zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ransomware levert cybercriminelen miljoenen op per jaar

4 december 2012 - Steeds meer internetgebruikers worden geconfronteerd met berichten als ‘dit besturingssysteem is geblokkeerd vanwege veiligheidsredenen’. Ransomware, een bepaald soort malware, is hiervan de oorzaak. Het is een scam die gebruik maakt van malware om de computers van de slachtoffers uit te schakelen totdat er losgeld betaald wordt om de toegang terug te krijgen.

Cybercriminelen maken vaak gebruik van trucs zoals het versturen van valse berichten die zogenaamd afkomstig zijn van de politie, om de slachtoffers te overtuigen om te betalen. De berichten bevatten vaak waarschuwingen als ‘je hebt illegale materialen bekeken en moet daarom een boete betalen’. 



Toename in ransomware

Symantec meldt in de afgelopen twee jaar een toename van het aantal georganiseerde cyberbendes die gebruik maken van ransomware. Deze frauduleuze activiteiten, ontworpen om computers over te nemen en de eigenaren te chanteren, hebben zich als volgt ontwikkeld door de tijd heen:
- Na de eerste verschijnselen in 2009 in Rusland en Oost-Europa, heeft ransomware zich verspreid naar West-Europa, de Verenigde Staten en vele andere landen. Dit heeft een toename in het aantal slachtoffers en grotere frustraties voor consumenten veroorzaakt.
- Georganiseerde cyberbendes gebruiken vaak intelligente malware die, zodra deze de computer heeft besmet, identificeert in welk land de gebruiker woont (dit gebeurt via het IP-adres) en hierna het bericht laat zien in de lokale taal met een logo van een lokale overheidsinstantie.
- De ransomware blokkeert het toestel volledig en is ontworpen zodat het lijkt alsof de enige manier om de functionaliteit te herstellen is, door de boete te betalen. Dit misleidt de meeste consumenten en zorgt ervoor dat het losgeld betaald wordt.
- Nieuwe en verschillende varianten van malware worden continu ontwikkeld waarbij de code steeds iets varieert. Dit helpt malware langs beveiligingssoftware te komen. Eén van de ernstigste varianten is 500.000 keer gedetecteerd in achttien dagen. 

33.600 dollar in één dag

Experts van Symantec hebben geanalyseerd hoe criminelen aan deze praktijken geld verdienen. Gedurende een maand bekeken de experts één specifieke aanval in meer detail. In deze maand heeft 2,9 procent van de besmette gebruikers naar aanleiding van deze aanval daadwerkelijk losgeld betaald. Dit lijkt misschien een klein percentage, maar het levert wel veel geld op voor de criminelen:
- Gedurende deze maand werden 68.000 computers geïnfecteerd: dit is gelijk aan 5.700 computers dagelijks
- Ransomware vraagt meestal een bedrag tussen 60 en 200 dollar om de computer te ontgrendelen
- Op een gegeven dag betaalde 2,9 procent van de besmette gebruikers, wat gelijk staat aan 168 gebruikers, het gevraagde bedrag. Hierdoor kunnen criminelen per dag 33.600 dollar verdienen, wat betekent dat de criminelen per maand een bedrag van 394.000 dollar kunnen verdienen.
Vanwege het aantal verschillende malware-varianten en criminele bendes die gebruik maken van ransomware, wordt geschat dat er voor ongeveer vijf miljoen dollar (circa 3,9 miljoen euro) per jaar afgeperst wordt. 

Aanvullende feiten

- Ransomware wordt vooral aangetroffen op verdachte websites, en komt op een computer terecht via ‘drive-by downloads’, stealth-downloads of wanneer een gebruiker klikt op een geïnfecteerde advertentie. Distributie via e-mail is ook mogelijk.
- Ransomware heeft in 2012 veel slachtoffers gemaakt in Frankrijk, Duitsland, de VS en het Verenigd Koninkrijk.
- De berichten veranderen in de loop der tijd. Cybercriminelen maken gebruik van verschillende insteken om gebruikers erin te luizen. Eerdere varianten maakten gebruik van een gesloten scherm met pornografische afbeeldingen om gebruikers te dwingen de boete te betalen. Tegenwoordig worden logo’s van overheidsinstanties gebruikt om gebruikers te overtuigen.
- Ransomware is tegenwoordig meer verfijnd met ingebouwde technieken om berichten in de juiste taal en met de juiste instantielogo’s te versturen.
- Zelfs als gebruikers het losgeld betalen, herstellen de cybercriminelen vaak niet de functionaliteit. De enige betrouwbare manier om de functionaliteit te herstellen is door het verwijderen van de malware. 

Tips om ransomware te voorkomen

- Zorg ervoor dat er beveiligingssoftware geïnstalleerd is en dat deze up-to-date is. Met dagelijks nieuwe varianten van malware is een verouderde beveiligingssoftware bijna hetzelfde als geen beveiligingssoftware.
- Zorg ervoor dat ook alle andere software op de computer up-to-date is. Dit geldt voor het besturingssysteem, de internetbrowser en alle plug-ins waar de browser gebruik van maakt. Eén van de meest voorkomende infecties is malware die de kwetsbaarheid van software benut. Het up-to-date houden van software houdt de kans op besmetting klein.
- Maak gebruik van alle beschermingsfuncties die geleverd worden bij een beveiligingsproduct.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf BYOD-tips voor extra veiligheid
 Werkgever verantwoordelijk voor illegaal softwaregebruik op mobiel
 Gebruik mobiele apparatuur leidt tot meer veiligheidsincidenten
 Malware verspreiden: kinderlijk eenvoudig
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10