatieve spiraal wordt verder verstrekt en rust en vertrouwen kunnen zich niet herstellen, in tegenstelling tot de woorden van het Kabinet. Vereniging Eigen Huis pleit er daarom voor om de annuïtaire aflosverplichting voor nieuwe hypotheken met een jaar uit te stellen tot 2014.

Als de annuïtaire aflossingsverplichting voor nieuwe hypotheken op 1 januari aanstaande wordt ingevoerd, zullen de mogelijkheden om een eerste eigen huis te kopen of te verhuizen naar een volgende woning verder afnemen. De doorstroming op de woningmarkt zal verder stagneren, waardoor de huizenprijzen verder dalen en honderdduizenden huishoudens extra met hun hypotheek 'onder water' komen te staan. Zowel de woningmarkt als de hele Nederlandse economie ondervinden daar grote schade van. 



Stel annuïtaire aflossingsverplichting uit

Vereniging Eigen Huis pleit er daarom nadrukkelijk voor om de annuïtaire aflosverplichting niet op 1 januari 2013 in te laten gaan. Uitstel tot 2014 geeft de noodzakelijke ruimte voor een meer evenwichtige en goed uitgewerkte invulling van de maatregelen. Uitstel legt nauwelijks budgettair beslag op de overheidsfinanciën en voorkomt allerlei uitvoeringsproblemen die worden veroorzaakt door de korte tijdspanne die voor de invoering wordt gekozen. 

Verkopers en potentiële kopers in verwarring

Uit de dagelijkse contacten van de vereniging met haar leden blijkt dat er momenteel grote verwarring en onzekerheid bestaat onder kopers en verkopers. Veel mensen durven daardoor een verhuizing niet meer aan. Problemen ontstaan door de onverwachte aflossingsverplichting die bij verhuizing wordt opgelegd als de huiseigenaar zijn bestaande Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wil behouden, door het onmogelijk worden van startersleningen - een lening van de overheid waarbij de koper de eerste jaren nou juist niet hoeft af te lossen - en door een botsing van belangen tussen kopers en verkopers bij de aangekondigde renteaftrek voor de financiering van een restschuld, die pas vanaf 1 januari 2013 ingaat. Een koper die nog vóór het einde van dit jaar een huis wil kopen om zo de beperking in de hypotheekrenteaftrek voor te zijn, komt in conflict met de verkoper die zijn een restschuld moet financieren en alleen voor renteaftrek in aanmerking komt als de woning ná 1 januari wordt verkocht. In beiden gevallen kan het financiële nadeel enorm oplopen.

Goede maatregelen vragen tijd
Vereniging Eigen Huis  is voorstander van een integrale aanpak van de woningmarkt waarbij de afbouw van de hypotheekrenteaftrek kan bijdragen aan een beter functioneren van de markt en tevens tot een vermindering van de risico's voor alle betrokken partijen. Het terugsluizen van de extra inkomsten die daaruit voortvloeien via een gerichte verlaging van de inkomstenbelasting is daarbij een noodzakelijke voorwaarde. Het nieuwe regeerakkoord beweegt wel in die richting, maar de onderhandelaars van VVD en PvdA hebben daarin helaas de annuïtaire aflossingsverplichting overgenomen uit het Kunduz-akkoord. Op die manier wordt de renteaftrek voor verschillende groepen huiseigenaren op verschillende manieren beperkt, wat tot ongewenste gevolgen leidt. Vereniging Eigen Huis wijst er voortdurend op dat men beter kan kiezen voor een goede integrale verandering van het systeem zoals opgenomen is in het hervormingsplan WONEN 4.0

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Koopwoning afgelopen twintig jaar nooit zo betaalbaar
 Eigen Huis: banken spekken hun kassen door nog hogere hypotheekmarges
 Besluit annuïteitenhypotheek pakt slecht uit voor Nederlander
 Nederlanders niet bezorgd over hypotheekrenteaftrek
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10