zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Preventie wordt leidend bij gezondheidsbeleid

7 december 2012 - GOED ziet in 2013 een aantal belangrijke trends naar voren komen op het gebied van werk en gezondheid. De arbodienstverlener constateert dat de lasten voor de inzetbaarheid van werknemers steeds meer bij de werkgever komen te liggen. Werknemers gaan op zoek naar manieren om hun inkomsten op peil te houden.

Hieronder de belangrijkste zes ontwikkelingen om rekening mee te houden in relatie tot inzetbaarheid in 2013.1. Leeftijdsbewust personeelsbeleid wordt een must 
De pensioenleeftijd gaat per 1 januari 2013 met een maand omhoog en zal langzaam naar de 67 jaar verschuiven. Werkgevers moeten dit meenemen in hun visie en zorgen dat werknemers langer inzetbaar blijven.

2. Werknemers en werkgevers gaan gevolgen zien van veranderende zorgstelsel
Werknemers gaan vanuit eigen economisch belang een genezing bevorderende interventie uitstellen. Ze gaan bijvoorbeeld niet, of minder vaak, naar de fysiotherapeut wanneer dit betekent dat zij hiervoor moeten betalen. De behoefte aan inzicht welke zorgaanbieder het beste resultaat levert wordt essentieel voor de werkgever. Daarnaast zal de werkgever steeds vaker worden aangesproken op zijn bereidwilligheid om een bijdrage te doen aan individuele kosten die zijn werknemer moet maken voor adequate zorg.

3. Ziektepreventie komt hoger op de agenda te staan bij werkgevers 
In de praktijk zal dit zich vanwege privacy-gronden beperken tot het inspireren van de werknemer op het gebied van een gezonde levensstijl. De HR-cyclus moet hier beslist deel uitmaken. Preventie zit niet alleen in het snel onderkennen van directe gezondheidsrisico’s zoals een hoge bloeddruk, maar ook in het bewustmaken van bijvoorbeeld de passendheid van iemands functie. Hierdoor voorkom je dat een werknemer te lang op de verkeerde plek blijft zitten, wat indirecte gezondheidsrisico’s met zich meedraagt. Dit fenomeen zal leiden tot meer conflicten tussen leidinggevenden en medewerker. 

4. Werkgevers worden vaker geconfronteerd met werknemers die meer willen werken
Bijvoorbeeld omdat hun partner geen baan meer heeft. Ook neemt het aantal werknemers met verschillende werkgevers toe om de inkomsten op peil te houden en ook om de risico’s te spreiden.

5. Meer burn-out 
Het versoepeld ontslagrecht zal de eerstkomende jaren leiden tot meer burn-out gevallen en meer arbeidsconflicten in relatie tot gezondheidsklachten.

6. De invloed van sociale media groeit
Het gebruik van social media (facebook, hyves, twitter en skype) gaat een steeds grotere rol spelen bij de (verzuim)begeleiding en bij begeleiding van het UWV. 

Besparen op verzuim
Emile van der Linde, directeur van GOED, "Het komende jaar staat voor veel bedrijven in het teken van het realiseren van een structurele kostenbesparing op het gebied van verzuim. Omdat er steeds minder een beroep op de overheid of op de zorgverzekeraar gedaan kan worden, komt de nadruk te liggen bij de werkgever. Leidinggevenden en HR-afdelingen zullen in 2013 dan ook worden getest op hun inventiviteit en creativiteit om de werknemers gezond te houden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leidinggevenden kunnen veel verzuimkosten voorkomen
 Minder ziekteverzuim door angst voor baanverlies
 Crisis werkt psychisch verzuim in de hand
 Onderzoek: het vergeten aspect bij het ziekteverzuim
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10